Jon Jones i dalje nedodirljiv: Cormier bez pravog rješenja za prvaka

 Foto: Screenshot

NAKON teških i napornih pet rundi, Jon Jones je obranio naslov prvaka u poluteškoj kategoriji protiv Daniela Cormiera, koji nije našao pravo rješenje za ugroziti prvaka. Donald Cerrone je iskoristio užasnu taktiku Mylesa Jurya te uvjerljivim slavljem došao do šeste pobjede u nizu. Brad Tavares je prekinuo negativni niz savladavši Natea Marquardta, a Hector Lombard je teže od prognoza slavio protiv Josha Burkmana. Kyoji Horiguchi je novom pobjedom došao korak bliže do napada na naslov prvaka u muha kategoriji. 
 
Jon Jones i dalje je UFC prvak u poluteškoj kategoriji. Njegov izazivač, Daniel Cormier, unatoč intenzivnim pokušajima te velikoj želji i motivaciji, nije pronašao rješenje za Jonesove raznovrsnost, a prvak je ponovno iznenadio upravo tamo gdje se očekivalo da su najveće šanse Daniela Cormiera.
 
Već u prvoj rundi je Jones pokazao da se nije šalio kad je rekao da će pokušati rušiti Cormiera te je izazivač srušen po prvi put u svojoj MMA karijeri. Tu istu rundu Jones je potvrdio s nekoliko razornih udaraca u tijelo iznenađenog Cormiera, kojeg je iznenadila činjenica da Jones prihvaća borbu pod skraćenom distancom.
 
Drugu rundu se Cormier ipak digao, no ostaje dojam da je Jones iskoristio dobru prvu rundu da bi mogao usporiti u drugoj te se pripremiti za ostatak borbe. Ta runda je zapravo jedina koja je pripala Cormieru, zbog inicijative koju je prikazao. Treća runda bila je na neki način repriza prve. Jones ponovno nije izbjegavao klinč i kratku distancu, odakle je plasirao laktove, koljenja te middle kickove.
 
Četvrta runda bila je ona koja je potvrdila Jonesovu nadmoć. Čak tri rušenje Cormiera dodatno su djelovala na izazivačevo samopouzdanje, a posljednju dionicu Jones je krenuo taktički. Brzo je došao do klinča, koji je kontrolirao te uspješno branio Cormierove pokušaje rušenja, a uspjelo mu je tek jednu, u posljednjoj minuti rundi. Na kraju, uvjerljiva i zaslužena pobjeda Jonesa, kojem su sva tri suca dodijelila četiri runde.
 
Posebno bolna činjenica za Daniela Cormiera bit će da je srušen čak četiri puta, dok je on prvaka uspio rušiti samo jednom i to na samom kraju borbe. Jones je i na kraju borbe izjavio kako je neslomljiv, što je ovim nastupom još jednom dokazao. Jedan je od najvećim boraca u povijesti MMA-a, svakom borbom to potvrđuje, a tek mu je 27 godina.
 
Borbu Donalda Cerronea i Mylesa Jurya presudila je katastrofalna taktika Jurya. Već na početku prve runde krenuo je na rušenje, uspio ga i izvesti, no u padu Cerrone hvata trokut na ruci, iz čega radi tranziciju na Juryeva leđa i u takvoj poziciji provodi cijelu rundu. Imao je i jedan opasan pokušaj gušenja, no Myles se izvukao.
 
Druga runda je bila gotovo potpuno izjednačena, a obilježile su je, ipak podosta oprezne, izmjene na sredini kaveza. Onda je uslijedila posljednja, treća runda, gdje se apsolutno potvrdila izuzetno loša Juryeva taktika. Ponovno je krenuo na rušenje, koje je Cerrone obranio, a čak niti nakon toga nije niti jednom krenuo u napad, u potragu za nokautom, iako mu je kut pretpostavio da je izgubio obje runde.. Cerrone se još jednom obranio, a onda je u posljednje dvije minute doslovno prebio svog protivnika i došao do šeste pobjede u nizu.
 
