Deset godina bez EP-a: Mlada Hrvatska nastavlja crni niz, Engleska prejaka

Foto: Screenshot, Gulliver Image/Getty Images

MLADA hrvatska nogometna reprezentacija nije se uspjela plasirati na završnicu Eura 2015. U utakmici odigranoj u Vinkovcima mladi Vatreni su poraženi od vršnjaka iz Engleske s identičnim 2:1 rezultatom kao i u petak u prvoj utakmici u Wolverhamptonu .
 
Rezultat sugerira da je Hrvatska bila blizu, posebice ako se uzme u obzir da je u prvoj utakmici golom Livaje i povela, a danas u Vinkovcima imala aktivnih 1:1 sve do 73. minute. No, tko god je gledao utakmicu vidio je da su izabranici Nenada Gračana zapravo miljama daleko bili od plasmana na EURO u Češkoj te da su gosti od druge pa sve do 90. minute kontrolirali i igru i rezultat.
 
Nakon zicera Pašalića sve je bilo na strani Engleza
 
Kažemo od druge minute  zato što je na samom otvaranju susreta Pašalić imao stopostotnu priliku. Miloš je sjajno probio desni bok, ubacio povratnu, obrana gostiju nije uspjela raščistiti opasnost, a Pašalić sa svega 4 metra pogađa golmana Butlanda.
 
Od tada, pa sve do kraja utakmice (naravno, ako izostavimo gol Livaje koji je Hrvatskoj donio nekakvu nadu), sve je bilo na strani Engleza. Da neće biti dobro, mogli smo naslutiti već u petoj minuti kada se Kane prošetao kroz obranu Hrvatske kao da ona ne postoji.  Neshvatljiva je bila ležernost zadnjeg reda, koji je samo gledao kako napadač Tottenhama poput Garrniche dribla gotovo od aut linije i dolazi sam pred Livakovića. Na sreću, Zagrebov golman je bio priseban te je na vrijeme pokrio kut i obranio šut.
 
Međutim, nonšalancija u obrani Hrvatske se nastavila i kažnjena je u 9 minuti. Englezi su izveli jedan korner, a branič gostiju Moore je ostavljen sam samcat te mu s pet metara nije bilo teško poentirati.
 
Taj gol kao da je uspavao obje momčadi. Hrvati su pokušavali nešto kreirati, no sve se završavalo nakon nekoliko dodavanja kad bi se lopta samo predala u noge gostujućih igrača. Ipak, kad nitko to nije očekivao, Hrvatska je izjednačila. Jednu ''svijeću'' Bradarića, s Mooreom na leđima primio je Marko Livaja, otresao se čuvara i zabio Butlandu kroz noge.
 
Englezi zasluženo prošli, Hrvatska pala bez ispaljenog metka
 
S tim se rezultatom otišlo na odmor. Međutim, nastavak je ponudio jako lošu igru domaćeg sastava, koji kao da nije vjerovao da može nešto napraviti i preokrenuti rezultat. Štoviše, umjesto da izabranici Nenada Gračana jurnu na sve ili ništa i pokušaju nešto kreirati, šanse su stvarali gosti. U samo dvije minute, Kane i Berahino promašuju zicere, a u 73 minuti smušenost hrvatske obrane koristi Hughes i iz teške situacije, s ruba kaznenog prostora pogađa malu mrežu Livakovićeva gola.
 
Što se tiče straha engleskih medija od nekakvog rasizma i ''reprize'' utakmice iz Kruševca, on je bio sasvim neopravdan. Nikakvih ružnih i sramotnih povika prema tamnoputim igračima Engleske nije bilo, no nekoliko puta se čulo sramotno ''Za dom spremni '' i ''Ajmo, ajmo Ustaše'', zbog čega će HNS zasigurno dobiti novu novčanu kaznu od UEFA-e.
 
Engleska se plasirala na svoje peto uzastopno EP, a Hrvatski mladi nogometaši su zadnji puta igrali na završnici Eura u ovom uzrastu prije deset godina.
 

 
 
HRVATSKA: Livaković - Miloš, Datković, Mitrović, Milić - Pašalić, Bradarić - Pjaca, Halilović, Rebić - Livaja
 
ENGLESKA: Butland (c), Dier, Shaw, Hughes, Gibson, Moore, Berahino, Forster-Caskey, Kane, Carroll, Redmond
 
 

Pročitajte više