Englezi srušili sve rekorde i potrošili 1,2 milijarde eura

Foto: Hina, Getty Images/Guliver Image, Index

ZAVRŠEN je ljetni prijelazni rok, ništa luđi i ništa mirniji nego oni proteklih godina. Ponovo su srušeni mnogi rekordi, a cijene nogometaša dovedene su do apsurdnih visina. Dovoljno je reći da transfer prvaka Europe i Španjolske Pedra Rodrigueza iz Barcelone u Chelsea od 27 milijuna eura nije ušao ni u Top 20 ovoljetnih transfera.


Klubovi Premiershipa postavili rekord - 1,178 milijardi eura!

I još jednom je potrošačko ludilo najviše pogodilo engleske klubove koji su postavili novi rekord. Dvadeset klubova Premiershipa je, prema podacima Deloittea, na dovođenje igrača potrošilo ukupno 870 milijuna funti (1,178 milijardi eura po današnjem tečaju), čime su nadmašili prošlogodišnji rekord od 835 milijuna funti. Razliku je posljednjeg dana prijelaznog roka pokrio Manchester United dovođenjem Anthonyja Martiala iz Monaca za senzacionalnih 50 milijuna eura (uz dodatne 8-znamenkaste bonuse). U samo posljednje četiri godine ljetna potrošnja engleskih klubova se udvostručila.


 
Manchesteri vodili kolo: City potrošio 200, United 140 milijuna eura

Još početkom ljeta Manchester City je prvi pomaknuo granice kupnjom Raheema Sterlinga iz Liverpoola za 67 milijuna eura, čime je mladi napadač postao najskuplji engleski igrač u povijesti. U posljednjim danima prijelaznog roka City je nadmašio sam sebe plativši za Kevina de Bruynea čak 75 milijuna eura nakon što su mjesecima lomili otpor Wolfsburga.

Nešto ranije kupili su i Otamendija iz Valencije za 45 milijuna, a uz Sterlinga doveli i Fabiana Delpha iz Aston Ville kako bi popunili kvotu "domaćih" igrača. Ukupno su potrošili više od 200 milijuna eura, a zaradili manje od 70 milijuna, najviše prodajom Alvara Negreda Valenciji (28 milijuna).


Njihovi gradski rivali potrošili su 140 milijuna eura, a nevjerojatan last-minute transfer Anthonyja Martiala podigao je najviše prašine. 19-godišnjeg Francuza platili su Monacu 50 milijuna eura uz mogućnost da s bonusima odšteta naraste i do 80 milijuna, a sve zato jer je Van Gaal čekao posljednji tren za lov na novo napadačko rješenje.

Još početkom ljetnog ludila Louis van Gaal doveo je francuskog reprezentativca Morgana Schneiderlina iz Southamptona za 35 milijuna, a iz PSV-a 21-godišnjeg Memphisa Depayja za 28 milijuna eura. Pored tih brojki dolasci Darmiana iz Torina za 18 i Bayernove legende Schweinsteigera za 9 milijuna eura čine se kao sitniš.

Liverpool u europskom vrhu: Za Bentekea i Firmina 90 milijuna eura

Liverpool se pridružio rastrošnom dvojcu iz Manchestera sa potrošenih 110 milijuna eura. Novcem od Sterlinga kupili su novog napadača, Christiana Bentekea iz Aston Ville za 47 milijuna eura, no mnogi su već ocijenili taj potez lošim poslom za "Redse". Brendan Rodgers u tri godine na Anfieldu potrošio je 390 milijuna eura, a osim što je miljama daleko od trofeja, ostao je i bez Lige prvaka. No, na pojačanjima nije štedio. Osim Bentekea, za 41 milijun eura doveden je 23-godišnji Brazilac Firmino iz Hoffenheima, te godinu stariji branič Nathaniel Clyne iz Southamptona za 18 milijuna.