Brad Tavares i Nate Marquardt se nisu uspjeli potvrdi kao dobar izbor Joe Silve za uparivanje, jer su ponudili izuzetno nezanimljivu predstavu, u kojoj je Brad Tavares jednostavno napravio više. Bio je to primjer kako će izgledati borba u kojoj se nađu dva hrvača, a oba nemaju namjeru krenuti na rušenje. Tako je u borbi dva prosječna stand upa, onaj Tavaresov ipak napravio više štete i važna je to pobjede za momka s Havaja, koji je imao dva poraza u nizu. Marquardt je ovima poništio sve dobro što je napravio pobjedom protiv Te Hune, prošle godine u Novom Zelandu.
 
Japanski borac Kyoji Horiguchi napravio je korak bliže prema napadu na titulu u muha kategoriji. Iako mu stil nije toliko atraktivan, nego se svodi na kratke kombinacije i brze izlaske kojima skuplja potrebne bodove, on je protiv Louisa Gaudinota jednostavno napravio dovoljno. Sve što je zelenokosi Amerikanac opasnije pokušao bila su dva pokušaja gušenja, no daleko je to bilo od ozbiljnijeg i čvršćeg zahvata.
 
Hector Lombard je očekivano došao do pobjede, no ne na način kakvi su mnogi očekivali. Oni upućeniji su znali da je Josh Burkman borac kojeg je nemoguće nokautirati, odnosno to nije napravio još nitko u njegovih 40 profesionalnih borbi. No, Burkman će vjerojatno žaliti što nije imao dobar plan B, nakon što mu kontre nisu napravile efekt kojem se nadao. Lombard je ovu borbu dobio na čistu inicijativu i agresiju, no daleko je to od nastupa kakav bi trebao imati ozbiljan kandidat za izazivača.
 
Uvodne borbe ponudile su pregršt iznenađenja. Danny Castillo nije uspio u svom naumu da nanese prvi poraz u karijeri Paulu Felderu. Naprotiv, ovaj borac koji je došao kao zamjenski protivnik, zapravo je Castillu odradio jednu malu školu stand up borbe, a sve je završio krasnim nokautom. Drugi debitant koji je došao do pobjede je Cody Garbrandt. On je deset sekundi prije kraja nokautirao Marcusa Brimagea i tako napravio uslugu sucima, kojima ne bi bilo lako presuditi ovu neizvjesnu borbu.
 
Shawn Jordan je potvrdio svoje sigurno mjesto unutar UFC-ove teške divizije, drugom nokaut pobjedom u nizu. Unatoč teškim problemima pri završetku borbe, Omari Akhmedov je ipak došao do pobjede protiv Nillssona, a Evan Dunham je osigurao pobjedu vrijednu ostanka u UFC-u, protiv Rodriga Damma, čiji posao više nije siguran. Savršenu večer za debitante potvrdila je Marion Reneau, savladavši Alexis Dufresne, jednim od najdominatnijih nastupa koji smo vidjeli u posljednje vrijeme. Jedan sudac je presudio čak 30-25 u korist ove djevojke.
 
Na kraju je svih pet borbi glavnog programa otišlo do sudačke odluke, no gledatelji nisu ostali razočarani onim što su pružila dva borca čiju su borbu zapravo svi čekali. Ovaj event donio je prve poraze u karijeri dvojici boraca koji su do danas imali skor 15-0, a u Jackson-Winkeljohn timu će se danas žestoko slaviti dvostruka pobjeda njihovih boraca.
 
UFC 182 - rezultati
 
Jon Jones def. Daniel Cormier, jednoglasna odluka sudaca
Donald Cerrone def. Myles Jury, jednoglasna odluka sudaca
Brad Tavares def. Nate Marquardt, jednoglasna odluka sudaca
Kyoji Horiguchi def. Louis Gaudinot , jednoglasna odluka sudaca
Hector Lombard def. Josh Burkman, jednoglasna odluka sudaca
 
Paul Felder def. Danny Castillo, KO (kružni udarac šakom) - R2, 2:09
Cody Garbrandt def. Marcus Brimage TKO (udarci) - R3, 4:50
Shawn Jordan def. Jared Cannonier, KO (udarci) - R1, 2:57
Evan Dunham def. Rodrigo Damm, jednoglasna odluka sudaca
 
Omari Akhmedov def. Mats Nilsson, jednoglasna odluka sudaca
Marion Reneau def. Alexis Dufresne, jednoglasna odluka sudaca 

Pročitajte više