Hrvatska se vratila gdje joj je i mjesto: Kako do četvrtfinala?

Foto: Ales Fevzer / Cropix

SLAVLJENIČKA atmosfera zavladala je među hrvatskim košarkaškim reprezentativcima koji su na čelu s izbornikom Jasminom Repešom sinoć proslavili pobjedu protiv Češke 70:53 i plasman u drugi krug Eurobasketa u Sloveniji. U novoj skupini Hrvatska će igrati protiv Finske, Italije i Grčke.

Sve vijesti s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi:


Deseti put je hrvatska košarkaška reprezentacija prošla prvi krug Eurobasketa, na svom jedanaestom turniru. Samo je prije dvije godine ispala već u prvom krugu. Ovaj put s četiri pobjede u nizu prenijeli su dalje tri boda i s još dvije pobjede trebali bi biti u četvrtfinalu.

Hrvatska ima najgoru koš-razliku u novoj skupini i zato je posljednja od četiri ekipe koje imaju tri boda. Za to je zaslužan poraz od Španjolske na otvaranju, a u "mučenjima" s ostalim protivnicima Repešini momci nisu uspjeli popraviti razliku.

Za kalkulacije je još prerano. Hrvatska teoretski u četvrtfinale može i jednom jedinom pobjedom, no za to bi Finska trebala izgubiti sve tri utakmice, a Grčka barem dvije. Nitko u skupini nije siguran. Još četiri boda bit će dovoljno Hrvatskoj za sedmi ulazak u četvrtfinale EP-a.

Italija neporažena, Finska iznenadila, Grčka može zabljesnuti


Kako je Slovenija porazom gurnula Hrvatsku na drugo mjesto, rasporedom je određeno da prvu utakmicu u drugom krugu Hrvatska igra protiv Finske 12. rujna. Dva dana kasnije igrat će s Italijom, a u posljednjem kolu s Grčkom. Sudeći prema trenutnoj formi, raspored donekle ide na ruku našoj momčad jer će, u najblažem smislu riječi, s "najslabijom" ekipom igrati u posljednjem kolu. Grci su svoja dva poraza upisali upravo protiv Italije i Finske, ali ne smijemo zaboraviti da je na Eurobasketu 2011. za Hrvatsku presudna bila baš posljednja utakmica u skupini, protiv Grčke koja je pobjedom 74:69 izbacila momčad Joke Vrankovića.

Finci su prva prepreka i utakmica u kojoj pobjeda mora biti imperativ, no osim protiv Italije, iznenađenje ovogodišnjeg prvenstva upisalo je sve četiri pobjede u skupini s Turskom, Grčkom, Rusijom i Švedskom. Iako je prije dvije godine Hrvatska Finsku porazila u skupini sa 84:79 uz čak 27 koševa Bojana Bogdanovića, ovaj put neće biti lak zalogaj.

Najteža utakmica stiže između dva slobodna dana, Italija, jedina još uvijek neporažena momčad turnira. Već protiv Finaca Repeša će morati misliti na umor igrača za Italiju protiv koje mora juriti pobjedu kako bi izbjegli napet i nepredvidiv okršaj s Grcima, kojima bi utakmica s Hrvatskom također mogla biti odlučujuća.

U nekoliko varijanti moguće je i da će odlučivati koš-razlika.


Skupina F

Italija 4 boda
Španjolska 3
Slovenija 3
Finska 3
Hrvatska 3
Grčka 2

Skupina E

Francuska 4
Srbija 4
Litva 3
Ukrajina 3
Latvia 2
Belgija 2

Raspored:

12.10. Hrvatska - Finska
14.10  Hrvatska - Italija
16.10  Hrvatska - Grčka
 

Pročitajte više