Eurobasket na Indexu: Litva iznenadila Francusku, Srbija na korak do četvrtfinala

Foto: Fiba Europe

UTAKMICOM Latvije i Ukrajine počeo je drugi krug Eurobasketa! Već je prvi susret donio senzaciju - Latvijci su potopili Ukrajinu sa 34 koša razlike. Srbija je u drugoj utakmici pobijedila Belgiju, a Litva u večernjem okršaju iznenadila Francuze.

Litavci su Francuze porazili sa 76:62 nakon što su cijelu utakmicu bili u prednosti. Ovim su rezultatom i preskočili Francuze na drugom mjestu nove skupine.

Pobjedničku momčad predvodio je Seibutis sa 15 poena, a Valančiunas je dodao 13. U dresu Francuske Nando de Colo je zabio 12, a Tony Parker 11 poena.


I Srbija je pobjedom otvorila drugu fazu, sa 76:69 porazila je Belgiju i stigla na korak do četvrtfinala. >>> Pročitajte više.

Latvija najveće iznenađenje Eurobasketa!

Košarkaši Latvije savladalu su u Ljubljani u prvom susretu skupine “E” druge faze selekciju Ukrajine rezultatom 85:51.

Latvija, koja je slovila za autsajdera na početku prvenstva, na kraju prve četvrtine imala je 13 koševa prednosti, u drugoj četvrtini razlika se popela na 20 poena, a na poluvremenu je bilo 42:22. Već u trećoj četvrtini Ukrajinci su ostali na -33 i nije bilo povratka.

Najefikasniji igrač latvijske reprezentacije bio je Kristaps Janicenoks sa postignutih 14 poena, dok je najbolji pojedinac reprezentacije Ukrajine bio Sergi Gladyr sa 12 poena.

Na prošlom Eurobasketu Latvija nije ostvarila niti jednu pobjedu. U Sloveniji je u grupi B savladala Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju, dok su izabranici Ainarsa Bagatskisa poraženi od Srbije i Litve.

Sve vijesti s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi:

Drugi krug Eurobasketa, 1. kolo: 

Latvija - Ukrajina  85:51

Belgija - Srbija  69:76

Litva - Francuska 76:62

Prve utakmice u drugoj skupini igraju se u četvrtak.

Hrvatska - Finska 14:30 h
Španjolska - Grčka 17:45 h
Slovenija - Italija 21:00 h

Pročitajte više