Indexov pregled kola: Mobbing, Soudani i Medić zasjenili ostale

Foto: Index/Hina

DERBI, trenutno najveći hrvatski gledamo li snagu ekipa, obilježio je deveto kolo Prve HNL. Obilježio ga je, točnije, Soudani, Dinamov spasitelj u posljednje vrijeme, ali i mobbing s Poljuda, buran tjedan Dražena Medića, Ćirin nastavak renesanse i buđenje Slavena iz mrtvih.
 
Modri na Soudanijev pogon
 
Nastavi li ovim tempom, Soudani ozbiljno cilja na titulu najboljeg stranca u Dinamovim redovima. Posložio si je Alžirac situaciju u glavi, navodno je i na onom team-buildingu na Kornatima dobio povećanje plaće za 100 tisuća eura i - eksplodirao u igračkom smislu.
 
Na Poljudu je u onom velikom preokretu sudjelovao s tri asistencije, a potom je ukrao šou i u dva velika rujanska ogleda. Astri je uvaljao tri gola i dodao asistenciju, a sad je s dva gola srušio i Kantridu. Posebno je lijep bio onaj drugi, majstorska reakcija golgetera, u HNL-su ne viđa često da se puca iz prve u onim situacijama, a još rjeđe se viđa takva efikasnost i ubojitost igrača kao što je slučaj kod Soudanija.
 
Najljepši i najteži dani za Dražena Medića
 
Zagreb je pobjedom u Istri privremeno došao na treće mjesto, nakon kompletnog devetog kola četvrti su s istim brojem bodova kao i Hajduk ispred njih. Dražen Medić uz sav podsmijeh njegovom načinu spuštanja na trenersku klupu ima rezultat na svojoj strani. Ipak, istovremeno je administracija, i pravda po svemu sudeći, na njemu oprečnoj strani.
 
Tijekom vikenda pojavila se informacija da je Vrhovni sud presudio u korist Ivana Krstanovića u sporu igrača i NK Zagreba oko duga vezanog uz postotak od transfera u Dinamo. On je tada iznosio 400 tisuća eura, a s kamatama je danas narastao na 600 tisuća eura. Inače, prvi je ovo sportski spor u povijesti hrvatskog sudstva koji je stigao sve do Vrhovnog suda.
 
Sad se očekuje i reakcija Disciplinske komisije HNS-a, koja ima opciju da Zagrebu "upali" suspenziju dok ne podmiri dug ili se nagodi s igračem, a propuštanje dva susreta znači selidbu u niži rang, ili da se klub kažnjava s oduzetim bodom u svakoj odigranoj službenoj utakmici u idućih šest mjeseci. O ovoj potonjoj opciji, koja je nešto realnija, Medić se oglasio, pročitajte to u Izjavi kola. U svakom slučaju, mač je postavljen nad glavu NK Zagreba, odnosno Dražena Medića.
 
Ćiro-revolucija nastavljena u Zagrebu
 
Ćirin ples traje duže od jednog susreta. Već dva, a moguće je i da se produži. Momčadi Zadra usadio je novu psihu, novi elan, ali i novu organizaciju. Mnogo čvršće su izašli Zadrani na megdan Lokomotivi nego na prethodna tri gostovanja, s kojih su donijeli katastrofalan učinak od tri poraza s ukupnom gol razlikom 1:17.
 
Weitzer je ovaj put bio čovjek odluke, ostaje upitno je li asistent Terkeš u prethodnom dijelu akcije bio u zaleđu, no Ćiro je prednost znao majstorski sačuvati i doći do visoke pete pozicije.
 
Poljudski mobbing, izdanje 2014.
 
Utakmica "prava prvenstvena" obilježila je Hajdukov HNL tjedan što se tiče terena, no mnogo više od toga, on je obilježen izjavom predsjednice NO Hajduka Brankica Ramljak: "Ako u sljedećih deset dana ne potpišu ugovor, sjedit će na tribini."
 
Oni su u ovoj priči Antonio Milić, Goran Milović i Avdija Vršajević, tercet prvotimaca koji je ušao u posljednju godinu ugovora. Hajduk želi produžiti ugovore po uvjetima u skladu s financijskim trenutkom kluba, ali igrači očito imaju neke druge prohtjeve, počevši od one Milićeve da želi igrati na drugačijoj poziciji od sadašnje. 
 
Mobbing? Ne znamo je li se u potpunosti slaže s pojmom mobbinga, ali samo je nastavak situacija koje se učestalo događaju od siječnja 2010. godine. Tada su M. Buljat i Jertec trenirali u sedam ujutro jer nisu pristali na raskid ugovora prema klupskim uvjetima.
 
U lipnju 2011. Vejić i M. Buljat nisu pristali na smanjenje ugovora, udaljeni su iz momčadi i poslani na trčanje Marjanom. Pola godine kasnije, u siječnju 2012., ovom dvojcu se trčanju Marjanom pridružilo još nekoliko igrača koji nisu htjeli smanjiti visinu ugovornih rata, među njima i Danijel Subašić. Konačno, mjesec potom na trčanje istom lokacijom krenuo je Marin Tomasov. Pogađate već - nije produžio ugovor.
 
Nisu ovakvi slučajevi iznimka u svijetu nogometa, no Hajdukovi čelnici moraju biti svjesni da u ovoj situaciji krutost vjerojatno nije najbolji način sređivanja problema.
 
