Kreće skupina smrti - Loew: Izazov je odmjeravati snage s najboljima!

U VEČERAŠNJOJ utakmici skupine B, popularno nazvane "skupine smrti", Njemačka igra protiv Portugala.

Iste su se reprezentacije susrele na Euru 2008. godine, a Nijemci su sa 3:2 izborili polufinale. Dvije godine ranije "elf" je također slavio u utakmici za broncu na Svjetskom prvenstvu.

Njemačkom izborniku Joachimu Loewu dosadilo je čekati početak Eura: "Vrijeme je da počne!", rekao je nestrpljivo i dodao:

"Veselimo se prvom susretu. Dugo smo se pripremali za ovo i puno je planiranja iza nas. Osjećamo da smo spremni na sve. U jako smo teškoj skupini, ali izazov je odmjeravati snage s najboljima!".

Loew još nije otkrio s kojom će momčadi otvoriti Euro. Temeljno pitanje je koga će postaviti u napad gdje se očekuje samo jedna udarna špica - Gomez ili Klose.

"U ekipi vlada lagana nervoza, ali uvijek je tako prije velikog natjecanja. To je dobro za predstavu, treba nam pritisak. Na treningu smo se dovoljo zabavljali, spremni smo to prenijeti i na teren", dodao je Loew.

Bento još ne zna što s Nanijem

Portugal ove godine još nije pobijedio. U pripremnom razdoblju odigrali su s Poljacima i Makedoncima 0:0, a od Turske izgubili 3:1. Ni posljednji nastupi Nijemaca nisu bili impresivni. U veljači su poraženi od Francuza s 2:1, a prije dva tjedna težak udarac zadala im je Švicarska pobjedom 5:3. Raspoloženje su popravili tek pobjedom 2:0 protiv Izraela u posljednjoj provjeri.

"Nadamo se da ćemo se moći natjecati s jakom njemačkom momčadi. Imamo dobru ekipu, kao i oni. Kvalifikacije su odradili briljantno, s deset od deset pobjeda, ali i mi smo igrali dobro i prošli zahtjevnu skupinu, dobro smo organizirani i možemo postići dobar rezultat", rekao je Bento u najavi utakmice.



Izbornik portugalske reprezentacije Paulo Bento još nije siguran u nastup Nanija.

Ozlijedio se krilni igrač Manchester Uniteda prošle subote u prijateljskom dvoboju s Turskom kada je stradalo njegovo desno stopalo. Ista je to ozljeda zbog koje je u siječnju pauzirao dva mjeseca, te je i dalje pod upitnikom njegov subotnji nastup protiv Njemačke.

"Nani je trenirao, trenirat će opet na dan utakmice i tada ćemo procijeniti ovu ozljedu. Nakon treninga znat ćemo kako nastaviti. Jedini igrač oko kojeg nismo sigurni je Nani", rekao je Bento.

U dresu Portugala Nani je zabio 13 golova u 54 dosadašnja nastupa i njegov bi eventualni izostanak protiv Nijemaca bio veliki hendikep.

Nijemcima rekordna premija za naslov

Njemački nogometni savez pobrinuo se da pojača motivaciju svojih reprezentativaca. Odlučio je povećati premije za ovogodišnji Euro. U slučaju osvajanja naslova svaki će njemački reprezentativac biti nagrađen s 300.000 eura, šo je za 50 tisuća eura više nego na protekla dva velika natjecanja.

Za drugo mjesto na Euru 2008. svaki je Nijemac na koncu primio 150.000 eura, dok je treće mjesto u Južnoj Africi svakom članu momčadi Joachima Löwa donijelo 100.000 eura. Za sam plasman na ovogodišnji Euro Njemački nogometni savez je izdvojio 180.000 eura po igraču.

Pročitajte više