Evo kako se napaljuju za Hrvatsku: Island je nogometna nacija postao "Čudom u Bernu" i bodom kod bogate rođakinje!

Screenshot: Youtube

SLOVENIJE su se u kvalifikacijskoj skupini otresli veličanstvenim povratkom kod Švicarske (od 1:4 do 4:4) i u zadnjem kolu, kada je jedan posto stanovništva otoka, otišlo u Oslo, grad gdje ih smatraju niževrijednim bodulima i svojim kolonima.

Ali, tri tisuće Islanđana u Norveškoj slavilo je još jedan "pobjednički remi" (1:1) u povijesti svog nogometa, koji ih je u kombinaciji s porazom Slovenaca kod dominantne Švicarske (0:1), poslao na veliki, ali ipak samo jedan korak do Svjetskog prvenstva, što bi Islandu dakako bilo prvo veliko natjecanje.

Indijanci koji su bolji kad kauboje napadaju na njihovom terenu

Puno više nego domaći teren, na kojem su gubili od Slovenaca i Švicaraca, Islanđane (koji su kvalifikacije za EP 2012 završili na dnu skupine!) goni ogromni nacionalni i domoljubni naboj. Ta osobina u današnjem nad i nenacionalnom svijetu nije na osobitoj cijeni, štoviše, često se smatra  reliktom prošlosti i zaostalošću, ali itekako je popularna među pripadnicima malog, obrazovanog i tehnološki naprednog naroda, čemu je svakako pogodovala njegova potpuna izoliranost na vjetrom šibanom otoku, kojeg tretiraju bliskijeg Sjevernom polu nego europskom kopnu i podcjenjivački odnos susjednih skandinavskih naroda, ali o tome ćemo kasnije.

Takav pristup borbe slabijih i malobrojnih (njih samih) protiv jakih i brojnih (svih ostalih), najbolje je sažela najpoznatija Islanđanka, pjevačica Bjork, izjavom kako je tek odlaskom u inozemstvo, shvatila kako su Islanđani jedini koji u vesternima navijaju za Indijance.


E pa, 6. rujna ove godine, kod nacionalno šarolikih kauboja pod vodstvom studioznog zapovjednika Ottmara Hitzfelda, Indijanci mudrog poglavice Lagerbacka, možda su opet dokazali da imaju šuplju obranu, ali i da imaju ono nešto (4:4), što Island od pamtivijeka nije imao - selekciju sposobnu boriti se do kraja za plasman na SP.

Nakon Njemačke, i Island ima "Čudo iz Berna"

"Čudo iz Berna", do tada je bio termin rezerviran isključivo za njemačku narodnu i nogometnu renesansu iz finala SP-a 1954., kada je Elf senzacionalno pobijedio apsolutne favorite Mađare 3:2 nakon što je gubio s dva gola razlike.

Ovaj nogometni trijumf označio je početak "godine nulte" za Njemačku, poraženu, poniženu i rascijepanu u drugom svjetskom ratu (potvrđuju to i vrlo ozbiljni povjesničari), odnosno prekretnicu za zemlju koja je nakon toga od europske sramote, postala uzor i predvodnica.

Islanđani nisu imali tih problema kada su 59 godina poslije, u 7. od 10 kvalifikacijskih utakmica došli na isto mjesto, a drugi stadion (Stade de Suisse zamijenio je legendarni Wankdorf), ali napravili su svoje "Čudo iz Berna" kod uvjerljivog pobjednika skupine, sjajne momčadi predvođene jednim od najboljih europskih trenera.

Pogledajte Gudmundssonove bombe


Johan Gudmundsson doveo je Island u vodstvu u 3. minuti, ali u sljedećih 50, Švicarci zabijaju četiri ne primajući nijedan. Lagerback tada povlači očajnički potez i po preokret kreće uvođenjem 35-godišnje institucije islandskog nogometa, Eidura Gudjohnsena, koji je bio glavni motor nadoknade ogromnog zaostatka.

Kolbein Sigdorsson u 56. minuti zabija za 4:2, a bod čudesno donosi Gudmundsson sa svoja dva gola, od kojih je posebno krasan onaj za konačnih 4:4. U 91. minuti ljevicom je zakucao s 18 metara.

Od šest dotadašnjih, Island je izgubio čak tri utakmice i nakon ogromnog zaostatka kod lidera skupine, činilo se da ih čeka još jedan neuspjeh.

Gudjohnsen: 35-godišnjak koji je osvježio momčad

Ali, čudesni bod iz Berna bio je početak niza nepobjedivosti, jer Island je, sada u špici s iskusnim Gudjohnsenom i mladim Ajaxovim napadačem Sigthorssonom (Alfred Finnbogason, prvi strijelac nizozemskog prvenstva prisiljen je na klupu) domaćim pobjedama protiv Albanije i Cipra, pripremio teren za zadnje kolo, gdje mu je kod udaljenih susjeda i velikih rivala Norvežana, trebao bod. Jasno, pod uvjetom da Katanecova momčad ne napravi svoje čudo u Bernu.


Prije mjesec dana, dok je Island istrčavao na Ullevaal stadion u Oslu, Reykjavik je izgledao kao napušteni grad, bez čovjeka ili vozila na ulicama i cestama, svi su se zatvorili i gledali najveću utakmicu u povijesti Islanda, što je naravno naslov koji će sada preuzeti ona u petak protiv Hrvatske.

Nordijski otočni patuljci narugali se kontinentalnoj braći

Ono što je posebno palilo Islanđane pred ovu utakmicu, bilo je što najveći uspjeh njihove reprezentacije, mogu ostvariti u glavnom gradu Norveške, čiji stanovnici posprdno i bez poštovanja gledaju otočane ostavljene nasred Atlantika.

Ni druge skandinavske kontinentalne sile nisu naklonjene njihovim oceanskim "izrodima", pa kada je Sigthorsson zabio gol vrijedan play-offa, Islanđani se nisu stidjeli priznati da slave trostruko: Velika Švedska se također mora zadovoljiti baražom, dok su Danci i Norvežani još prije te noći shvatili da će će dodatne kvalifikacije s Islandom, gledati na televiziji.

 

Pročitajte više