Olić se vraća kući: Romantičar Ivi odrekao se Lige prvaka i 2 milijuna eura da spasi HSV od ispadanja

Foto: Guliver Image/Getty Images

ODUŠEVLJENJE, pravu euforiju među navijačima HSV-a izazvao je povratak "živahnog starčića" Ivice Olića (35) u klub za koji je igrao od siječnja 2007. do ljeta 2009. i gdje ga obožavaju iz istih onih razloga zbog kojih ga vole i navijači Hrvatske.

Hamburg slavi povratak "Nogometnog Boga"

Nije to samo zbog golova, kojih je tijekom prošlog boravka U Hamburgu postigao 48 u 115 utakmica, nego zbog odnosa prema suigračima, klubu, navijačima, u kojem trkač na duge staze i nepresušnih pluća, uvijek daje "120 posto svojih mogućnosti".

Zato su u Hamburgu "Nogometnog Boga" uvijek dočekivali ovacijama i kada je tamo dolazio u dresu Bayerna ili Wolfsburga. Navijači HSV-a to nisu shvaćali kao da Ivi (tako mu tepaju) u njihovom gradu gostuje, nego da se vraća kući. Olić naime nikad nije krio da će nakon igračke karijere, s obitelji ostati živjeti u Hamburgu.

HSV je Olića mogao kupiti jedino na emocije

Znali su to u HSV-u, pa su Oliću ponudili da po isteku ugovora, koji je potpisao do ljeta 2016. i završetka karijere, ostane raditi u klubu i gradu gdje je proveo samo dvije i pol godine, ali koji su ga očigledno kupili za sva vremena.

Umjesto Lige prvaka i raskošne gaže, borba za opstanak i "minimalac"

Kada je o kupnji na emocije riječ, HSV je znao da u lovu na Olića može igrati jedino na to, nikako ne a novce ili zajamčeni uspjeh. Wolfsburg, iz kojeg Ola dolazi i za koji je ove sezone u 14 utakmica zabio 5 golova, u Bundesligi igra sjajno, drži drugo mjesto iza nedodirljivog Bayerna i siguran je putnik u Ligu prvaka, a u Kupu i Europa Ligi također će imati što za reći. Uostalom, odlazak Olića za 2 milijuna eura odštete, mijenjaju Schurrleom, kojeg Chelseaju plaćaju 30 milijuna eura.

HSV s druge strane, i ove sezone propada na dnu tablice i do kraja će strepiti u velikoj borbi za opstanak zajedno sa čak devet klubova. Pola lige, od 10. Paderborna do 18. Freiburga stiješnjeno je unutar samo četiri boda. HSV nije jedini njemački velikan u teškoj krizi, jer društvo mu u blatu rade Stuttgart, Borussia Dortmund i Werder.

"Nema veze što ima 35 godina, on bi u invalidskim kolicima zabio više od naših napadača!"


Europu u klubu koji je bio europski prvak, pobjednik Kupa Kupova i finalist Europa Lige, već odavno nitko ne spominje. Hamburg na polovici prvenstva ima tek 17 bodova iz isto toliko utakmica, pri čemu je postigao samo 9 golova (?!) pa se dolazak obožavanog Olića slavi kao spuštanje Ronalda ili Messija, jer kako je rekao jedan navijač: "Nema veze što ima 35 godina, on bi u invalidskim kolicima zabio više od naših napadača!"

I prošli put je došao u siječnju i spasio HSV od ispadanja

Činjenica je kako je Olić i ove sezone u iznimno jakoj Bundesligi, koja više ne spada u Lige petice, nego "Trice", na samom europskom vrhu s engleskim i španjolskim prvenstvom, opet demonstrirao brzinu, efikasnost i izdržljivost kao da mu je desetak godina manje, a navijači HSV-a se osim s tim, hrabre i pozivanjem na sezonu 2006/07, kada je Olić također došao u siječnju (iz moskovskog CSKA) i tada spasio klub od ispadanja.

Kao što smo naveli, obostrana ljubav ostala je i nakon rastanka u ljeto 2009. kada je po isteku ugovora otišao u Bayern, a navijači su mu sada još skloniji zbog nečega što ističu iz kluba: Olić je povratkom u HSV pristao na upola manju gažu nego što bi imao u Wolfsburgu, pa će umjesto četiri, zaraditi dva milijuna eura.

Počinje "Ivi Time"

"Kada pogledam sportske i financijske razloge, nikad ne bih trebao otići u HSV-a, ali ovdje mi novac nikako nije bio na prvom mjestu. Uostalom, o tome koliko mi Hamburg znači, najbolje svjedoči situacija sa zadnjeg treninga u Wolfsburgu, kada me je trener Hecking pozvao sa strane i rekao: Ivice, možeš se vratiti kući." izjava je Ivice Olića koja najbolje opisuje zašto će sutra od 15.30 sati protiv Kolna 55 tisuća navijača na Volksparku slaviti ono što su od 2007. do 2009. zvali "Ivi Time".

 

 

Pročitajte više