Odbrojavanje uz Index i teledirigirani projektil Brehmea koji je moćne Nizozemce vratio kući: Još 67 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index

OSTALO je još 68 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

67. Andreas Brehme: Njemačka - Nizozemska 2:1, osmina finala SP u Italiji 1990.

I Njemačka i Nizozemska su na svjetsko prvenstvo u Italiju 1990. došli kao veliki favoriti. Nizozemci, čak i veći od Elfa. Aktualni prvaci Europe baš iz Njemačke, koju su porazili u polufinalu imali su strašnu momčad.

Nizozemci su u Italiju došli kao glavni favoriti

Jezgra dvostrukog prvaka Europe Milana (zanimljivost je da je baš Milan osvojivši tadašnji Kup prvaka 1989. i 1990. bio posljednji klub kome je uspjelo obraniti naslov prvaka Europe) Van Basten, Gullit i Rijkaard uz Koemana, Witschegea, Van Tiggelena i ostale najavljivali su pohod na svjetski tron, smatravši da je nakon dva poraza u finalima 1974. i 1978. Nizozemska napokon spremna otići do kraja.

Tulipani jedva prošli grupu

No, dok su se Nijemci prošetali grupom u kojoj su bili još Jugoslavija, Kolumbija i UAE, Nizozemci su prošli dalje kroz iglene uši.

Prvo su igrali 1:1 sa Egiptom, potom 0:0 s Engleskom, da bi ponovo odigrali 1:1 s Republikom Irskom i tek kao trećeplasirana momčad grupe otišli u osminu finala gdje su ih čekali nabrijani Nijemci željni osvete za poraz u polufinalu EP prije dvije godine.

Finale prije finala, ali samo na papiru

Taj meč se očekivao možda u nekoj kasnijoj fazi natjecanja, s obzirom na renome suparnika, ali činjenica je bila da su Nizozemci u Italiji bili daleko od idealne forme opterećeni ozljedama glavnih zvijezda.

Sramotan ispad Rijkaarda

Nijemci su ušli u utakmicu ambiciozno i angažirano. Iako je prvo poluvrijeme završilo bez golova, jasno je bilo koja momčad želi više tu pobjedu. Međutim, iako je prvo poluvrijeme završilo miroljubivo, barem rezultatski, na terenu je sve prštalo od grubosti i nervoze. Antologijski trenutak dogodio se kad su se sukobili Rijkaard i Voller. Nakon međusobna koškanja obojica su bili isključeni, a na putu u svlačionicu Nizozemac je Nijemca pljunuo što su sve televizijske kamere uhvatile.

Golčina Brehmea je Nizozemce poslala kući, a Nijemce prometnula u favorite turnira

U nastavku Nijemci i dalje stežu obruč oko gola Van Bruekelena i taj pritisak se isplatio u 51 minuti kad je Klinsmann zabio za 1:0. Nizozemci su se tek tada trgli i pokušali s nešto napraviti u napadu, no njihovi napadi su bili jalovi te Brehme u 82 minuti prekrasnim pogotkom stavlja točku na i ove utakmice.

Ronald Koeman iz jedanaesterca minutu prije kraja samo ublažava poraz. Nizozemci se tako posramljeni prije nego što je itko očekivao vraćaju kući, a Nijemcima je ova pobjeda bila samo odskočna daska za konačan trijumf i treći naslov prvaka svijeta.

Pročitajte više