Godina dana bez Torcidinog borca za pravdu u Hajduku

Foto: Hina

"Ako padne lopovluk, nerad i nemar u Hajduku, na jednom čvoru kao što je taj - onda pada u državi!", poručio je Pavao Grubišić-Čabo 2009. godine kada je do njega došla vijest o kreiranju Kodeksa. Tada već nije bio aktivan navijač, ali smo sigurni da bi Pave, da nije napustio ovaj svijet prije točno godinu dana, u subotu u prvim redovima marširao na Rivu pod parolom 'Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!'.
 
>Godinu dana Pave nije među nama: "Udarili su na Hajduk i sad im se vraća, svima se tresu gaće"
 
Njegovim prijateljima ovih je dana stalno pred očima, ne samo zbog tužne godišnjice, već i zato što je ova borba s HNS-om njegova. I fali Torcidi jedan takav Che Guevara za 'gerilski rat' protiv neprijatelja iza kojega stoji sustav. 
 
"Političari, osim što su vezama na kriminalan način privatizirali sve i svašta i bogatili se preko noći otimačinom od vlastitog naroda nije bilo dosta rasprodaja države stranim bankama nego se nisu zaustavili ni na onome što je ljudima pružalo sriću i zadovoljstvo i kad je sve drugo loše zbog ekonomije. Udarili su na Hajduk i sad im se tek vraća, sporo, koliko treba dok gomila shvati jer je i puno novinara potkupljeno bilo i ostalo. Sad im se svima tresu gaće", napisao je Pave prije pet godina, a čini se kao da upravo sada govori.
 
"Gomila feudalaca hoće otkinuti svoj dio kolača kao račun za to što su vikali da car nije gol dok se uništavalo državu prije nego što je nastala, a obični ljudi prodavali sve što su imali i davali zdravlje i život na bojištima. Jedini glas koji im se može zapravo suprotstaviti je veća gomila, udružena također interesom - ali zajedničkim - u interesu kluba i grada i regije i naroda i države koje vole. Lopov ne želi dati prostor stručnjaku jer onda za njega nema kruva do kojeg dolazi krađom i vezama, a veze su mu kao što je i on. Krive su prijašnje generacije navijača koji su šutjele na to, a rat je pojeo jednu generaciju, droga ovu prije nje. Dolazi Torcida jača i bolja nego što je ikada bila - točno je predvidio Pave, koji je kao tajnik Torcide 2004. godine udario temelje navijačke borbe za Veliki Hajduk.
 
Danas u 17.30 sati okupit će se njegovi prijatelji ispred kuće u Jabuci kraj Trilja, gdje je proveo posljednje godine života, te će u 18 sati u koloni krenuti prema mjesnom groblju na kojem počiva Torcidin borac za pravdu. 
 
>>Index prenosi članak u suradnji s autorom. Stavovi u tekstu ne odražavaju nužno i stavove uredništva Index.hr .

Pročitajte više