Od Maksimira do Stamford Bridgea: Maribor živi Dinamov europski san

Foto: Getty Images/Guliver Image

MARIBOR je ove nogometne sezone sve ono što bi Dinamo želio biti. Hit-momčad Lige prvaka, koja nakon okršaja sa Sportingom i Schalkeom ima dva boda u skupini Lige prvaka, večeras će gostovati kod Chelseaja na Stamford Bridgeu, a u London stiže i više od 1500 slovenskih navijača.

> Mourinho na Maribor bez Coste, Schürrlea, Ramiresa i Obi Mikela

Maribor je u svojih pola stoljeća postojanja i skromnih rezultata iz vremena Jugoslavije ove godine tek drugi put ušao u skupine Lige prvaka, prvi put nakon 1999. godine kada su završili natjecanje s četiri boda u skupini. U to vrijeme zagrebački Dinamo je proživljavao svoje zlatno doba u istom natjecanju i bio uzor Slovencima koji su od "modrih" redovito gubili u pretkolima euro-kupova, a Zdravka Mamića, koji je od Dinama napravio najuspješniji klub u regiji, Slovenci su nazivali Davidom Copperfieldom. Mamićeva "Hrvatska u malom" 2003. i 2012. godine lako je izbacila Maribor u pretkolu Lige prvaka, no to nije obeshrabrilo "Viole" koje su nastavile učiti i graditi europski klub. 

U tome im je pomogao i Chelsea, koji je 2010. s Mariborom potpisao ugovor o međusobnoj suradnji, razmjeni igrača i školovanju trenera. Otprilike u isto vrijeme Dinamo je svoju filijalu stvarao na Kajzerici, a suradnja se svela na uzimanje igrača i trenera po potrebama maksimirskog kluba. Bila je to posljednja karika za uspostavljanje apsolutne dominacije u HNL-u koja traje cijelo desetljeće, no u Europi se Dinamo nastavio sramotiti. S druge strane, Maribor je od tada zaredao četiri naslova prvaka Slovenije, ali je u Europi iz godine u godinu napredovao, pobjeđivao prvake Švicarske, Grčke i slavne Glasgow Rangerse. Lani su Slovenci dohvatili europsko proljeće, o čemu već 40 godina sanjaju generacije zagrebačkih navijača, a zaustavila ih je teškom mukom Rakitićeva Sevilla s ukupnih 4:3 na putu do trofeja Europa lige.

Zlatko Zahovič dao je veliki doprinos u stvaranju jakog Maribora vodeći klub kao direktor posljednjih godina, a njegov 18-godišnji sin Luka ove je sezone vodeći strijelac kluba sa 8 golova u 11 utakmica. U sjajnoj formi igraju i Brazilac Tavares te mladi Damjan Bohar koji je donio bod u Gelsenkirchenu. Osim njih, jedino se još Makedonac Agim Ibraimi ističe cijenom od 1,5 eura kao najskuplji igrač momčadi. Prva momčad Maribora danas je procijenjena na manje od 14 milijuna eura, što je jasan pokazatelj da napuhivanje cijena kakvo gledamo u Dinamu (trenutno cijenjen na 50-ak milijuna eura) nije pravi put do uspjeha, osim ako cilj nije isključivo zarada na transferima.


Maribor je posljednjih pet godina na transfere trošio po 1-2 milijuna eura po sezoni, a istovremeno prodavao tek pokoje ime za istu ili nešto veću cifru. Velik dio prvotimaca već godinama igra zajedno i velika šansa daje se mladim igračima. 

Još jedna velika razlika između prvaka Slovenije i Hrvatske je situacija na tribinama. Dok Slovenci teškom mukom nalaze mjesta na tribinama za sve koji žele gledati ljubičasto čudo, na Maksimiru i s besplatnim ulaznicama ili onima po kunu teško nalaze publiku za "europski Dinamo".

Ove sezone Maribor je u dvije utakmice za bod nadmašio učinak Dinama u dvije sezone u Ligi prvaka. Nakon Sportinga i Schalkea slijedi najveća poslastica - Chelsea Josea Mourinha na rasprodanom Stamford Bridgeu.

"Mourinho je najveće trenersko ime na svijetu. Igrati protiv njegove ekipe je za nas velika čast i izazov kojeg svi želimo. Jose je sjajan i karizmatičan stručnjak, ali ne igra on nego igrači", rekao je uoči utakmice trener Maribora Ante Šimundža, koji je Maribor predvodio kao igrač u skupini Lige prvaka davne 1999. godine.



"Tražit ćemo pobjedu, no Chelsea je najjači u našoj skupini i trenutno je u velikom nizu pozitivnih rezultata. Mislim da je to trenutno najbolja ekipa u Europi, no kod njih je sve podređeno rezultatu. Njihovi igrači u svakom trenutku znaju što žele i kako to postići. Čeka nas težak posao i na to smo spremni", dodao je trener "Viola".

"Svi su nas otpisali nakon ždrijeba, ali na dvije utakmice smo pokazali da možemo biti konkurentni. Želimo se dokazivati, želimo pokazati našu vrijednost. Nećemo bezglavo napasti, želimo iskoristiti naše prednosti i njihove slabosti, koje i ekipa poput Chelseaja ima. Napravit ćemo sve da dođemo do pozitivnog rezultata", dodao je Šimundža koji se nada kako će se iz Londona vratiti s ljepšim suvenirom od onoga kojeg je u Zagreb donio Kruno Jurčić nakon sudara s Mourinhovim Realom (6:2) prije tri godine.

Pročitajte više