Na Hrvate ovog ljeta potrošeno više od 750 milijuna kuna

Foto: Hina, Index, Getty Images/Guliver Image, GNK Dinamo

HRVATSKI nogometaši i ovog su ljeta bili traženi na europskom tržištu, a trojica su obilježila prijelazni rok uoči novih izazova s reprezentacijom. Mateo Kovačić, Mario Mandžukić i Ivan Perišić tjednima su okupirali naslovnice u Italiji, Hrvatska je dobila nove igrače u Primeri i Premiershipu, a u HNL-u su srušeni novi rekordi.
 
Ovog ljeta europski klubovi su za hrvatske nogometaše platili ukupno više od 750 milijuna kuna.
 
Kovačić na vrhu, pitanje je samo konačne vrijednosti transfera
 
Na vrhu je Mateo Kovačić, koji je iz Intera u Real Madrid prešao za 28 milijuna eura osnovne odštete, odnosno mogućih dodatnih sedam milijuna eura bonusa, što potencijalno čini ovaj transfer vrijednim 35 milijuna eura. Time bi nadmašio Luku Modrića kojeg je također Real platio 35 milijuna Tottenhamu.
 
Perišić se s bonusima može izjednačiti s Mandžom
 
Mario Mandžukić je iz Atletico Madrida u Juventus prešao za 19 milijuna eura i drži drugo mjesto, iako bi ga Ivan Perišić mogao preskočiti ispuni li uvjete za bonuse koje je Inter obećao Wolfsburgu. Talijani su Perišića u posljednjim danima prijelaznog roka doveli za 16 milijuna eura nakon tri mjeseca dugih pregovora.
 
Četvrti najskuplji hrvatski transfer ovog ljeta je, iznenađujuće, Jozo Šimunović koji je Dinamo zamijenio Celticom za, neslužbeno, sedam milijuna eura plus bonuse. Za 21-godišnjeg braniča, kojemu Zdravko Mamić predviđa prodaju u Premiership, Celtic je Dinamu obećao i rekordni postotak od sljedećeg transfera.
 
Kalinić ispred Roga, Jelavić ispred Čopa
 
Na petom mjestu našao se Nikola Kalinić, kojeg je finalist Europa lige Dnjipro prodao u Fiorentinu za 5,5 milijuna eura, a nešto manje vrijedi transfer Marka Roga iz Splita u Dinamo. Tu se spominje iznos od pet milijuna eura, što je istaknuo i predsjednik Splita Slaven Žužul. Time je Rog postao najskuplje pojačanje u povijesti Dinama, ali i HNL-a. Uspjelo mu je to nakon samo jedne sezone u prvoj ligi.

 
Posljednjeg dana prijelaznog roka menadžer West Hama Slaven Bilić je doveo Nikicu Jelavića za četiri milijuna eura, a bivši reprezentativac vratio se u Premiership nakon što je iz njega ispao s Hull Cityjem. Ovog ljeta zgotovljen je i transfer Duje Čopa iz Dinama u Cagliari uz odštetu od 2,5 milijuna eura, te je hrvatski napadač odmah poslan na posudbu u Malagu.
 
Odlasci iz Rijeke zatvaraju TOP 10
 
Ivan Santini je na devetom mjestu liste najskupljih Hrvata ovog ljeta, njegov transfer iz Kortrijka u Standard Liege bio je visok 1,6 milijuna eura, dok je Rijeka Marina Leovca prodala u PAOK za 1,3 milijuna eura što je deseti transfer ovog ljeta. Ivan Tomečak je napustio Rijeku za milijun eura i potpisao za ukrajinski Dnipro.
 
Dinamo i Hajduk zaradili na bivšim igračima
 
Dobra vijest za hrvatske klubove je svaki transfer igrača koji je proizašao iz njihovih škola. Dinamo je, procjenjuje se, na transferima Kovačića, Tomečaka i Mandžukića (djelomično i zbog postotka od prodaje) zaradio oko 2 milijuna eura. Hajduk je zaradio značajnu svotu na transferima svojih nekadašnjih nada Perišića, Jelavića i Kalinića, također zahvaljujući naknadi koju propisuje UEFA.
 
Pašalić i Halilović na višoj razini
 
Pored transfera, ne možemo ne spomenuti i dvije vrlo važne posudbe mladih reprezentativaca. Alen Halilović je pred kraj ljeta konačno pronašao novi klub, a ubrzo i debitirao u Primeri u dresu Sporting Gijona. Nakon ispadanja Barce B u treću ligu, Katalonci su mu tražili klub u kojem bi nastavio razvoj, a nakon brojnih peripetija, interesa iz HSV-a i West Hama, odluka je pala na Gijon i tamo će Alen skupljati prvoligaško iskustvo.
 
Mario Pašalić, koji je lani prošao "krštenje" u Primeri, iz Chelseaja je otišao na novu posudbu, ovaj put u Monaco kod Danijela Subašića, i već u prvim utakmicama zabio važne golove te najavio sjajnu sezonu.  
 
HNL po zaradi klubova 12. u Europi
 
Dok se za hrvatske igrače u Europi prosipaju rekordni iznosi, u HNL-u osim Dinama gotovo nitko ne troši na kupovinu igrača. Dinamovih pet milijuna za Roga i oko 1,5 milijuna za Angela Henriqueza zajedno iznose točno koliko i ukupan trošak hrvatskih prvoligaša. Nešto sitno potrošila je samo Rijeka, ostali su dovodili slobodne igrače.

Dinamo je i najviše zaradio zahvaljujući Šimunoviću i Čopu, oko 10 milijuna eura, a slijedi ga Split koji je na Rogu i Cikalleshiju zaradio gotovo 7 milijuna eura. Rijeka je prodajom Leovca i Tomečaka zaradila gotovo 2,5 milijuna, a Zagreb je za Filipa Krovinovića od Rio Avea dobio 800 tisuća eura. Hajduk je peti po zaradi sa oko 700 tisuća eura od prodaje čak tri prvotimca, Gotala, Maloče i Kiša.

Ako gledamo profit klubova od transfera, kada oduzmemo one ulazne, HNL je na visokom 12. mjestu u Europi - klubovima je ostalo više od 100 milijuna kuna. Dobra vijest je što su klubovi zaradili, no loša što rezultati prate ulaganja, a od četiri kluba u Europi je ostao samo Dinamo.
 
Hrvatsku predvode igrači Reala, Intera, Barcelone, Juventusa, Liverpoola, Monaca, Fiorentine
 
A kako će se transferi najboljih hrvatskih nogometaša odraziti na reprezentaciju, vidjet ćemo uskoro u Bakuu. Hrvatska igra protiv Azerbajdžana, a Niko Kovač na raspolaganju ima impresivan popis imena. Ovo je samo dio... Real, Inter i Monaco imaju po dva igrača na popisu hrvatskih izbornika, a Fiorentina čak tri.
 

 

 

Pročitajte više