Hrvatska odabrala: Kovač za Riberyja, Srna za Ronalda

Foto: Getty images / Guliver image 

13. SIJEČNJA Fifa i France Football dodijelit će Ballon d'Or najboljim pojedincima u svijetu nogometa tijekom minule godine. Posljednje četiri godine nagrada za najboljeg nogometaša rezervirana je za Lea Messija.

Od 2010. godine FIFA i France Football udružili su svoje izbore za najbolje pojedince u svijetu nogometa, a osim dopisnika uglednog francuskog magazina, važnu ulogu u izboru za Fifinu Zlatnu loptu igraju svi nacionalni izbornici te kapetani ekipa. Leo Messi otvorio je kampanju fair-playjom i nadivio se dostignućima Cristiana Ronalda, dok Franck Ribery smatra da statistika ne govori sve, te da je on zaslužio Zlatnu loptu više od zvijezde Reala.

Produžili rok za glasovanje

Organizatori izbora morali su produžiti glasovanje do 29. studenog, jer do prvotnog roka (15. studeni) nisu zaprimili niti 50 posto glasova. Onima koji su glasali do tog "deal-linea" omogućili su da svoje mišljenje promijene, uzimajući u obzir posljednje izvedbe nominiranih. 

Iz HNS-a doznajemo kako je glasala Hrvatska u gala-izboru koji tradicionalno budi intrige i rasprave nogometnih teoretičara početkom godine. 

Kovač za Heynckesa 

Izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač je među kolegama trenerima kao najbolje u 2013. godini odabrao Juppa Heynckesa, Jürgena Kloppa i Carla Ancelottija, dok su ga među nogometašima najviše impresionirali Franck Ribery, Zlatan Ibrahimović i Robert Lewandowski.

Kapetan Darijo Srna je, pak, kao trenere koji su obilježili 2013. označio Josea Mourinha, Carla Ancelottija i Jürgena Kloppa, dok je kao tri najbolja igrača godine odabrao Cristiana Ronalda, Lionela Messija i Zlatana Ibrahimovića.

Glasove hrvatske izbornice Marije Margarete Damjanović dobile su njene kolegice Silvia Neid, Pia Sundhage i Anna Signeul te nogometašice Nadine Angerer, Abby Wambach i Marta. Kapetanica ženske reprezentacije Iva Landeka svoje je glasove dala trenerima Kennethu Heiner-Molleru, Ralfu Kellermannu i spomenutoj Sundhage te igračicama Wambach, Alex Morgan i Angerer.

NIKO KOVAČ 

Treneri: 1. Jupp Heynckes 2. Jürgen Klopp 3. Carlo Ancelotti
Igrači: 1. Franck Ribery 2. Zlatan Ibrahimović 3. Robert Lewandowski

DARIJO SRNA 

Treneri: 1. Jose Mourinho 2. Carlo Ancelotti 3. Jürgen Klopp
Igrači: 1. Cristiano Ronaldo 2. Lionel Messi 3. Zlatan Ibrahimović

MARIJA MARGARETA DAMJANOVIĆ

Treneri(ce): 1. Silvia Neid 2. Pia Sundhage 3. Anna Signeul
Igračice: 1. Nadine Angerer 2. Abby Wambach 3. Marta

IVA LANDEKA 

Treneri(ce): 1. Kenneth Heiner-Moller 2. Ralf Kellermann 3. Pia Sundhage
Igračice: 1. Abby Wambach 2. Alex Morgan 3. Nadine Angerer

Pročitajte više