Odbrojavajte uz Index i Ronaldinhovu čaroliju koja je rasplakala Seamana: Još 95 dana do SP-a

Foto: Getty Images / Guliver image

OSTALO je još samo 95 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektaklularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

Ronaldinho: Brazil - Engleska 2:1, četvrtfinale SP 2002 u Japanu i Južnoj Koreji

Prvo svjetsko prvenstvo u novom tisućljeću održano je po prvi put u Aziji, i to s dvama domaćinima. Azijski ekonomski tigrovi, Japan i Južna Koreja, organizirali su 17 okupljanje najboljih svjetskih reprezentacija, a to je i ujedno bio prvi turnir kojeg su zajednički organizirale dvije države.

Francuska i Brazil najveći favoriti

Kao dva najizrazitija favorita za osvajanje naslova prvaka isticali su se u prvom redu Francuska, branitelj naslova i aktualni europski prvak te naravno, kao i uvijek Brazil, koji je imao sjajnu momčad, mada je zbog neuvjerljiva nastupa u kvalifikacijama bilo dvojbi u mogućnosti "Selecaoa". Francuzi su stigli na prvenstvo u praktično neizmjenjenom sastavu koji je osvojio naslove svjetskog i europskog prvaka 1998. i 2000. i za kladionice su bili apsolutni favoriti.

Sramotan turnir "Galskih pijetlova"

No, Francuzi su krenuli loše u turnir. Najbolji igrač "tricolora" Zinedine Zidane se ozljedio dan uoči turnira, a već prva utakmica dala je naslutiti da će za Francuze ovo prvenstvo biti prvenstvo iz noćnih mora. Već prva utakmica i odmah senzacija. Debitant Senegal, momčad ponikla iz iste škole nogometa iznenađujuće je slavio 1:0 golom Boube Diopa, a Francuzi u sljedećem kolu igraju 0:0 protiv solidnog Urugvaja te pritom i ostaju bez najboljeg igrača Thierya Henryja koji je dobio crveni karton.

Posljednju priliku za popravni "Galski pijetlovi" imali su protiv Danske, no unatoč povratku neoporavljenog Zidanea, protiv čvrste i konkretne Danske predvođene Helvegom, Tomassonom i Sandom nisu imali šansi. Čistih 2:0 za Skandinavce i sramotan odlazak kući svjetskih prvaka bez postignutog gola.

Rivaldova nesportska gesta

S druge strane Brazil je bio u grupi sa slabom Kinom Bore Milutinovića, solidnom Kostarikom i nikad jačom Turskom. Utakmica Brazil i Turska bila je jedna od najboljih na čitavom turniru. Turci su poveli preko Hasana Sasa, a izjednačio je Ronaldo. Tada slijedi nesportska gesta Rivalda koja je postala možda najupečtaljiva razglednica cijelog Mundijala.

Nervozni Alpay kod jednog kornera napucao je loptom Rivalda u noge koji je pao kao pokošen držeći se za lice. Zbunjeni korejski sudac Turčinu pokazuje crveni karton, ali TV snimka potvrdila je Rivaldovu prevaru. Poslije će ga Disciplinska komisija kazniti s 11500 švicarskih franaka.

Jamajčanski sudac poklonio Brazilu pobjedu protiv Belgije

U osmini finala Brazil je igrao protiv neugodne Belgije. I ta utakmica je bila jedna od onih koje su bile dokaz da je ovo prvenstvo kao nikad do sada ostalo upamćeno po katastrofalnom suđenju. Brazil je pobijedio s 2:0, no krajnji rezultat je režirao anonimni jamajčanski sudac Prendergast.

Sredinom drugog poluvremena kod rezultata 0:0 poništava bez ikakvog razloga čisti gol Marca Wilmotsa. Belgijanci su u šoku i tek tada Brazil golovima Rivalda i Ronalda dovršava posao.

Prava ljepotica turnira

Englezi su djelovali jako dobro. Štoviše, sve bolje kako je turnir odmicao. Skupa s Švedskom prošli su skupinu smrti u kojoj su još bili i Argentina i jaka Nigerija. U osmini finala su deklasirali Dansku i sa podjednakim šansama došli na megdan moćnom, ali po igrama neuvjerljivom Brazilu. To je bilo pravo finale prije finala. Englezi su puno bolje ušli u meč i poveli u 22. minuti preko Owena. Minutu prije kraja poluvremena Rivaldo izjednačava, a u 49. trenutak za antologiju.

Nadolazeća brazilska i svjetska zvjezda Ronaldinho izvodi slobodan udarac. Izdaleka i iskosa. Vratar Engleza David Seaman je očekivao centaršut te je izašao duboko van peterca, a brazilski čarobnjak izravnim udarcem gađa i pogađa. Remek djelo. Poslije se na Seamana sručio ogroman bijes otočke javnosti, posebice kad se uzme u obzir da je isti golman u finalu KPK 1995. u kojem je njegov Arsenal izgubio od Real Zaragoze, u produžetku primio sličan gol, gotovo s centra. Nakon te utakmice, Brazil je skupio golemu dozu samopozdanja, shvatili su da su najjači i to su na terenu demonstrirali. Polufinale protiv Turske dobili su 1:0, ali puno lakše nego što konačan rezultat pokazuje,a Nijemci u finalu nisu imali ni gram šanse. Lakih 2:0 za Ronalda i društvo te rekordni, peti naslov svjetskih prvaka za Brazil.

Pročitajte više