Pauza gotova, Medvjedi na turneji: U Nižnjekamsku traže četvrtu pobjedu u nizu

Foto: Hina

NAKON duže pauze Medveščak je opet u akciji. Težak niz gostovanja koji uključuje Salavat, Metalurg Magnitogorsk i Traktor otvorit će ipak nešto lakšom utakmicom protiv Neftehimika. Pobjeda od 6:0 protiv istog protivnika u Ledenoj razlog je za optimizam, nikako za opuštanje.

Najavu utakmice Index vam donosi u suradnji s portalom khl.hr.

Kao što i ptice na grani već znaju, momčad je napustio Kenneth MacAualay, a očekivano na letu za Rusiju nisi bili Marko Šakić niti Mitja Koren. Kyle Klubertanz se još uvijek oporavlja u Zagrebu, što također nije veće iznenađenje uoči serije gostovanja.

Vrata bi trebao braniti Barry Brust, koji je nakon nešto dužeg perioda odmora zasigurno spreman ponovno opravdati povjerenje trenera Marka Frencha. Kanađanin je prošlog mjeseca 'medvjedima' donio pobjedu u čak šest od devet nastupa, uključujući i dva shutouta. Završio je mjesec s postotkom obrana od čak 94% i sa prosjekom primljenih golova od 1.53. Za sve ovo nagrađen je titulom najboljeg vratara mjeseca.

Stanka ne bi trebala bitno utjecati na stil igre Medveščaka, pogotovo sada kada je momčad našla svoj identitet potpuno prihvativši sustav igre koji French zagovara. Dobar forecheck, čvrsta igra na bandi i 'dump and chase' hokej čine 'medvjede' vrlo teškim protivnikom za svaku KHL momčad, a pogotovo one poput Neftehimika, koje se fizičkim predispozicijama takvom stilu hokeja teško prilagođavaju što je bilo vidljivo i u Zagrebu. No, veća ledena površina ovoga će puta tjerati vodu na mlin domaćinu i svako opuštanje moglo bi biti kobno.

Neftehimik Nižnjekamsk trenutno drži tek 12 poziciju Istočne konferencije, a mladi i talentirani Mihail Anisin, od kog se puno očekivalo, ima tek 8 bodova ove sezone. Čak niti odlazak kultnog trenera Vladimira Kirkunova nije promijenio stvari, a čini se kako će ostatak sezone ponuditi više nego dovoljno izazova za privremenu zamjenu, Dmitrija Balmina.

S čak 66 primljenih pogodaka, domaćin spada u donji dom lige što se tiče te statističke kategorije, a relativno slab penalty killing postotak svakako ne djeluje ohrabrujuće kada vam u goste stiže 3. najbolja momčad lige kada je riječ o konverziji igrača više. Medveščak je realizirao 25% svih pruženih powerplay prilika što znači da u prosjeku zabijaju gol na svaku četvrtu priliku s igračem više.

Matt Murley se u zadnje vrijeme prometnuo u katalizatora ofenzivne igre 'medvjeda' i trenutno predvodi momčad s 20 postignutih bodova u 22 odigrana dvoboja. Ryan Vesce ima isti broj bodova, ali u 2 utakmice više. Jonathan Cheechoo doveden je da zabija, a s 11 pogodaka prvi je strijelac Medveščaka i šesti strijelac lige svoju rolu dosad svakako opravdao. Branič Kurtis Foster i dalje je ključni čovjek igre s igračem više, a Mathieu Carle čovjek koji kontrolira tempo s plave linije.

Statistika ne garantira pozitivan rezultat. Da se hokej igra na papiru SKA bi svake godine dizao Gagarinov kup. Nakon gotovo 2 tjedna pauze, hokej nam se napokon vratio, a kako je pauza utjecala na Medvjede, saznat ćemo večeras.

Pročitajte više