Jedna od najvažnijih utakmica SHNL-a. Tko je posljednji putnik u Europu?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

OSIJEK i Lokomotiva od 19:30 na Opus Areni igraju utakmicu 33. kola SuperSport HNL-a uz izravan prijenos na kanalu Max Sport 1. Ovo je izravan duel za četvrto mjesto, odnosno plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Osijek je trenutno četvrti s 48 bodova i jednim više od petoplasirane Lokomotive.

Duel za Europu

Ove sezone Osijek i Lokomotiva igrali su četiri puta. Posljednji put susreli su se 27. veljače u Kranjčevićevoj u četvrtfinalu SuperSport Kupa. Lokomotiva je tada pogotkom Roberta Mudražije iz 51. minute izborila polufinale i susret s Rijekom. Osijek je u toj utakmici propustio iskoristiti jedanaesterac u 86. minuti. Udarac Ramona Miereza sjajno je obranio junak te utakmice Zvonimir Šubarić.

U SHNL-u ova su dva rivala triput remizirala ove sezone. Prvi susret odigrali su 26. kolovoza i tada je u šestom kolu prvenstva završilo 2:2. Osijek je poveo u 31. minuti golom Mije Caktaša, a onda Vladan Bubanja pogodio je za 1:1 u 62. minuti. Uslijedila je luda završnica. Pogotkom Vedrana Jugovića u 93. Osijek je poveo 2:1, no Sandro Kulenović u 96. minuti pogodio je za 2:2. Osijek je tada vodio Stjepan Tomas, a u odnosu na danas, Kulenović je igrač Dinama, a Caktaš je napustio Osijek.

Osijek i Lokomotiva su igrali četiri puta ove sezone

U 15. kolu na Opus Areni završilo je 1:1. Indrit Tuci pogodio je u 11., a Ivan Fiolić bio je strijelac u 88. minuti. Nijedan od spomenuta dva strijelca više ne igra u SHNL-u. Posljednji prvenstveni dvoboj Lokomotiva i Osijek odigrali su 23. veljače u Zagrebu u 24. kolu SHNL-a. Art Smakaj pogodio je za 1:0 u 31. minuti, a bod Osječanima osigurao je Ramon Mierez iz jedanaesterca u 94. minuti.

Što ako završe s istim brojem bodova?

S obzirom na to da se kod međusobnih susreta i dalje vrednuje gol u gostima, Osijek će osigurati prednost i u slučaju remija 0:0 ili 1:1 jer su zabili dva gola u Kranjčevićevoj u kolovozu prošle godine. U slučaju da utakmica na Opus Areni završi 2:2, onda bi bili skroz izjednačeni i tada bi o plasmanu, u slučaju istog broja bodova, odlučivala ukupna gol-razlika na kraju sezone. Lokomotiva prednost u međusobnim susretima može zaraditi pobjedom ili bilo kojim remijem većim od 2:2 (dakle 3:3, 4:4 itd.).

Nakon međusobnog susreta se raspored okreće u korist Lokomotive jer će Osijek ići u goste Dinamu i dočekati Rijeku, a u zadnjem kolu idu u goste Varaždinu. Lokomotiva će pak igrati kod kuće protiv Slavena i ići u goste Rudešu prije nego što u zadnjem kolu ugosti Hajduk. Uzevši ovaj raspored u obzir, čini se da Osijek jednostavno mora pobijediti Lokomotivu kod kuće u slučaju da uoči te utakmice i dalje budu izjednačeni ili na bod razlike.

Raspored Osijeka nakon Lokomotive:

11. svibnja, 19:30: Dinamo (u gostima)
19. svibnja, 19:30: Rijeka (kod kuće)
25. svibnja, 19:00: Varaždin (u gostima)

Raspored Lokomotive nakon Osijeka:

12. svibnja, 17:00: Slaven Belupo (kod kuće)
18. svibnja, 17:00: Rudeš (u gostima)
25. svibnja, 19:00: Hajduk (kod kuće)

Pročitajte više