Izumrla vrsta

Foto: Hina

OVAJ tekst ne predstavlja samo najavu VN Španjolske koja će se voziti ovog vikenda. Zapravo, ne odnosi se toliko niti na samu Formulu 1, nego na sport općenito. I da bi stvar bila najgora, strahujem da se kronični nedostatak velikana može primijeniti na cijelo društvo. Kvragu...

Moj bratić je osmi razred osnovne škole. Po zidovima njegove sobe nema postera Hamiltona, Seba Vettela, Alonsa ili barem Ilije Lončarevića. I uopće tu nije problem u mom bratiću Luki. Još manje je problem u Rosbergu. Mercedesu. Ili što ja znam, Ferrariju.

Rječnikom iz "Gospodara Prstenova", problem je u "ekipi" iz Međuzemlja. Možda oni u stvari i jesu Orci ili čudovišta iz sjene, ali njihovi tragovi nalikuju gotovo na ljudske. "Ekipa" je to koja ne zna koliko teška mora biti noga na gasu, ali opet, čak i da nemaju prava utjecati na stvaranje vozačkih uzora, bez problema si to pravo uzmu.

OK, možda ti ova priča zasad djeluje na granici paranoje i globalne teorije urote, ali stvar je bitno jednostavnija. Zapravo, barem se nadam da jest.

Ajmo za potrebe ovog teksta (ali i ne samo za to) usporediti Michaela Schumachera i Seba Vettela. Obojica Nijemci, obojica paklenski brzi u nadnaravnim strojevima, obojica višestruki prvaci, rekorderi, obojica podjednako lijepi (ili ružni, zavisno iz koje perspektive gledaš) i... tu otprilike prestaju usporedbe.

Zašto je one godine u vrijeme najjače Ferrarijeve dominacije ikad, kad je još u Mađarskom Hungaroringu krajem kolovoza osigurao još jedan naslov prvaka svijeta, fanovi su se kleli u Schumachera jače nego ikad, a oni drugi su ga mrzili više nego ikad? Jedni su sinove nazivali Michael, a drugi su punicu zvali Mihaela. Ali, i jedni i drugi su ga gledali.

Zašto tako nije i s Vettelom? Zašto smo prošle godine Nijemca Vettela gledali kako prvi put pobjeđuje na njemačkom Nurburgringu, u srcu Njemačke, pred otužno polupraznim njemačkim tribinama?

Svi objašnjavaju kako Vettel uopće nije baš tako brz. Da, stvar je u genijalnoj providnosti Adriana Neweya, nervoznom igranju cool tipa u režiji Cristiana Hornera ili kemijanju Helmuta Marca. Pa, dozvoli da te podsjetim i kako su u Ferrariju prije desetak godina bili i Ross Brawn i Rory Byrne i Paolo Martineli. Uostalom i Jean Todt. A opet, sve su zasluge pripadale isključivo automehaničaru iz Kepena s prezimenom Schumacher. Bio je zaslužan i za svoju brzinu, kao i za sporost Irvinea, odnosno kasnije Barrichella.

I opet, neki će reći da su to isti bolidi. Dakako, to je istina. No, isti bolidi prilagođeni prvom vozaču momčadi, neovisno o tome zove li se on Schumacher, Alonso ili Hamilton. 

Čovječe, u prve četiri utrke ove sezone, Mercedes je toliko brz da imam osjećaj kako bi Hamilton i Rosberg iz WC-a mogli biti brži od ostataka svijeta. Jer, upravo to i rade, seru po svim ostalima. Opravdano. I zasluženo. Žao mi je samo što ne navijam za njih, pa se i ja ponekad osjećam posrano.

Povijest nas uči da pravi pokazatelj forme za ostatak sezone u Formuli 1 počinje upravo kad "najbrži cirkus" dođe u Europu. Sad je pred nama Catalunya, prva europska utrka. Očekujemo crvene tribine zbog Alonsa i Ferrarija, jer će pola Španjolske (posebno iz Ovieda) doći gledati svog pulena, koji je rekao da imaju neke novosti na bolidu ali da to nije ništa revolucionarno. I da ne očekuje čak niti postolje.

A ja se sjetim Josipa Kužea i pile naopako. Uostalom, talijanskim diletantima to ne bi bilo ništa novo. Barem želim tako vjerovati. Trebam li se ispričati što iz mene sad progovara navijač? 

Međutim, nije mi jasna jedna druga situacija. Još negdje od ljeta prošle godine, frend mi iz Engleske savjetuje da založim kuću na Mercedese. A ako to zna on, onda sasvim sigurno to znaju i konkurenti.

Osobno, žao mi je što ne navijam za Hamiltona jer sam skromnog uvjerenja da nije idol – ne samo on i ne samo moj. Frka me da su idoli kao vrsta izumrli. A dok je trajalo, bilo je lijepo gledati Schumachera, Michaela Jordana, Zidanea, Janicu...

A sada – dojma sam da gledamo Mercedese i družinu samo zato što nemamo nešto drugo. Koji zvuče kao da gledamo svjetsko prvenstvo u utrci kosilica. I jesu li to unaprijed znali? Strah me odgovora...

Pročitajte više