Hrvački spektakl u Zagrebu

Foto: HHS

ČETIRI su dana ostala do početka svjetskog juniorskog prvenstva u hrvanju, koje će se od 5. do 10. kolovoza održati u hrvatskoj metropoli. Natjecanja će biti održana u Ledenoj dvorani Doma sportova.

Jedno je to od najvećih ovogodišnjih sportskih natjecanja u Hrvatskoj, a važnost SP-a naglasio je i predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović:
 
Međunarodna hrvačka federacija FILA prepoznala je Zagreb kao odličnog organizatora, s obzirom na pozitivna iskustva s prethodnih natjecanja kojima smo bili domaćini. Uvjeren sam da ćemo se i ovaj put pokazati u pravom svjetlu, svi preduvjeti za vrhunsku sportsku priredbu su tu!
 Zagreb će sljedeći tjedan biti u centru pozornosti svjetske hrvačke javnosti, najperspektivniji hrvači svijeta tražit će put prema medaljama i potvrdi svoje kvalitete.

Predsjednik Organizacijskog odbora SP-a Miše Kutleša istaknuo je masovnost ovog natjecanja: Dolazi nam preko tisuću hrvačica i hrvača iz više od 60 zemalja. Sjajna je to promocija naše zemlje i glavnog grada, a naravno, nadamo se kako će i naši hrvači i hrvačice polučiti dobre rezultate. Imat ćemo 14 predstavnika na ovom natjecanju.

U najvažnijem dijelu, natjecanju u grčkom-rimskom stilu hrvatski će juniori biti zastupljeni u sedam kategorija. Nastupat će Tony Brala (HK Zagreb, kategorija do 50 kg), Mihael Bešenić (HK Vindija, 55 kg), Kristijan Šimatić (HK Petrinja, 60 kg), Mario Stjepić (HK Sesvetski Kraljevec, 66 kg),  Filip Šačić (HK Sesvetski Kraljevec, 74 kg), Vjekoslav Luburić (HK PIK Vrbovec, 84 kg), Stjepan Vidović (HK Sesvete, 96 kg). Trener reprezentacije Tomislav Vukelić neće imati predstavnika samo u najtežoj kategoriji, do 120 kg.

U slobodnom stilu nas predstavljaju Mate Filipović (Hk Zagreb, 74 kg), Domagoj Bagarić (HK Lika, 84 kg) te Georg Kelava (HK Trešnjevka, 96 kg).

Četiri juniorke koje će braniti boje naše zemlje pod paskom trenera Zlatka Klarića su: Martina Vazdar (HK Sesvetski Kraljevec, 59 kg), Ivana Mandarić (HK Pujanke, 63 kg), Martina Jukić (HK Pujanke, 67 kg) te Monika Šarić (HK Pujanke, 72 kg).

Trener hrvatske juniorske reprezentacije Tomislav Vukelić najavio je bespoštednu borbu svojih izabranika: Zadovoljan sam načinom na koji smo odradili pripreme, dečki će sasvim sigurno dati sve od sebe. Pozivam i publiku da ih dođe podržati u što većem broju, siguran sam da ih nećemo razočarati.

Dvije naše ponajveće uzdanice u grčko-rimskom stilu su Tony Brala i Kristijan Šimatić. •Ne osjećam pritisak zbog nastupa pred domaćom publikom, bit će mi to samo dodatni motiv. Konkurencija je strašna, ali vjerujem u sebe -  samopouzdano je poručio Brala, a Šimatić je najavio: Bit će žestokih borbi, ali moj cilj je uzeti jednu od medalja!“.

Cijena ulaznica za hrvački spektakl kakav Hrvatska još nije imala prilike ugostiti biti 20 kuna.

Za kraj je, ispred grada Zagreba, sve zaljubljenike u sport na svjetsku smotru najboljih pozvao predsjednik Saveza hrvačkih sportova Milan Pavelić. Bilo bi sjajno kada bi naši mladići i djevojke u metropoli osjetili barem djelić podrške su naši slavni sportaši imali poput, primjerice, atletičara na „Hanžekovićevu memorijalu . Zagreb je sve napravio da pripremi spektakl te stoga vjerujemo da će i gledatelji prepoznati naš trud, te, ponajprije, trud i rad naših sportaša.

Kao naše najveće hrvačko ime promotor prvenstva je legenda domaćeg hrvanja Vlado Lisjak, koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu.

Recimo za kraj i kako će na svečanom  otvaranju Svjetskom prvenstva, 5. kolovoza, među ostalom uglednom delegacijom, biti i predsjednik Svjetske hrvačke federacije g. Nenad Lalović.

Pročitajte više