I kad smo već kod mobbinga, zanimljivo je da je nedavno ta riječ također bila u centru pažnje, kad je takvim okarakterizirano ponašanje Matjaža Keka prema sucu Zebecu u Osijeku. A Kek je, podsjećamo, samo raširio ruke.
 
Slaven je živ
 
Šest ligaških kola bez pobjede, od čega je bilo pet poraza, nadvilo se kao veliki teret nad nogometašima Slaven Belupa, koji su čvrsto usidreni na posljednjoj poziciji očajnički trebali prvenstveni trobod. I konačno su ga osvojili protiv Osijeka, solidnom igrom u drugom dijelu susreta, nakon što Osječani nisu iskoristili nešto bolji ulazak u utakmicu.
 
Golom Ozobića prekinut je i golgeterski post Koprivničana, koji je trajao 465 minuta, još od gola Mate Grgića Istri 1961 u četvrtom prvenstvenom kolu. S ovim bodovima, ali i injekcijom samopouzdanja i uz činjenicu da prvi put ove sezone nije primio pogodak, Slaven je uhvatio korak s ostatkom prvoligaške karavane.

Utakmica kola: Rijeka - Dinamo
 
Derbi na Kantridi zaista je ponudio nogomet na razini očekivanja od trenutno dva najjača kluba Prve HNL. Sjajna atmosfera, taktičke zamke i promjene najavljenih sastava, prilike s obje strane, stativa, atrakcija i neizvjesnost do samog kraja obilježili su nedjelju pod stijenama.
 
Soudani je bio prevaga, dvije sjajne reakcije bile su dovoljne da Dinamo ode na +4. Ukoliko će nešto veseliti Keka, može činjenica da Rijeka nije bila nadigrana, remi bi možda bio i realan, ali pad koncentracije bio je koban. Također, ulaskom Anasa Sharbinija Rijeka je bila mnogo opasnija prema naprijed, Grobničanin kojeg Kek drži na ledu ovaj put je odlično reagirao, bio i asistent za izjednačenje, i takav Anas i treba Riječanima za nove europske i domaće ispite.

Igrač kola: El Arbi Hillel Soudani (Dinamo)
 
Junak tjedna za Dinamo, a ne samo igrač ovog kola. Tri dana nakon hat-tricka i sjajne izvedbe protiv Astre u Europa ligi, Soudani je s dvije sjajne napadačke reakcije kaznio propuste Rijekine obrane i sačuvao Modrima prvu poziciju, odnosno dodatno je učvrstio. Alžirac trenutno igra najučinkovitiji nogomet od dolaska na Maksimir.

Pogodak kola: Dario Tomić (Istra 1961)
 
Veznjak Istre 1961 imao je trenutak inspiracije u 79. minuti ogleda protiv Zagreba. Prvo se driblingom oslobodio svog čuvara, a zatim s nekih 25 metara desnom nogom snažnim udarcem pogodio pokraj Livakovića za privremeno izjednačenje.

Tragičar kola: Lovre Kalinić (Hajduk)
 
Vratar Hajduka, jedan od najboljih pojedinaca Bijelih u dosadašnjem dijelu sezone, kumovao je izjednačenju Splita u gradskom derbiju. Nespretnim izlijetanjem na slobodan udarac Crvenih u 40. minuti ostavio je vrata nečuvana, a nakon njegovog ispuštanja lopte najbolje se snašao Galović i pogodio za 1:1.
 
Izjava kola
 
"Neka nam uzimaju bodove, osvojit ćemo ih toliko da nam prvoligaški status neće biti upitan", izjava je kojom je Dražen Medić drugi tjedan uzastopce završio u ovoj rubrici. Odgovor je to na mogućnost da se Zagrebu oduzima po bod za svaku odigranu utakmicu u kojoj nastupi dok ne plati svoj dug prema Ivanu Krstanoviću.

Momčad kola:
 
Mladen Matković (Zadar) - S nekoliko odličnih intervencija sačuvao minimalnu prednost Zadrana protiv Lokomotive
Ivo Pinto (Dinamo) - Zadavao dosta problema po desnoj strani obrani Rijeke, asistent za prvi gol nakon prodora
Nino Galović (Split) - Kapetan Splita zabio je spretnom napadačkom reakcijom za remi u splitskom derbiju
Jure Jerbić (Zadar) - Vodio obranu Zadra koja nije primila pogodak drugu uzastopnu utakmicu i uzela pobjedu kod Lokomotive
Edson (Slaven Belupo) - Komandirao obranom Slaven Belupa, koji je konačno pobijedio i konačno nije primio pogodak, prvi put ove sezone
Dino Bevab (Zagreb) - Ušao u 61. minuti, u 90. donio sva tri boda Zagrebu na gostovanju u Puli
Ivor Weitzer (Zadar) - Krasan pogodak plemenitog veznjaka za sva tri boda Zadrana u Kranjčevićevoj
Dario Tomić (Istra 1961) - Sjajnim potezom u 79. minuti zabio za 1:1 protiv Zagreba
Dražen Bagarić (Split) - Najopasniji Splitovac, koristio pukotine na problematičnoj lijevoj strani obrane Hajduka
El Arbi Hillel Soudani (Dinamo) - Igrač kola, dva pogotka u slavlju Dinama u derbiju na Kantridi
Filip Ozobić (Slaven Belupo) - "Otvorio" Osijek pogotkom, ponovno najbolji u redovima Slavena, uhvatio je kontinuitet dobrih izvedbi
 

 

Pročitajte više