Niko, sjeti se Eduarda!

Ilustracija: Index

UTAKMICA s Kamerunom svakim je satom sve bliže, a Indexovi stručni komentatori marljivo analiziraju i predviđaju ono što Niku Kovača noćas od ponoći čeka u Manausu. Nakon Bake Sliškovića, za Index piše Nikola Jurčević, kojeg je kamerunski izbornik Finke trenirao u Freiburgu sredinom 90-ih. 

...................................................................................................................................................................................

"Za razliku od prve utakmice koja je bila posve drugog karaktera, utakmice za koju smo znali da će Brazil biti momčad koja napada, koja ima kontrolu i vrši inicijativu, a da ćemo mi biti ekipa koja reagira, koja strpljivo čeka u defenzivi i traži svoje prilike kroz kontre i polukontre, danas nas čeka nešto sasvim suprotno. Nema kalkulacija! 

Nemamo više priliku za popravni

Nakon ove utakmice nema više mjesta za popravni. Danas ćemo, ja barem to vjerujem, mi biti ti koji će kontrolirati utakmicu, kontrolirati posjed, nametati tempo i na koncu stvarati prilike. Pretpostavljam da će Kamerun igrati na isti način kako je igrao prošlu utakmicu protiv Meksika, pa i neke posljednje utakmice u pripremama, kao sa Njemačkom, s gotovo devet igrača iza lopte i s jednim isturenim napadačem, kojeg će kako stvari stoje igrati Webbo umjesto ozlijeđenog Eto'oa  i tražit će svoju priliku iz kontranapada. Valja se na to pripremiti, biti strpljiv i težiti kontroliranom napadu protiv jedne ovako zgusnuto postavljene obrane Kameruna. 

Vezni red, ali kompletni vezni red mora odigrati vrhunsku partiju

Što se tiče naše utakmice sa Brazilom, o njoj ne bih puno, ona je iza nas i sad nas čekaju dvije užasno važne, najbitnije utakmice za ovu generaciju. No, moram reći da me Hrvatska na toj utakmici iznenadila jednom kompaktnošću, borbenošću i organizacijom igre. Ali moram napomenuti, da u ovoj današnjoj utakmici moramo imati puno bolju i raspoloženiju veznu liniju. Kompletnu veznu liniju.
 
Modrić je bio dobar, Rakitić solidan, no podbacio je Kovačić. Slažem se sa analizom da je sa teret našeg veznog reda pao na leđa Modrića, i to je nedopustivo. Sva trojica, nazovimo ih kreativcima moraju podjednako dati svoj doprinos u veznoj liniji, kako u defenzivnom, a pogotovo u ofenzivnom planu. Lopta mora biti brža, protočnija. Ta trojica su danas ključ i recept za pobjedu, ali samo ako će igrati na vrhunskom nivou. Oni moraju biti taj stup između našeg zadnjeg reda i napada. Dakle, oni moraju biti danas bolji nego što je to bio slučaj sa Brazilom, zatim, moramo definitivno imati više dovršenih akcija i udaraca na gol. Protiv Brazila gotovo da nismo ni šutirali.
 
Večeras su bokovi ključ, jer su baš preko njih Kamerunci najranjiviji
 
To se pod hitno danas mora promijeniti. Definitivno moramo biti opasniji u zadnjoj trećini terena, ali jednako tako, pošto nam je danas nužna pobjeda, moramo biti puno opasniji i iz drugoga plana. Protiv Brazila je bilo logično da naši bekovi moraju stajati opreznije pazeći da im Silva ili Marcelo ne prolaze iza leđa, no danas bi njihov ofenzivni doprinos mogao i morao biti ključan. Srna bi sa desne strane mogao biti naše jako oružje, a sa lijeve Pranjić. Vidjeli smo baš na utakmici sa Meksikom da se kamerunska obrana orijentirala na čuvanje sredina stvarajući tu jedan gusti bedem, no najranjiviji su bili baš preko bokova. I to moramo večeras iskoristiti.
 