U Premiershipu Top 10 zatvaraju transferi Heung-Min Son-a koji je iz Bayera prešao u Tottenham za 30 milijuna eura, a onda slijedi Mourinhov novi adut Pedro, koji je Barcu napustio nezadovoljan statusom rezerve, a Chelsea iskoristio priliku i aktivirao klauzulu. Na Stamford Bridgeu je bilo nešto mirnije nego prijašnjih godina, stigli su Rahman Baba za 20 milijuna iz Augsburga i prvi golman BiH Asmir Begović iz Stokea za 11 milijuna eura, a na posudbu Falcao (uz niz manjih transfera igrača za budućnost).

Skromni Bilić vratio Jelavića u Premiership


Većina engleskih klubova srušili su barem jedan rekord, a koliko su privlačni europskim nogometašima najbolje govore prelasci igrača poput Shaqirija (Stoke, 17 milijuna), Rondona (WBA, 17 milijuna), Cabayea (Crystal Palace, 14 milijuna), Gradel (Bournemouth, 10 milijuna) iz većih europskih klubova u dresove onih kojima se predviđa borba za ostanak.

Dodajmo i da je Slaven Bilić napravio veliki posao, potrošio je gotovo 50 milijuna eura, pojačao napad Payetom iz Marseillea (15 milijuna), Ogbonnom iz Juventusa (11 milijuna) i Nikicom Jelavićem (Hull City, 4 milijuna). Na posudbe su došli Moses iz Chelseaja i Song iz Barcelone.

Talijani puno trošili i još više kombinirali

Nakon Engleza najviše su trošili Talijani, ali upola manje (580 milijuna eura).To mogu zahvaliti i vrlo razvijenom sustavu posudbi i "suvlasništva" dvaju klubova na jednog igrača, kao i pregovaračkim sposobnostima kojima ishode razne polu-transfere s odgodom prelaska (i odgodom plaćanja) kako bi ispunili uvjete "Financijskog fair-playja".

Juventus je jedini talijanski klub koji se probio u Top 15 dovođenjem Dybale iz Palerma za 34 milijuna eura. Finalisti Lige prvaka završili su rekonstrukciju momčadi, stigli su branič Alex Sandro (26 milijuna), napad su pojačali Mandžukić (19 milijuna) i Simone Zaza (18 milijuna), a iz Reala je bez odštete stigao Sami Khedira.


Puno su trošli i milanski klubovi, oko 90 milijuna eura. Milan je za 30 doveo ubojitog Kolumbijca Baccu iz Seville i bivše Romine talente Romagnolija i Bertolaccija za ukupno 45 milijuna eura. S druge strane, Inter je odlazak Matea Kovačića nadoknadio dovođenjem Ivana Perišića u posljednji tren za 16 milijuna uz bonuse, a ranije su se osigurali i Kondogbijom koji je iz Monaca stigao za 30 milijuna eura. U Seriju A stigao je još jedan Hrvat, Nikola Kalinić se pridružio Badelju i Rebiću u Fiorentini za 6 milijuna eura iz Dnipra. Dobro je trgovala i Roma, zaradila 70 milijuna eura, a dovela pojačanja na posudbe, među kojima je najzvučnije Edin Džeko. 

Nijemci i Francuzi profitirali: Monaco zaradio 160 milijuna eura

U Top 15 europskih transfera su dva njemačka kluba. Bayern s Vidalovim transferom iz Juventusa, a Wolfsburg rekordnom prodajom De Bruynea. "Vukovi" su samo na njemu i Perišiću zaradili više od 90 milijuna eura. Bayern je 30 milijuna dao za Šahtarovog Douglasa Costu, a Wolfsburg je u posljednji tren od Schalkea kupio 21-godišnjeg reprezentativca Juliana Draxlera za čak 35 milijuna eura. 

Njemački klubovi potrošili su oko 400 milijuna eura, a pored prvaka i vice-prvaka, najviše je trošio Leverkusen koji je doveo Aranguiza, Chicharita, Kampla, Mehmedija, Papadopoulosa... Ostali su bili vrlo skromni za europske okvire.

