Messijeva stotka za Argentinu: Još se čeka da u reprezentaciji reprizira igre i trofeje iz Barcelone

Foto: Guliver Image/Getty Images

100. utakmicu za Argentinu upisao je Lionel Messi protiv Jamajke na Copa Americi, četiri dana prije 28. rođendana. Od debija protiv Mađarske u kolovozu 2005. do danas, za nacionalnu momčad postigao je 46 golova, dok je 28 namjestio.

U debiju za Argentinu na terenu izdržao pola minute prije nego što je dobio crveni karton

S obzirom da je njegova karijera filmski materijal, tako je morao početi i dio vezan za nastupe u reprezentaciji. Prvi je imao pod Joseom Pekermanom. Današnji izbornik Kolumbije uveo ga je u igru kao zamjenu za Lisandra Lopeza na prijateljskoj utakmici s Mađarskom 17. kolovoza 2005., ali Messi je na premijeri za svoju zemlju u igri proveo pola minute prije nego što ga je sudac Markus Merk isključio jer je mladi Argentinac ošamario suparničkog braniča Vimosa Vanczaka koji ga je grubo čuvao.

Od tada je prošlo gotovo deset godina karijere koju su obilježili i obilježavaju rekordi, pa iako Messi nikako ne uspijeva u kontinuitetu za Argentinu reprizirati igru, formu i efikasnost koje pokazuje u Barceloni, i za momčad njegove zemlje drži rekord vezan za broj nastupa:

Rekorder Zanetti bježi mu 44, a suigrač Mascherano 13 nastupa

Ne što se tiče ukupnog broja, jer tu je na prvom mjestu Javier Zanetti (144), a nema ni najviše nastupa od aktivnih igrača, jer taj naslov pripada Mascheranu (113). Ispred Messija su još uvijek i Ayala (114) i Simeone (104), ali Messi je daleko najmlađi od svih njih došao do 100. nastupa (prije njega rekord je držao Mascherano, koji je troznamenkasti broj dohvatio s 30 godina i 13 dana) i nema sumnje da će se srušiti Zanettija s prvog mjesta po broju nastupa.

Batistuta, najbolji strijelac u povijesti Argentine, postigao je samo 10 golova više: Messi je prvi od 46 zabio Hrvatskoj

Također, već do kraja ove godine mogao bi nadmašiti i Gabriela Batistutu, najboljeg strijelca u povijesti Argentine, koji je 10 golova ispred njega, iako Messi za reprezentaciju (100 utakmica/46 golova) zabija duplo manje po utakmici nego za Barcelonu (315/286), odnosno u klubu ima prosjek od 0.90 golova po utakmici, dok je u reprezentaciji na 0.46 po susretu. Prvi gol za reprezentaciju Messi je postigao 1. ožujka 2006. na prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske u Baselu, kada je momčad Cice Kranjčara pobijedila 3:2.

Messi je veliki dužnik i što se tiče trofeja u reprezentaciji, jer kao što znamo, u Barceloni je osvojio sve momčadske i individualne naslove i to po nekoliko puta, dok za nekoga njegove kvalitete i reputacije, ali i s obzirom da za svoju zemlju od početka igra sa sjajnim suigračima, možemo reći da je s Argentinom uzeo "samo" zlata na U-20 SP-u i Olimpijskim Igrama. Sa seniorskom reprezentacijom nije podigao nijedan pehar, niti na Svjetskom ili prvenstvu Južne Amerike.

Veliki dužnik: Messi sa seniorskom Argentinom nije osvojio ništa

Ako je na prvom SP-u 2006 bio premlad (ali zabio je na prvoj utakmici, protiv Srbije i Crne Gore), četiri godine kasnije u Južnoj Africi to definitivno nije bio slučaj, a Maradona mu je dao i kapetansku traku, ali prvenstvo je završio bez gola i slomljen pod teretom najvećih očekivanja. Prije godinu dana došao je na korak, ali je Argentina koju je vodio u finalu SP-a izgubila od Njemačke (0:1), gdje je korupciji i kompromisima sklona FIFA potpuno nezasluženo Messija nagradila naslovom najboljeg igrača prvenstva.

Najbliže kontinentalnom naslovu njegova Argentina došla je 2007. , ali je tada u finalu Copa Americe teško stradala od Brazila (0:3), tako da je Messiju i Argentincima neutješna nagrada to što je on prije tri godine najvećim rivalima zabio hat-trick za pobjedu 4:3, ali u prijateljskoj utakmici.

Kralj prijateljskih utakmica: Upravo po ulasku u Klub 100 može prekinuti svoj i trofejni post Argentine na velikim natjecanjima

Kao i tijekom svakog velikog natjecanja na kojima je posljednjih desetak godina vodio nacionalnu momčad, tako su i sada u Messije "uprte sve oči" u njegovoj zemlji, jer Argentina nije osvojila Copa Americu još od 1993., pa Messi, upravo kada je ušao u ekskluzivni Klub 100, ima savršenu priliku prekinuti predugu trofejnu sušu jedne od najboljih svjetskih reprzentacija pod vodstvom najboljeg svjetskog nogometaša, kojem jednako nedostaje potvrda tog statusa u nacionalnoj momčadi.


 

Pročitajte više