Ostavimo se Manausa i klime, fokusirajmo se na pobjedu
 
Što se tiče uvjeta koji naše reprezentativce čekaju u Manausu, mislim da je to osnovni naš hendikep. Inače smo mi reprezentacija koja je osjetljiva i nenaviknuta na igru nekim takvim i sličnim uvjetima. I to nas definitivno čini nervoznim i jasno je da je to jedan veliki hendikep. No, što je tu je, mislim da bi bilo posve pogrešno tražiti hendikep u tome. Ako ćemo konstantno inzistirati na tome da su tamo takvi uvjeti, onda ćemo sami sebi raditi problem  i stvarati sebi dodatnu nervozu. Čim su se izvukli parovi za SP i čim smo saznali da tamo igramo, znali smo što nas čeka i uvjeren sam da su izbornik i cijeli stručni stožer pripremili igrače za to. Treba se fokusirati na osnovni i jedini cilj, a to je pobjeda.
 
Istina je i da ta klima puno više odgovara igračima Kameruna koji su iz jednog sličnog podneblja, no mi moramo jednostavno igrati svoju igru, pokazati kvalitetu, pokazati da smo puno bolji od njih, i ako sve bude tako, pobjeda neće izmaći.
 
Ponavljam, ključ naše pobjede večeras je puno bolja i brža igra naših kreativnih veznjaka, kojima se može kao džoker priključiti bude li trebalo i Sammir, nego što je bilo u utakmici sa Brazilom. Da lije postavljanje Kovačića protiv Brazila bila pogreška ili ne, to za sada još ne možemo znati. Sigurno ćemo pametniji biti nakon utakmice sa Kamerunom kada ćemo morati krenuti ofanzivnije pa i riskantnije i tu bi on mogao odradit ključan dio posla. Evo mu danas idealna prilika da se pokaže, jer će baš on, poslije Mandžukića biti najistureniji i najkreativniji naš igrač. Na njemu je večeras da se pokaže i da opravda tu poziciju, a onda će samim tim biti puno lakše igrati i Modriću i Rakitiću, posebno Rakitiću koji je pomalo bio i žrtvovan protiv Brazila.
 
Meksiko je dosadna, ali čvrsta i homogena momčad koja se zna u dušu
 
Utakmica Meksika i Brazila i njihov remi nam je sigurno zakomplicirala situaciju, stavila pred nas još veći imperativ pobjede, što na koncu i nije nužno loše. Nemamo prava na kalkulaciju, nemamo prava na loš dan i igraći su toga svjesni i mislim da ćemo pobijediti u obje utakmice.
Što se tiče Meksika, nije me previše iznenadio njihov remi sa Brazilom. Možda i nemaju neka razvikana imena, ali to ne znači ništa. Vidjeli ste i Španjolsku i Portugal kako su prošli sa svojim zvijezdama.
Dudu mora igrati!
 
Oni su jedna čvrsta, homogena momčad koja igra pomalo dosadan nogomet, ali izuzetno su nezgodni. Pazite, oni su se za ovo prvenstvo pripremali sedam mjeseci, daleko više od bilo koga. On se znaju u dušu, znaju točno koje su im slabosti i kako ih sakriti, a točno i znaju koji su im aduti i kako ih iskoristiti. Biti će izuzetno teško sa njima, ali ja vjerujem u naš veći kvalitetu.
 
Samo bih još dodao, da bih volio da Dudu dobije pravu priliku. Ako već nije dobio protiv Brazila, a trebao je, mislim da bi večeras, u nekom slučaju da nam bude trebao neki Plan B, njegov ulazak bio pravi dobitak"
 
PRATITE I OSTALE INDEXOVE STRUČNE SURADNIKE NA NAŠOJ TEMI! 
 
 

Pročitajte više