Iniesta: Našim stilom promijenili smo povijest Španjolske i nikad nećemo odustati od njega!

NISU tako uvjerljivi kao na prošlom Euru, ali i na ovoj smotri Španjolci su do polufinala stigli bez pogrešnog koraka (remi na startu turnira s Azzurrima ne može se, s obzirom na partije Talijana, okarakterizirati kao kiks). Pa ipak, sve je manje onih koje Furija svojim igrama baca u trans, a tika-taku baš i ne probavljaju najbolje.

Uoči bitke s Portugalom (srijeda, 20:45, Donjeck) za finale Eura odlučio im je odgovoriti Andres Iniesta: "Naš stil igre promijenio je povijest Španjolske", tvrdi najbolji igrač španjolske reprezentacije:

"Nogomet pruža toliko puno mogućnosti, i nema svatko sposobnost da na izazove odgovori na različite načine. Za nas je važno da imamo raznolika rješenja, a igramo igru koja nam je donijela sve ove pobjede i naslove. Poštujem mišljenja svih, ali činjenica je da nogomet kad se branite ne izgleda ni približno atraktivno kao kad napadate. To je način koji nam je donio uspjeh i zauvijek promijenio povijest naše države", smatra Iniesta.

"Hrvatska je sjajna momčad, namučili su nas"

Beskrajno dugim držanjem lopte Španjolci su iscrpili i matirali Irce u četiri navrata, ali protiv naše reprezentacije bili su vrlo blizu ispadanja: "Svega je pomalo bilo u toj utakmici. Bilo je teško igrati jer smo znali da nam je remi dovoljan za prolaz. Vrijeme je prolazilo, a nije bilo pogodaka. A uz to smo, naravno, igrali protiv Hrvatske, sjajne momčadi kojoj je trebala pobjeda za plasman u drugi krug. Sve su te okolnosti utjecale na određene dijelove utakmice, zbog svega smo se toga pomalo mučili. Sveukupno, nismo odigrali lošu utakmicu, ali da, bilo je trenutaka kad je Hrvatska imala inicijativu jer joj je trebala pobjeda. A osim toga, i Španjolska može imati problema u utakmici, kao i svaka druga momčad", priznaje Iniesta.



Prije dvije godine Španjolska je na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici golom Davida Ville izbacila Portugal u osmini finala, a Iniesta priželjkuje reprizu:

"Naša snaga trebala bi doći do izražaja protiv Portugalaca"

"U odnosu na 2010., Portugal je više-manje ista momčad, s istim igračima i stilom igre. Pokušat ćemo ih zatvoriti kako bi suzbili tečnost u njihovoj igri, gdje u veznom redu dominiraju iskusni i kvalitetni igrači. Budemo li bolesni, Portugal nam može naškoditi, jer oni su jedna od najboljih reprezentacija na Euru."

Iniestu kao najboljeg Španjolca ne zanima privatni obračun s Cristianom Ronaldom: "Nemam nikakvih osobnih aspiracija, idemo odigrati veliku utakmicu i to mi je jedina misao sada. Naš timski rad i snaga trebali bi doći do izražaja."

"Nema veze što smo se odmarali dva dana manje od Portugalaca"

Ronaldo je poručio Španjolcima kako su im tri dana odmora dovoljna, a Iniesta ima slično mišljenje: "Naporno je ovo prvenstvo, ali tako je na svakom velikom turniru. Mi smo usredotočeni i želimo doći do finala, spremni smo poduzeti taj korak. Ne želimo razmišljati o tome da smo imali dva dana odmora manje od Portugalaca", kazao je Iniesta za Marcu.

Na koncu je Barcelonin veznjak dodao kako će Španjolci eventualnu pobjedu posvetiti Mikiju Roqueu, bivšem igraču Liverpoola i Betisa koji je u nedjelju navečer preminuo nakon duge borbe s rakom:

"U mislima će nam biti on i njegova obitelj, koja je pretrpjela veliki gubitak. Nadamo se da ćemo moći posvetiti mu plasman u finale", rekao je Andres.

Pročitajte više