Pep glumi Ćiru: Poručio da nije dostojan trenirati igračine Cityja, pa ih odveo na romantičnu komediju

Foto: Guliver Image/Getty Images

GALVANIZACIJA MOMČADI. Tako je najveći motivator i blefer Ćiro Blažević nazvao setove različitih pedagoških metoda koje su potpuno različite, ali uvijek s dva ista konačna cilja: potpuna mobilizacije igrača i uvjeravanje da ih samo on može dovesti do cilja.

Josep Guardiola, nakon što je uvidio da u Manchester Cityju nema ništa od šetnje na koju je navikao u Barceloni i Bayernu te da će mu prva sezona u Engleskoj proteći u znaku borbe, ali ne za naslov prvaka, nego za mjesto koje vodi u Ligu prvaka, bacio se na psihološke igrice.
 
Kako smo već pisali, najbolji svjetski trener očigledno je donio novogodišnju odluku da će postati i najkontroverzniji jer u samo nekoliko dana istaknuo se s tri nevjerojatna javna nastupa.
 
Prvo je prije utakmice s Burnleyem poručio da se bliži kraj njegove trenerske karijere i otkrio da je već "počeo oproštaj", zatim je nakon spomenutog meča imao ispad tijekom davanja izjava novinarima, nakon čega se posvetio objašnjavanju koliko je njegov City klub bez povijesti i veličine te daleko iza najvećeg rivala Uniteda i da je on u Englesku zapravo došao učiti.
 
Ali tu nije bio kraj njegovim eskapadama jer nastavio je u najavi današnjeg derbija, u kojem City, nakon debakla (0:4) kod Evertona, od 18:30 dočekuje Tottenham. Izjavio je da je njegova momčad, koja nakon 21 kola za vodećim Chelseajem zaostaje deset bodova, ispala iz utrke za naslov prvaka.
 
Nastavio je teatralnim uzimanjem u obranu igrača koje nitko nije napao:
 
"Ako kažete da igrači Cityja nisu na istoj razini kao oni u Barceloni ili Bayernu, onda prema njima pokazujete meni nerazumljivi manjak poštovanja, jer igrači Cityja su fantastični. Ako kažete da nisu dovoljno dobri za mene i da nisu dostojni da ih ja treniram, mogu vam odgovoriti da ja nisam dovoljno dobar i dostojan njih. Manchester City ima vrhunske igrače najveće kvalitete, što su pokazali prošle i ove sezone. Na primjer, pas-igra kakvu demonstriraju igrači Cityja, puno je brža nego ona koju sam vidio kod igrača dvaju klubova s kojim ih se uspoređuje."
 
Uslijedilo je Guardiolino demantiranje samog sebe: "Volim raditi s njima i želim im dati sve od sebe do mog zadnjeg dana u klubu i želim tu ostati najdulje moguće, više nego igdje drugo." Podsjećamo, Pep je ranije više puta izjavio da će u Cityju biti maksimalno tri godine, a istaknuli smo da je prije dva tjedna otkrio da mu je kraj trenerske karijere jako blizu.
 
Brani on i neobranjivo, odnosno golmana Brava koji je nizom očajnih predstava skrivio niz važnih golova. Naravno, kada bi ga Guardiola kritizirao, značilo bi da mora govoriti protiv vlastite taštine i tvrdoglavosti, jer upravo je on inzistirao na tome da se dovede Brava:
 
"Nikad neću reći da smo izgubili zbog Brava. On može biti jedan od razloga, ali postoje još mnogi, mnogi zašto je tako. Jesu li česte promjene igrača u obrani otežale Bravu prilagodbu na novu momčad? Možda, možda. Da, možda..."
 
Osim ovakvih "objašnjenja", Pep je igrače za derbi s Tottenhamom pripremio i tako što ih je za njegov 46. rođendan (proslavio ga je u srijedu) odveo u kino, kako bi pogledali hvaljeni i nagrađivani romantični mjuzikl "La La Land."
 
Navedeni film priča je o uspjehu s happy endom, pa nema sumnje da je Pep ovako igrače želio opustiti i, s obzirom na to da su okruženi crnilom, dati im malo pozitive.
 
Ali, vrijedi napomenuti kako je "La La Land", osim što je jedan od brojnih nadimaka Los Angelesa, također idiom koji označava stanje kada osoba izgubi dodir sa stvarnošću. 

Pročitajte više