Englezi otkrivaju zašto je Premiership najbolji

Foto: BBC/Screenshot, Hina

MEĐU nogometnim poznavateljima već dugo možemo čuti nedoumice o tome koja liga je bolja, kvalitetnija, efikasnija, atraktivnija. Teško je odlučiti, iz godine u godinu momčadi postaju kvalitetnije, nogomet postaje atraktivniji, dolaze novi mladi igrači koji momčadima donose neupitnu kvalitetu.

BBC donosi detalje i usporedbe posljednje dvije sezone Premiershipa te odnos sa ostalim velikim europskim ligama.

U sezoni 2013./14. momčadi su postigle 1052 gola, a u ovoj sezoni zabili su ih 975. Deset hat-trickova su zabili ove, a osam prošle sezone. U usporedbi sa momčadima iz liga petice, najviše golova je palo u Primeri, 1009, Premiership je drugi sa 975 golova, a Seria A treća sa 971 golom.

Najviše golova palo u posljednjih 15 minuta, Hrvati zabili 12

Najviše golova u Premiershipu postignuto je u drugom poluvremenu, između 75. i 90. minute, čak 205 golova, a u prvom poluvremenu postignut je 181 gol između 30. i 45. minute, zbog čega Englezi Premiership smatraju najuzbudljivijom ligom.

U posljednjih pet sezona igrači engleske nacionalnosti najviše su zabijali u sezoni 2010./11., 423 gola, a ove sezone zabili su 364. U usporedbi s drugim zemljama, Englezi su na samom vrhu, a iza njih su španjolski, belgijski, francuski, te senegalski nogometaši, s minimalno 55 pogodaka. Hrvati su zabili 12 pogodaka i na 16. su mjestu iza Srbije i Walesa.

Najviše dodira s loptom imao je Cesc Fabregas, 3398, dok je Adam Armstrong imao najmanje, 95 dodira. U prosjeku je najviše pretrčao George Boyd iz Hull Citya, 12.1 km, dok je Martin Demichelis najgori po statistikama s pretrčanih 7.99 km.

Manchester i Liverpool najviše potrošili

Što se tiče transfera, najviše je potrošio Manchester United, 160 milijuna funti, a završili su na četvrtom mjestu Premiershipa. Nakon njih slijedi šestoplasirani Liverpool, a prvak Chelsea je tek četvrti na listi potrošača, dok je peti na toj listi viceprvak Manchester City.

Što se tiče donjeg dijela tablice, najviše je potrošio dvanaestoplasirani West Ham, 20 milijuna funti, dok nakon njih po potrošnji slijede četrnaestoplasirani Leicester te poziciju lošiji Newcastle.

Zanimljiv je i podatak da su najviše proputovali navijači Swansea, 6 644 km, a najmanje navijači Aston Ville, 3406 km.

 

Pročitajte više