Novcem poreznih obveznika Milan Bandić spasio Cibonu i osigurao joj nastup u Euroligi

Foto: Hina

KAKO stvari stoje, odlukom zagrebačkog gradonačelnika i većine u Gradskoj skupštini Cibona će od grada dobiti nešto više od 14 milijuna kuna što bi joj bilo dovoljno da zatvori financijsku konstrukciju za sljedeću sezonu, poplaća neke dugove koje ima prema bivšim igračima i FIBA-i, odblokira račun te zaigra u Euroligi, koju je trijumfom na Final Fouru u Beogradu osigurala.
 
Bandić odlučio spasiti Cibonu po hitnom postupku
 
Po hitnom postupku točka o nagodbi grada Zagreba i Cibone uvrštena je na sjednicu Gradske skupštine, a Milan Bandić donio je na sjednicu materijal težak 300 stranica i ostavio ga na klupama gradskih zastupnika, koji su pak zatražili kratku stanku uoči glasanja hoće li točku dnevnog reda o Ciboni uopće uvrstiti na sjednicu. Kad je predlagao da se ova točka uvrsti po hitnom postupku na dnevni red, Milan Bandić je kazao:
 
''Cibona je ispunila sve preduvjete, hajdemo to riješiti'',  pozvao je gradonačelnik.
 
Naime, da Cibona nije rezultatski osigurala Euroligu, vjerojatno od ove sanacije ne bi bilo ništa, no ovako je za sada barem izbjegnuta mogućnost da Cibona ode u stečaj jer bi Grad nagodbom koja je predložena postao vlasnik ukupnih nekretnina Cibone koje su procijenjene na puno više od kredita koji je ranije preuzeo Grad teškog 23,5 milijuna kuna.
 
Cibona ostaje bez nekih nekretnina, ali dobija 14 milijuna kuna
 
Cibona će sada ostati bez svojega vlasništva, koje će sada postati gradsko, ali bi s novcem koji će sjesti na račun mogla izaći iz dugova i minusa. Odnosno Cibona bi dobila 14 milijuna kuna od Grada, jer je kredit koji je u međuvremenu platio Grad narastao na 29 milijuna kuna. Ukupno je riječ o 43 milijuna kuna, ali je najveći dio tog novca otišao na plaćanje kredita.
 
Kupoprodajnu cijenu od oko 43,4 milijuna kuna Grad Zagreb dijelom će podmiriti potraživanjem koje ima prema KK Cibona s osnove Ugovora o ustupanju tražbine, što ga je u prosincu 2010. sklopio sa Zagrebačkom bankom. Tim ugovorom je banka ustupila Gradu tražbinu koju ima prema Ciboni kao dužniku od 28,6 milijuna kuna s kamatama, tako da razlika za uplatu iznosi 14,8 milijuna kuna.
 
Također je u Ciboni promijenjen statut kluba, što znači da se sad može osnovati upravni odbor, a to donosi i mogućnost stizanja privatnog kapitala u klupsku blagajnu te klub više ne bi bio ovisan o Gradu.
 
Oporbeni zastupnici bili protiv: ''Ne želimo da se Cibona spašava novcem građana''
 
Ipak, donošenje te odluke nije prošlo baš bez problema i naišla je na protivljenje oporbenih gradskih zastupnika. Zamjerili su da je riječ o materijalu od 350 stranica koji su jučer primili elektronskom poštom, a pismeno tek danas pa ga nisu stigli proučiti.
 
Složili su se da Ciboni treba pomoći, ali ne na ovakav način. Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić zamjerio je da se po hitnom postupku donosi odluka teška više od 40 milijuna kuna, istaknuvši da Grad tom transakcijom osigurava 14 milijuna kuna direktno, a 28 milijuna kuna prebija.
 
I Tomislav Stojak iz HNS-a je istaknuo kako je bilo dovoljno vremena da se ta točka pripremi, a posebno ga je zasmetalo što se novcem poreznih obveznika osigurava Cibonino igranje u Euroligi.
 
"Ako sa 14 milijuna kuna plaćamo da Cibona igra Euroligu, ja to ne želim i nemam mandat za takvu odluku", rekao je Stojak.
 
Ipak, nakon glasanja nagodba Grada sa Cibonom očekivano je prošla i Cibona će se moći početi pripremati da opet, nakon tri godine pauze, zaigra u Euroligi.
 

Pročitajte više