Najveći problem talijanske reprezentacije je nekvaliteta Serie A

 Foto: Hina

ITALIJA će u nedjelju dočekati Hrvatsku u jednoj od najzanimljivijih utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a mnogi smatraju da je loša kvaliteta talijanskog prvenstva jedan od razloga što je talijanska reprezentacija sve slabija.
 
Dok je Italija dominirala europskim nogometom, drugi su napredovali
 
"Serie A mora postati atraktivnije natjecanje", smatra legendarni Nizozemac Johan Cruyff s kojim se slaže i talijanski trener Carlo Ancelotti.
 
"Kada je Italija započela dominirati europskim nogometom, druge zemlje poput Njemačke počele su razmišljati o tome kako napredovati", poručio je Ancelotti, trener koji je prije sedam godina donio posljednji trofej Lige prvaka Milanu.
 
"Italija zaostaje za svim drugim europskim ligama. Englezi su, naprimjer, već započeli s modernizacijom svojih stadiona. Što mi čekamo?!"
 
Prije desetak godina je Serie A imala tri kluba u polufinalu LP, a sad je uspjeh i ispadanje Juventusa u četvrtfinalu
 
Prije jedanaest godina Italija je u polufinalu Lige prvaka imala tri predstavnika (Juventus, Milan, Inter), a u talijanskom finalu je Milan pobijedio Juventus nakon jedanaesteraca. Sada je talijanskim klubovima uspjeh plasman među osam najboljih.
 
Od posljednje talijanske titule u Ligi prvaka (Inter 2010. godine) samo je jednom talijanski predstavnik izborio četvrtfinale. Uspjelo je to prošle godine Juventusu, najdominantnijem talijanskom klubu posljednjih godina.
 
"Moramo potražiti dobre savjete od drugih. Moramo učiti od Španjolaca, Engleza i Nijemaca", rekao je Antonio Conte, tadašnji trener Juventusa, a danas talijanski izbornik, nakon ispadanja od Bayerna.
 
Liga bez velikih zvijezda, sponzora i navijača
 
Talijanski klubovi imaju veliki problem s privlačenjem sponzora, navijača, a samim tim i velikih zvijezda. Tako je Inter jedini talijanski klub među 20 najgledanijih u Europi. Matea Kovačića i društvo prosječno je prošle sezone gledalo 46 tisuća navijača, što je dovoljno za 18. mjesto u Europi. 
 
"Dokrajčila nas je recesija. Naše financijske mogućnosti su oslabile i zbog toga je sve manje ljudi na stadionima", smatra gradonačelnik Milana Giualino Pisapia.
 
Nekada su Inter, Milan i Juventus bili sastavljeni od velikih talijanskih igrača ili svjetskih klasa poput Gullita, Ibrahimovića, Ševčenka i ostalih, dok je danas teško pronaći veliku zvijezdu u cijeloj talijanskoj ligi. 
 
Conteu reprezentacija sastavljena od igrača iz Serie A u kojoj igra više od 50 posto stranaca
 
Seria A je jedina od "liga petica" uz englesku u kojoj igra više od 50 posto stranaca, te je tako Conteu dodatno sužen izbor igrača. A u reprezentaciji igra više od 80 posto igrača iz talijanskog prvenstva...

 

Pročitajte više