Njemački klubovi su zbrojeno jedini uz klubove francuskog prvenstva profitirali u ovom prijelaznom roku. Francuzi su "u plusu" čak 95 milijuna eura, usprkos tome što je PSG sam potrošio više od tog iznosa. Osim Monaca, koji je do vrha napunio blagajnu, najviše su na svojim igračima prodanima u Premiership zaradili Marseille, Lille i St. Etienne. Monaco je zaradio čak 160 milijuna eura na Martialu, Kondogbiji, Kurzawi (PSG, 25), Abdenneouru (Valencia, 25), Carrascu (Atletico, 20) i Ocamposu (Marseille, 8).

Katarski div među Englezima


Među Engleze u vrh liste najskupljih poslova ovo ljeta ugurao se i "najveći katarski" klub PSG. U domovini njegovih vlasnika još jedan ugovor života potpisao je Angel Di Maria nakon što su Katarani platili Manchester Unitedu 63 milijuna eura. Englezi su ga samo godinu ranije platili 20-ak milijuna eura više Real Madridu.

Iz Monaca je PSG doveo 22-godišnjeg ljevaka Kurzawu za 25 milijuna, a iz Toulousea Bjelokošćanina Auriera za 10 milijuna eura. Oko 20 milijuna su Parižane ukupno koštali vratar Kevin Trapp (iz Eintrachta) i veznjak Sambouli (iz Tottenhama).



Atletico i Valencia potrošili četvrt milijarde, Kovačić iza Martineza i Turana

Iznenađujuće, najveći španjolski klubovi nisu radili bombastične transfere, iako su potrošili koliko i Talijani. Najveći posao ovog ljeta napravio je Atletico Madrid sa 35 milijuna eura za Portovog Jacksona Martineza, a odmah iza njega je još uvijek šokantan prelazak Matea Kovačića u Real Madrid za 30-35 milijuna eura (ovisno o bonusima). Za otprilike iste iznose Barcelone je iz Atletica dovela Turana, a Real Danila iz Porta.

Valencia je potrošila pravo bogatstvo i pokazala ambicije za vrh. Za 140 milijuna eura dovela je Rodriga iz Benfice (30 milijuna eura), Negreda (City, 28), Abdenneoura (Monaco, 25), Gomesa i Cancela (oba Benfica, oba 15), 19-godišnjeg Minu iz Celte (10 milijuna) i Santosa iz Brage (10 milijuna).

I Atletico je puno trgovao, prodao igrače za 100, a kupio za 130 milijuna eura. Osim Martineza, stigli su Stefan Savić (Fiorentina, 25), Carrasco (Monaco, 20), Vietto (Villarreal, 20), Filipe Luis (Chelsea, 16), Bernard Mensah (V. Guimaraes, 10) i Kranevittel (River Plate, 8).

Trakavice: Od De Gee do Perišića i natrag

Prijelazni rok obilježile su i standardne višemjesečne sage, a u njih su upletena bila i dvojica Hrvata. Dok je Mandžukić relativno brzo zamijenio Atletico Juventusom, nagađanja oko Matea Kovačića i Ivana Perišića trajala su mjesecima. Perišić je dugo bio "na korak" do Intera, da bi u međuvremenu, do realizacije transfera, uspio osvojiti još jedan trofej.

David de Gea je najveći tragičar prijelaznog roka. Manchester United ga je držao "na ledu" gotovo cijelo ljeto, unatoč otvorenom interesu Real Madrida još od prošle sezone, a onda su u kaosu posljednjeg dana prijelaznog roka klubovi odlučili otvoriti pregovore, što je završilo dosad neviđenim debaklom.

Tjednima je trajala Chelseajeva opsada Evertonovih linija, silno su željeli 21-godišnjeg braniča Johna Stonesa, ali klub iz Liverpoola odbio je i posljednju ponudu od 40 milijuna eura, unatoč zahtjevu igrača da napusti klub.

Za razliku od Evertona, Wolfsburg je popustio u iscrpljujućim pregovorima oko Perišića nakon njegovog zahtjeva za transferom, a tjednima su se opirali i Manchester Cityju koji je dolazio sa sve većom ponudom dok na 75 milijuna nije postalo apsurdno reći "ne".

 

Pročitajte više