Danijel Subašić, golman zbog kojeg dva finalista Svjetskog prvenstva sjede na klupi

Foto: Getty mages/Guliver Image

CASILLAS, Buffon, Cech, nekad Seaman, Dida, Van der Saar, Schmeichel (Stipe Pletikosa na vratima hrvatske reprezentacije), da ne nabrajamo dalje velika vratarska imena svjetskog nogometa, obilježili su cijele epohe na vratima jedne momčadi.

Golmane treneri ne diraju čak i kad nisu u najboljoj formi, jer znaju da previše manevriranja može biti samo kontraproduktivno. Sve momčadi, pa bile one i najveće, kad god su previše eksperimentirali s golmanima, ispadalo bi na kraju jako loše (sjetimo se što se događalo s Manchesterom nakon odlaska sa scene velikog Danca). Golman mora znati da mu trener i momčad vjeruju. To je jedini način da zadrži prijeko potrebnu smirenost koja će jamčiti sigurnost. Upravo zbog toga, svrha rezervnog golmana nije da bude prijetnja prvom vrataru, već da bude na dispoziciji zlu ne trebalo, ako se dogodi neka ozljeda ili karton. Rezervni golman je uglavnom kratkotrajno rješenje i rijetke su situacije poput ove koju danas gledamo u Chelseaju (Courtois i Cech se bore za jedinicu).
 
Poučeni tom nogometnog logikom, francuski mediji ovih dana posebno su se osvrnuli na monegašku avanturu hrvatskog reprezentativnog vratara Danijela Subašića, čija je karijera u Kneževini bila sve samo ne prepuna mirnih snova i lagodne bezbrižnosti.
 
Večeras Monaco dočekuje Benficu u sklopu trećeg kola Lige prvaka, a kao prvo ime francuske momčadi, mediji ističu upravo Subašića. U prve dvije utakmice protiv Zenita i Bayera zadržao je svoju mrežu netaknutu, a u posljednjih šest susreta u Le Chammpionatu, hrvatski je golman primio samo dva gola i glavni je razlog zbog čega se skupa igračka ruskog tajkuna Dimitrija Ribolovljeva polako diže nakon očajnog ulaska u sezonu.
 
Međutim, ono što francuske medije najviše impresionira je činjenica da je Subašić, od svojeg dolaska u Monaco 2012, uvijek bio prvi na udaru kritika, da se njegovim imenom naviše baratalo kad se radila neka transfer lista, da su mu se usprkos sjajnim obrana dovodila brojna eminentna golmanska imena, koja bi ga trebala zamijeniti, a da je usprkos svemu tome Subašić na kraju ostao pobjednik.
 
Kad je iz Hajduka sletio u Kneževinu, Monaco je bio drugoligaš i Subašić je bio adekvatan golman za tadašnje apetite momčadi. Međutim, od trenutka kad su ruski petrodolari napunili blagajnu kluba, ambicije su naglo porasle. Dovedena su skupa pojačanja, štoviše, nije se pitalo za cijenu pri dovođenju Falcaa ili Jamesa Rodrigeza.
 
Gradila se momčad za velike domete, koja će se ravnopravno suprotstaviti Zlatanu Ibrahimoviću u Francuskoj i predstavljati ozbiljnog igrača u Europi. Za tako nešto im je trebalo neko veliko golmansko ime, vratar s pedigreom, jer Subu očito nisu doživljavali tako.  U tom periodu gotovo da nije bilo poznatijeg golmana s čijim se imenom nije špekuliralo kao potencijalnom novom vrataru Monaca. 
 
"Ne bojim se nikoga, otkako sam tu svaki tjedan kažu da dolazi neko novi"
 
Doveden je Argentinac Romero, čovjek koji je ovo ljeto branio u finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu. Usprkos tome, morao je grijati klupu jer Subašić svoju jedinicu nije imao namjeru prepustiti nikome. Ove sezone je doveden slavni Nizozemac Maarten Stekelenburg, golman koji je branio u finalu Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Pogađate, još nije zabilježio niti jedan nastup u crveno-bijelom dresu.
 
''Uživam u Monacu. Otkako sam došao, moje su ambicije bile vezane za Europu i Monacu mi je to omogućio. Želim ostati tu još jako dugo i zajedno napredovati s klubom te igrati Ligu prvaka svake sezone'', rekao je francuskim medijima vidno raspoloženi Hrvat, a na pitanje novinara što misli o konkurenciji odgovorio je:
 
''Navikao sam ja na to. Ne bojim se ja nikoga. Pa otkako sam tu svaki tjedan kažu da dolazi neko novi. Ali to je u redu, ja znam da dajem sve od sebe, da užasno puno radim i ne bojim se konkurencije. Branio sam sjajno u L2, kao što sam branio i lani odlično. Znam da mi treneri vjeruju, da mi suigrači vjeruju, jer da nije tako, ne bih ni bio ovdje. Pritisak i dalje postoji, ali to je dokaz da je Monaco prava momčad. Nemam ništa protiv da dolaze sjajni vratari. Obožavao sam raditi s Romerom, kao što uživam danas i sa Stekelenburgom. Oni su vratarski vrh.''
 
Amitrano: Subašić je napokon je dobio legitimitet
 
Subašić najviše zahvaljuje kondicijskom treneru Monaca Carlu Spignoliu Amitranu, jer kako kaže: ''upravo on je najviše vjerovao u mene''.
 
Amitrano je rekao kako je Subašić danas postao jedan od najboljih europskih golmana, da je dobio zrelost, snagu i eksplozivnost, ali i da neke stvari mora još popraviti:
 
''Definitivno mora raditi na istrčavanjima i na koncentraciji, no najvažnije je da je napokon dobio legitimitet''.
 

Pročitajte više