Dok Subašić grije klupu veteranu Pletikosi, njegova zamjena odvela Argentinu u finale

 Foto: HINA / Screenshot/Twitter

SERGIO ROMERO novi je heroj Argentine nakon što je svoju reprezentaciju uveo u finale Svjetskog prvenstva, prvi put nakon 1990. godine. Tada ih je porazila Njemačka, s kojom će igrati i u nedjeljnom finalu na Maracani.  

Argentina je nakon 120 minuta bez pogodaka Nizozemsku porazila na jedanaesterce, a u junaka je izrastao argentinski vratar Romero koji je obranio udarce Vlaara i Sneijdera, dok su svi argentinski izvođači bili sigurni.

Rekorder Romero primio samo tri gola u Brazilu

"Ovo je velika pobjeda za sve nas i za ove sjajne navijače. Večeras ćemo slaviti, uživati u nevjerojatnom trenutku, a onda već sutra početi s pripremama za veliko finale", rekao je nakon susreta Romero, koji je u šest utakmica svjetskog prvenstva primio svega tri gola.

"Osjećam nevjerojatno zadovoljstvo i sretan sam kao malo dijete na cijelom ovom prvenstvu. Jedanaesterci? Ah, treba biti iskren i reći kako su oni jednostavno stvar sreće. Nema tu prevelike mudrosti. Šalabahter? Heh, nemam komentara..."

"Možda je moja mala prednost bila u tome što sam bio iznimno siguran u sebe i svoje kvalitete, a van Gaal je izvođenjem Cillessena protiv Kostarike pokazao što misli o njegovim mogućnostima u toj fazi. Tko zna što je njemu prolazilo kroz glavu, ali najbitnije je da smo mi u finalu".

Subašić čestitao svojoj zamjeni, novom heroju Argentine

Zanimljivo, Romero, inače igrač Sampdorije, proteklu je sezonu proveo na posudbi u Monacu, gdje je gledao u leđa hrvatskom reprezentativcu Danijelu Subašiću. Bila je to prva sezona u karijeri argentinskog vratara u kojoj je doslovno statirao.


"Bila je to jako teška godina i na trenutke je dolazila u pitanje forma u kojoj ću dočekati SP pa i općenito nastup na svjetskom prvenstvu. Želim ovom priliku zahvaliti izborniku Alejandru Sabbeli, koji mi je dao povjerenje i praktički vratio karijeru na pravi kolosijek."

Navijači hrvatske reprezentacije mogu se s pravom pitati zašto je Subašić, prvi vratar francuskog doprvaka Monaca, koji je briljirao cijelu sezonu i koji sjajnom Romeru nije dao ni primirisati golu, na SP-u grijao klupu, a među vratnicama stajao Stipe Pletikosa, veteran ruskog Rostova.

Van Gaal: A ja sam Romera u AZ-u naučio kako braniti penale...

Nakon susreta po ovom pitanju oglasio i izbornik Nizozemske Luis van Gaal, koji je Sergio Romeru neko vrijeme bio trener u dresu AZ Alkmaara: "Šteta, ja sam taj koji je naučio Romera kako braniti udarce s bijele točke".

"Da, zahvalio sam van Gaalu nakon susreta. Činjenica je da mi je on puno pomogao u karijeru dok sam bio u Nizozemskoj. Nisam znao jezik, običaji su bili potpuno drugačiji, a njegov španjolski bio mi je nešto poput svjetionika. Zauvijek ću mu biti zahvalan", odgovorio je Romero.

Romero šalabahterom kopirao Jensa Lehmana

Još jedna priča vrlo je zanimljiva. Iz berlinskog četvrtfinala Njemačke i Argentine 2006. godine, ostala je upečatljiva slika njemačkog vratara Jensa Lehmanna, kako prije svakog kaznenog udarca gleda papirić skriven u rukavici, na kojem je napisao kako koji igrač Gaučosa izvodi penal. Na koncu je skinuo pokušaje Roberta Ayale i Estebana Cambiassa i postao junak Elfa.

Osam godina kasnije, identičnu je stvar ponovio Sergio Romero, koji je prije svakog nizozemskog izvođača vadio papirić iz rukavice i proučavao tehniku pojedinog igrača. Romero je obranio udarce Rona Vlaara i Wesleya Sneijdera, odvevši Gaučose u prvo finale svjetskih prvenstava nakon duge 24 godine.

Pročitajte više