Najveći udar na Blattera: Može bez Zapada, ali ne i bez sponzora

Foto: Getty Images / Guliver image 

SEPP BLATTER jutros je ponovo otkazao javni nastup, treći put otkako su vlasti SAD-a i Švicarske krenule s uhićenjima FIFA-inih dužnosnika u najvećoj krizi ove organizacije. Fifa je u posljednjih deset godina u novčanim rezervama položila milijardu i 500 milijuna dolara, no samo u dvije godine, od 2012. do 2014. godine, zaradila je preko pet milijardi. Kada se odbiju godišnje isplate savezima te nagradni fondovi turnira (nešto više od dvije milijarde), postavlja se logično pitanje gdje je preostali novac. Američke vlasti nude dio odgovora u obliku opsežne istrage i bespoštednog udaranja po kvorumu Fifine Skupštine, uhićenjem njezinih visokih dužnosnika u zgodnom tajmingu, dva dana do predsjedničkih izbora.

Mnogi su u svojim izjavama frapirani dubinom i trajanjem korupcije samouvjerenih moćnika, no brutalan rast prihoda od tv prava i ulaganja u domaćinstva svjetskih smotri navodili su prema ovakvom raspletu. Prevare i mito, dojam je, sama su esencija Fife.

"Znali smo da će ova istraga biti jako duboka kada smo se uhvatili posla. Usporedila bih proces s onima koji su se vodili s onima oko članova mafije u Rimu ili na Siciliji. Ali, ovo je tek početak", kazala je Državna odvjetnica SAD-a Loretta Lynch.

NY Times prvi je objavio i najdublje prati aferu i uhićenja FIFA-inih dužnosnika koji su kroz 25 godina u uhodanom sistemu prodavali tv prava, sponzorske i marketinške ugovore te zaradili više od 100 milijuna dolara. Riječ je o devet nogometnih dužnosnika i petorici marketinških suradnika. 

Naslovnice su prepune, Amerikanci slave svoj doprinos pročišćavanju nogometa, guraju se u povijest. Dva dana uoči izbora, pošteno su uzdrmali Seppa Blattera i njegovu klijentelu, koji bi sutra trebali ići po peti mandat.

Ili ipak ne? Europa traži odgodu. Uefini čelnici sastaju se danas kako bi donijeli odluku hoće li sudjelovati u izborima za predsjednika FIFA-e, no jučer je glavni tajnik Gianni Infantino poručio da je nužno promijeniti žarište i odgoditi izbore. Moguće da je taj zahtjev Uefe ogledalo straha i Blatterove moći, koja je koncentrirana u savezima Južne Amerike, Azije i Afrike. Moguće je da mu Zapad, kao niti do sada, ne treba za pobjedu. S druge strane, Zapadu za bilo kakvu alternativu FIFA-i, kroz lokalne ili regionalne saveze, treba novac. Mnogo novca.

Službena Moskva: Amerikanci, prestanite pokušavati dijeliti pravdu daleko izvan svojih granica

Afera u FIFA-i izazvala je političke, ali i jake tržišne reakcije. Njihove snaga govori ujedno o snazi FIFA-e - korporacije i političke organizacije, a svi znamo da je u stvari neprofitna švicarska udruga. Američki političari ne žele promociju Vladimira Putina preko SP-a za tri godine, pa se istraga dijelom tumači i kao njihova snažna poruka Blatteru.

"Još jednom pozivamo Washington da prestane pokušavati dijeliti pravdu daleko izvan svojih granica. Ovo je samo jedan u nizu slučajeva nezakonite uporabe američkog zakona", stoji u priopćenju ruske vlade, dok je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao da je Blatter pod pritiskom da Rusima oduzme Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

"Kao što znamo FIFA u petak bira novog predsjednika i Blatter ima velike izglede za reizbor. No, Blatter je pod velikim pritiskom s ciljem da se Rusiji oduzme organizacija SP-a. Znamo njegovu poziciju, ali između Rusije i FIFA-e ne postoje neki posebni odnosi," rekao je ruski predsjednik.

Dojam je da će Blatter puno teže podnijeti udar sponzora. Ključni pokrovitelji Fifinih natjecanja izrazili su ozbiljnu zabrinutost, u svojim gotovo paralelnim izjavama za medije. Utvrdili su duboku okaljanost Svjetskog nogometnog prvenstva, najvažnijeg natjecanja na svijetu.

Coca-Cola tvrdi da je Fifa okaljala ne samo sebe, već misiju i bit Svjetskog prvenstva. Smatraju to dubokim problemom. Američka Visa je očekivano otišla najdalje i zaprijetila otkazivanjem suradnje ukoliko ne dođe do dubokih promjena u nogometnoj organizaciji.

Jedan je odlučio surađivati: Tko je zviždač koji je bio ključ američke istrage?

Chuck Blazer, visoki dužnosnik Fife i generalni tajnik federacije CONCACAF, jedna je od ključnih figura američke istrage, zviždač je koji je otkrio dio koruptivnog kostura u krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji.

Blazeru je 2011. godine prijetila 20-godišnja zatvorska kazna zbog utaje poreza. Nagađa se da je Amerikanac poreznim prijevarama i uzimanjem mita zaradio skoro 30 milijuna dolara u posljednjih 29 godina.

"Možemo vas sada odvesti u lisicama ili možete surađivati s nama", rekli su mu američki agenti prije četiri godine.

Blazer, koji je u međuvremenu obolio od raka debelog crijeva, pod pritiskom istražitelja odlučio je surađivati. Potajno je, uređajima koje je dobio od FBI-a, od 2011. godine snimao svoje sastanke s dužnosnicima Fife.

"Nemam komentara na te navode", rekao je odvjetnik Blazera, 70-godišnjaka koji se izjasnio krivim po deset točaka optužnice 2013. godine na federalnom sudu i tako ostao bez 1,9 milijuna dolara.

Blazer je 2013. godine podnio ostavku u Fifi, nakon što je bio suspendiran na 90 dana. Dvije godine kasnije glavni je lik drame u kojoj je podignuta optužnica protiv 14 ljudi iz najmoćnije nogometne organizacije.

>>> Razvoj događaja tijekom dana na Indexu. 

 

 

Engleski mediji u velikoj ofenzivi protiv FIFA-e

Posted by Index Sport on 28. Maj 2015

Pročitajte više