HNS-u Split i dalje nije u Hrvatskoj: "Repka" protiv Italije na Maksimiru!

Foto: HINA

HRVATSKA će utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo protiv Italije igrati na Maksimiru, odlučio je Odbor za hitnost HNS-a.
 
Derbi kvalifikacijske skupine igrat će se 12. lipnja. Prije okršaja s Talijanima, izabranici Nike Kovača će 28. ožujka ugostiti Norvešku, također na Maksimiru.
 
U jednom od brojnih bacanja prašine u oči koje Split i nogometna Dalmacija već gotovo 20 godina dobivaju iz Rusanove i Hiltona, predsjednik Saveza je ranije neslužbeno obećao Splitu da će dobiti domaćinstvo najatraktivnije utakmice kvalifikacijske skupine za EP 2016.
 
Odbor za hitnost, najnovije HNS-ovo tijelo za posebne namjene
 
Nakon toga se ipak ogradio i poručio kako o domaćinu utakmice odlučuje Izvršni odbor HNS-a, da bi na kraju Italiju na Maksimir doveo Odbor za hitnost Hrvatskog nogometnog saveza, najmoćnije tijelo HNS-a, koje može donosti bitne odluke bez da ih IO mora verificirati.
 
Odbor za hitnost vode Davor Šuker i Damir Vrbanović, a tu je još pet dopredsjednika - Zdravko Mamić, Damir Mišković, Ante Vučemilović, Ante Kulušić i Đuro Bukvić.
 
Ovaj organ, uspostavljen na Skupštini HNS-a u travnju prošle godine, aktiviran je nedavno, u prosincu, kako bi razriješio i imenovao članove Komisije za žalbe HNS-a, nakon što je Hajdukov odvjetnik Davor Radić srušio dotadašnju Komisiju, pa nije mogla odlučiti o žalbi Hajduka na registraciju neodigranog derbija kao pobjede Dinama 3:0. Naravno, Komisija koju je imenovao Odbor za hitnost u gore navedenom sastavu, potvrdila je registraciju navedenim rezultatom.
 
Tko je očekivao da Šuker, Mamić i Vrbanović dodjele Italiju Splitu?

Isto vrijedi za najnoviju odluku navedenog Odbora, jer kad vidimo tko u njemu sjedi, ne može se ni zamisliti kako bi Splitu dodijelili domaćinstvo i organizaciju tako atraktivne utakmice.

Mnogi će reći kako publika na Poljudu ne zaslužuje "gostovanje" reprezentacije Hrvatske, jer je u ljeto 2011. protiv Gruzije, kada joj milošću HNS-a konačno nakon 14 godina udijeljena jedna službena utakmica, bila previše ogorčena i nedovoljno na strani Hrvatske.
 
HNS potiče antagonizam sjevera i juga
 
Ali, ništa se drugo nije ni moglo očekivati, jer nitko nije oduševljen kada nakon desetljeća ignoriranja i ruganja, dobije milostinju i mrvice, jer HNS i aktualnim potezom radi ono protiv čega se deklarativno i stalno bori - potiče na antagonizam između nogometnog sjevera i juga.
 
Index je godinama ranije prvi, a često i jedini od nacionalnih medija, pisao o HNS-ovom sramotnom ignoriranju Splita i Poljuda. Podsjećamo na neke od tekstova na tu temu:
 
2010.
 
> Hoće li se konačno reprezentacija s maksimirske rugobice prebaciti na poljudsku ljepoticu?
 
> Faraonov reizbor, Sammirovo nametanje i maksmirski Wembley

2011.

> Zašto je Ćiro Ferrara rekao: Atmosferu iz Splita osjetio sam samo u rodnom Napulju?

2013.

> HNS opet izigrao Split: Je li Škotska u Zagrebu osveta za ovu koreografiju Torcide?

 

Pročitajte više