Pao Petrićev rekord: Niti jedan hrvatski "gastarbajter" nije zabio više od Olića!

Foto: Guliver Image/Getty Images

IVICA OLIĆ svojim pogotkom protiv Borussije Mönchengladbach došao do 51. gola u njemačkoj Bundesligi, čime se izjednačio sa Mladenom Petrićem na vječnoj ljestvici strijelaca. Niti jedan Hrvat u povijesti nije zabio više.

Wolfsburg je s 3:1 slavio protiv Borussije, a Olić je osim gola upisao i asistenciju.

Tandem "PetrOl" harao je Bundesligom i Europom

Prve bundesligaške korake Olić je napravio u dresu Herthe, ali prvi gol zabio je tek u dresu HSV-a u veljaći 2007. godine. 

U Hamburgu je bio dio slavnog PetrOl tandema s kolegom iz reprezentacije. Zajedno su harali njemačkim i europskim terenima prije nego je Olića "oteo" Bayern. Za HSV je zabio 29 prvenstvenih golova. Za Bayern ih je postigao samo 13 u tri sezone, a za Wolfsburg devet (do sada) u premijernoj sezoni. Naravno, ovdje ne ubrajamo europske golove koje je zabio na desetke.

Mladen Petrić u Bundesligu je stigao iz Basela. Prvu sezonu proveo je u Borussiji Dortmund, no 13 ligaških golova (18 ukupno) nije bilo dovoljno da bi ga zadržali dulje od jedne sezone. U ljeto 2008. prešao je u HSV u čijem je dresu skupio 99 bundesligaških utakmica i 38 golova. U četiri godine odigrao je više oko 140 utakmica i zabio ukupno 61 gol.

"Killer" još stigne promijeniti povijest

Ivan Klasnić, "killer" koji je s Miroslavom Kloseom činio jedan od najboljih napadačkih tandema u povijesti lige, zaostaje samo jedan gol za Petrićem i Olićem, a još stigne promijeniti povijest.

Klasnić je karijeru počeo u niželigašu St. Pauliju, a onda je zasjao u Werderu iz Bremena za koji je od 2001. do 2008. godine upisao 151 bundesligaški nastup zabivši 49 golova. Prošlog ljeta stigao je u Mainz za koji je ove sezone u tri nastupa zabio jedan gol. Ukoliko nastavi igrati i sljedeće sezone, s Olićem će se boriti za titulu najboljeg Hrvata u Bundesligi.

Mandžukić na dobrom putu

Ne treba izostaviti ni Marija Mandžukića, najboljeg napadača Bayerna ove sezone. U ljeto 2010. stigao je iz Dinama u Wolfsburg i u dvije sezone zabio 20 golova u 56 bundesligaških nastupa. Prošlog ljeta kupio ga je bavarski div u čijem je dresu zabio još 15, za ukupno 35 "njemačkih" golova u karijeri.

Dug je put do brojki Petrića i Olića, no nastavi li ovim tempom, Mandžo bi već sljedeće sezone mogao baciti rukavicu u lice svom Brođaninu od kojeg se ne očekuje da stane na 51.
 

Pročitajte više