Kovač o Švicarskoj, Haliloviću i pritiscima: "Ako nekome imam nešto za reći, bit će to u četiri oka"

Foto:Instagram, Hina

NIKO KOVAČ jutros je počeo okupljati hrvatske reprezentativce na koje računa za utakmicu sa Švicarskom u srijedu u St. Gallenu. Uoči prvog izazova u godini Svjetskog prvenstva izbornik je ostao bez čak petorice igrača s popisa. 

> Otpao i Badelj: Kovač uoči prvog okupljanja ostao bez petorice

> Hitzfeld otkrio s kim ide na Hrvatsku: Na popisu zvijezde Bundeslige i Serije A

Milan Badelj otpao je posljednji nakon jučerašnje ozljede protiv Werdera, dan ranije otpali su i Iličević, Kranjčar, Bubnjić te Benko, koji je otišao završiti svoj transfer u Kinu.

Među prvima su na okupljanje stigli "hrvatski Ukrajinci" iz Šahtara i Dynama, ali i Mario Mandžukić koji je sinoć ponovo zabio u derbiju Bayerna i Schalkea. Mandžo i Darijo Srna odmah su se javili fanovima na Instagramu uz prigodnu fotografiju s okupljanja. Danas stiže 13 igrača, a sutra još osam dok će Rakitić dočekati reprezentaciju u Švicarskoj, najavio je izbornik.

"Odradit ćemo testiranje igrača u odnosu na njihove rezultate u prosincu. Želimo do ljeta vidjeti napredak. Na kraju sezone će biti umorni i neće biti vremena, moramo već sada raditi na tome da budu spremni za SP", rekao je Kovač pred novinarima i otkrio kako će uigravati sustav 4-3-2-1.

"Većina naših igrača igra isto u svojim klubovima. Protiv Islanda smo pokrenuli taj sustav i želimo ga unaprijediti, ne odustajemo od njega jer imamo iskusne i pametne igrače", dodao je.

Što se izbora igrača tiče, morat ćemo gledati na potrebe momčadi. Većina ih je još u pripremama, pogotovo oni iz Rusije i Ukrajine, i moramo ih provjeriti, jesu li napredovali po pitanju fizičke spreme. Na kraju sezone igrači su umorni, a nećemo imati vremena za bazične pripreme. Problem će biti i ukoliko igrači iz Ukrajine ne budu igrali, nadam se da će se situacija tamo smiriti. Ne bude li tako, sami ćemo poduzeti nešto, poput dodatnih aktivnosti i programa", rekao je.

"Halilovićev transfer je velika stvar za hrvatski nogomet"

Kovač se dotakao i Alena Halilovića, čiji je najavljeni prelazak u Barcelonu potisnuo ostale nogometne teme s naslovnica.

"Ima Alen još puno prostora za napredak", kaže Kovač: "Alenov transfer u Barcelonu je velika stvar za njega, ali i za hrvatski nogomet. To je veliki iskorak, sada će njegov rad biti još intenzivniji. Još će više i brže učiti", kazao je izbornik.

O napisima o pritiscima na izbornika Kovač nije želio diskutirati: "Ne želim komunicirati preko medija, ako nekome imam nešto reći, uvijek ću to učiniti u četiri oka, bez problema. To vrijedi za sve".

"Švicarska nije Brazil"

Kovač je od igrača zatražio pozitivan rezultat u prvoj utakmici godine protiv Švicaraca, koji su prije godinu i pol pokvarili Štimčev debi na Poljudu pobjedom 4:2: "Igramo protiv teškog protivnika, šesti su na FIFA ljestvici, i moramo priznati da su iznad nas. Želim pozitivan rezultat, da znamo da smo na pravom putu".

"Ne možemo usporediti Brazil i Švicarsku, Švicarci nisu Južnoamerikanci, ali tražili smo protivnika koji je pri vrhu Fifine ljestvice. Švicarska je za nas veliki izazov i želimo vidjeti kako trenutačno stojimo. Švicarska je kvalitetniji protivnik od Islanda i smatram da se tu približavamo razini koja nas čeka na Svjetskom prvenstvu", odgovarao je izbornik Kovač i na pitanja brazilskih novinara.

"Gledali smo Brazil, znamo kako igraju. Već su dvije godine u istom sustavu i sastavu, automatizacije su im savršene i nema smisla nikoga izdvajati. Sve su to kvalitetni igrači i znam što nas čeka. Klima koja nam baš i ne odgovara, publika koja će biti na strani domaćina, a nadam se da sve ostalo neće toliko utjecati na utakmicu", nastavio je.

"Ne znam još hoće li baš Eduardo biti taj koji će igrati umjesto Mandžukića na otvorenju, ima još tri mjeseca do tog susreta. Imamo već neke ideje kako ćemo se suprotstaviti Brazilu, to ćemo vježbati na treninzima".

Pročitajte više