Cijene divljaju zbog Engleza: Na pojačanja troše milijarde jer zarađuju sve više i više

Foto: Getty Images/Guliver Image

DVADESET klubova Premiershipa postavilo je novi rekord po potrošnji na transfere nogometaša. U ljetnom prijelaznom roku za pojačanja su platili gotovo 1,2 milijarde eura nadmašivši prošlogodišnji rekord.

> Tko su pobjednici, a tko gubitnici prijelaznog roka?

> Analiza prijelaznog roka: Tko je potrošio najviše?

Engleski klubovi, ovaj put dva Manchestera i Liverpool, po rastrošnosti su u samom europskom vrhu, a analiza je pokazala da najveći dio novca odlazi izvan zemlje.

Analitičari su izračunali da su klubovi Premiershipa od 1,2 milijarde eura, samo 210 milijuna potrošili unutar lige, 75 milijuna u drugoj ligi, a čak 585 milijuna izvan Velike Britanije. Taj podatak je još zanimljiviji kada se zna da su vlasnici najbogatijih klubova Premiershipa Katarani, Amerikanci, Rusi, Egipćani, Tajlanđani...

Englezi su potrošili dvostruko više nego njihovi prvi pratitelji Talijani, a još manje su potrošili Španjolci, Nijemci i Francuzi.

Prije samo četiri godine potrošnja engleskih klubova bila je upola manja, a posljednjih godina ubrzano raste.

"Ovog ljeta vidjeli smo novu razinu trošenja u prijelaznom roku. Klubovi iz Premiershipa nastavljaju koristiti sve veću zaradu od marketinških prava za ulaganje u talente", rekao je Alex Thorpe, stručnjak za sport iz uglednog "Deloittea".

"Ukupna potrošnja u 2015. godini, kada gledamo siječanjski i ljetni rok, također je rekordna, više od milijardu funti prvi put u povijesti", dodaje te objašnjava kako engleski klubovi iz godine u godinu zarađuju sve veće iznose od televizijskih prava prodanima u ostatku svijeta te je to razlog sve veće potrošnje.

Prema ranijim izvještajima, klubovi Premiershipa su u 2014. godini ostvarili rekordan profit, 29% više nego godinu ranije čime su došli do 4,5 milijarde eura.


Klubovi samo od Premierlige zarade više nego španjolski i talijanski zajedno, a ugovorima s globalnim sponzorima već je osigurano povećanje profita od tv-prava za naredne tri godine.

Cijena prava tv-prijenosa za sljedeće tri sezone Premiershipa prelazi 5 milijardi funti, a 95 posto od tog iznosa dijeli se među 20 klubova.

Čak je i engleska druga liga, Championship, jedna od najskupljih i najgledanijih liga u Europi, a lani su njeni klubovi zaradili 670 milijuna eura.

Pročitajte više