Odbrojavanje uz Index i senzacionalne polufinaliste Turke i Korejce: Još 13 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 13 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!
 
13. Turska - J. Koreja 3:2, utakmica za treće mjesto na SP u Japanu i J. Koreji 2002.
 
O putešestvijama Turaka do utakmice za treće mjesto na svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. već smo pisali u Odbrojavanju, n0 niti jednom se nismo dotakli puta kojeg su prešli do utakmice za broncu njihovi protivnici, domaćini svjetskog prvenstva Korejci.
 
U skupini D okupili su se Portugal, SAD, Poljska i Južna Koreja. Naravno, neprikosloveni favoriti skupine bili su Portugalci sa Baiom, Coutom, Figom, Rui Costom i Pauletom. Svi ostali su imali podjednake šanse za drugo mjesto za prolazak dalje, no kako je nogomet jedna divna i nepredvidljiva igra i zato ju toliko volimo, predviđanja su jedno, a stvarnost je nešto sasvim drugo. 
 
Debakl favorita Portugala i Poljske i uspjeh domaćina i Amerikanaca
 
Domaćin je prvu utakmicu protiv Poljske odigrao kao u transu nošen fanatičnim navijanjem cijelog stadiona u Busanu i pobijedio je indisponiranu Poljsku 2:0. U isto vrijeme su papirnati autsajderi Amerikanci dočekali Portugal i uhvatili ga na spavanju jer je već u 35. minuti bilo 3:0 za SAD. Portugalci su se počeli vraćati i na pomolu je bio scenarij sličan onome iz 1966. kad je Eusebio nadoknadio 0:3 protiv Sjevernih Korejaca i pretvorio to u 5:3. Međutim, ova portugalska momčad nije imala Eusebija i sve što su do kraja napravili protiv odličnih Amerikanaca je prihvatljiv poraz od 3:2.
 
U drugom kolu Portugalci masakriraju očajne Poljake 4:0 uz hat-trick Paulete, a domaćin i SAD remiziraju 1:1. U posljednjem kolu Poljaci se bude kad je sve bilo kasno i pobjeđuju SAD 3:1, a s tim rezultatom je Portugalu za prolaz bio dovoljan i bod protiv Koreje. Međutim, domaćin slavi 1:0 i skupa sa SAD-om ide dalje.
 
Katastrofalno suđenje odvelo Koreju u trans, a Talijane i Španjolce doma
 
Ovo je prvenstvo kao niti jedno prije bilo upamćeno po katastrofalnom suđenju, uglavnom u korist domaćine Koreje, a najčešće na štetu Talijana.
 

Nakon katastrofalnih pogrešaka suca Grahama Poola koji ih je teško oštetio u dvoboju sa Hrvatskom, Italija se našla i protiv Koreje na udaru ljudi u crnom. Vieri je već na početku doveo Talijane u vodstvo, a nešto poslije je Tommasi zabio i drugi gol kojeg je sudac Moreno iz Ekvadora samo iz njemu znanih razloga poništio. Korejci su promašili i penal, no u posljednjim trenucima utakmice izjednačuju, a onda u produžecima Moreno nastavlja svoj šou. Najprije isključuje Tottija iz čista mira, a u 117. minuti Jung Hwan Ahn zabija zlatni gol za senzacionalni trijumf Južne Koreje. Talijani su ogorčeni, a u Perugi za koju je igrao strijelac Ahn traže njegovo tjeranje, no čim su se malo strasti smirile, mladom Korejcu je bilo oprošteno.
 
U četvrtfinalnoj utakmici domaćina i Španjolske ponovo su suci krojili rezultat i ponovo su Koreju gurnuli dalje. Španjolska odavno, možda nikada na svjetskim prvenstvima nije imala bolju i spremniju momčad, no protiv 11 nabrijanih Korejaca i suca koji je bio i 12-i i 13-i i 14-i igrač domaćih jednostavno nisu mogli. Egipatski sudac Ghandour je poništio dva čista gola Španjolcima, a kako u 120. minuta igre nije bilo golova prišlo se penalima. Korejci su svi od reda precizni dok za Španjolce Joaquin promašuje i Koreja je u polufinalu svjetskog prvenstva. Senzacija nad senzacijama!

 
Ballack za kraj sna, ali i za nezapamćeno veselje u Koreji
 
Ipak u polufinalu je došao kraj njihova sna. Nijemci baš protiv njih odigrali svoju najbolju utakmicu i pobijedili ih 1:0 golom Michaela Ballacka te tako ušli u finale protiv Brazila, a domaćine poslali u borbu za broncu protiv Turske.
 
Iako su se Korejci nadali da mogu do bronce, Turci su im već u 11. sekundi zabili gol. Najbolji igrač Turske Hakan Sukur je tako ušao u povijest kao igrač koji je zabio najbrži gol u povijesti svjetskih prvenstava.
 
No, tu nije bio kraj furioznom početku utakmice. Već u 9. minuti Eul Young izjednačuje, no Mansiz sa dva pogotka već u pola sata vodi Turke do bronce. Do kraja su Korejci uspjeli još samo dati počasni gol, no iako su na kraju bili ''tek'' četvrti, izvan sebe su od radosti, a stadion u Daeguu na kojem se igrala ta utakmice dobiva ime po njihovom izborniku, Nizozemcu Guusu Hidinku. 
 

Pročitajte više