Lukaku para mreže po Engleskoj, ali nikako da zabije za Belgiju i još se pred Zagreb svađa s izbornikom!

Foto: Guliver Image/Getty Images

DEBITIRAO je protiv Hrvatske prije tri i pol godine, kada je napravio ono što će od tada često ponavljati u dresu Belgije - promašio zicer.

Igrala se 60. minuta, kada je 17-godišnji belgijskih debitant na prvoj stativi dočekao loptu i opalio po golu, ali Vedran Runje brani njegov šut s jedva dva metar udaljenosti od vrata.

Romelu Lukaku predvodit će napad Belgije sutra na Maksimiru, zato što se ozlijedio Christian Benteke, jer Novi Drogba u reprezentaciji ne pokazuje ni blizu formu kao u klubovima.

Prvi gol, zapravo golove, Lukaku će za Belgiju zabiti sedam mjeseci nakon debija, u prijateljskoj utakmici protiv Rusije (pobjeda Belgije 4:2), a na njegovo sljedeće, ujedno posljednje poentiranje za reprezentaciju, nakon toga će se čekati gotovo dvije godine, točnije do kolovoza 2012., kada je zabio Nizozemskoj za pobjedu, ali opet u kvalifikacijskoj utakmici.

Lukakuov skor u reprezentaciji dakle ne može se usporediti s onim u jednoj od najjačih liga svijeta, engleskoj, gdje je u 42 utakmice postigao 21 gol. Dok dakle u Premiershipu zabija "pola gola" po utakmici, za Belgiju u dva odrađena kvalifikacijska ciklusa (za EP 2010 i SP 2012) nijednom nije pogodio mrežu!

Navedena tri gola, kao što smo vidjeli, postigao je u prijateljskim utakmicama, dok je u 21 odigranom susretu za Belgiju i dalje bez gola u kvalifikacijskom nastupu.


Zbog ovakvog poraznog učinka, nije ni čudo da mu je Benteke uzeo mjesto prvog napadača u reprezentaciji, a Lukaku se našao pod udarom kritika u Belgiji: Prigovarali su mu kako ne zna igrati leđima okrenut golu, da nije sposoban zadržati loptu do dolaska suigrača, kako je loš s njom na malom prostoru... Njegovim kritičarima savršeno je došao Lukakuov promašaj odlučujućeg penala za Chelsea protiv Bayerna u europskom Superkupu i to što ga Mourinho gurnuo na još jednu posudbu, ovaj put u Everton.

Ali, Romelu je i tamo eksplodirao, kao i prošle sezone u WBA-u i u pet utakmica ove sezone zabio je četiri gola. Englezi sada prigovaraju Mourinhu zašto ga je pustio kada je najbolji od svih napadača u Chelseaju i nitko više ne govori o njegovim manama.

Nitko osim izbornika Wilmotsa, koji mu je nakon treninga u utorak, dan prije polaska u Zagreb poručio: "Moraš više koristiti tijelo u igri i ne predavati se odmah kada izgubiš loptu. Zabijanje golova nije jedino što napadač mora raditi, nego i tjerati suigrače da više trče, tako da ih gura u prilike."

Lukaku mu je međutim odbrusio: "Ne slažem se s izbornikom. Mislim da dobro koristim svoje tijelo u igri, jer sam za to od svojih trenera u Chelseaju i Evertonu dobio same pohvale. Poštujem što izbornik kaže, ali mislim da nije u pravu. I nisam jedini."


Mladi napadač nakon toga je održao trenersku lekciju Wilmotsu: "U Evertonu odlično rade s napadačima, jer imamo posebnog trenera koji je stalno s nama. On inzistira na prvom dodiru s loptom i tek onda na poentiranju, jer ako je prvi dio dobro izveden, 70 posto gola je tu. A što se tiče prigovora da ne radim dovoljno, samo ću reći da u klubu treniram jako naporno, a često tražim i dodatni trening."

Sve je to jako lijepo, ali činjenica je da napadački hit Premiershipa ne zabija za Belgiju. Je li to možda zbog pritiska velikih očekivanja?

"Nema to veze s pritiskom. Svakog tjedna igram u Premiershipu protiv odličnih i snažnih braniča, a moj golgeterski skor dokaz je da ih se ne bojim. Trebam samo preslikati svoje nastupe iz Evertona i zabit ću za Belgiju. Ako ne protiv Hrvatske, onda protiv Walesa."

 

 

 

Pročitajte više