Petrović protiv Tabaka: Cedevita u Španjolskoj zatvara premijernu sezonu u Euroligi

Foto: Nenad Dugi / Cropix

NAKON što se Cibona od Europe oprostila rekordnim 23. uzastopnim porazom, od košarkaške Eurolige večeras će se oprostiti i Cedevita.


Iako još ima minimalne teoretske šanse za prolaz, Top 16 za Cedevitu je zapravo izgubljen. Trener Aco Petrović će od 20 sati kod Caje Laboral tražiti pobjedu za barem dostojan oproštaj od premijerne sezone u najjačem europskom klupskom natjecanju. U devet kola ostvarili su samo dvije pobjede.

Bit će to ujedno i okršaj dvojice hrvatskih trenera. Nakon što je Cedevita, tada još pod vodstvo Bože Maljkovića, u prvom okršaju pobijedila Caju Laboral, Španjolci su smijenili Duška Ivanovića, a na klupu španjolske momčadi sjeo je Žan Tabak.

Caja je motivirana, u izravnoj su borbi s Armanijem za posljednje mjesto koje vodi u Top 16, a Talijane čeka utakmica s Olympiakosom koji je već osigurao prolaz.

"Rekao sam već igračima. S obzirom da Caja Laboral sada u principu dolazi u neku dobitnu kombinaciju, za mene da sam igrač bio bi veliki izazov igrati pred 15.000 ljudi protiv tako dobre momčad. Neće nam biti lako, ali sigurno da želimo odigrati jednu dobru utakmicu. U to ne treba sumnjati", dodao je Aco.

Aco kao Lutz: U mislima regionalna liga

U Vitoriji će Cedevita igrati bez Marka Tomasa i Luke Babića, a Mickaelu Gelabaleu u subotu ističe ugovor.


"Idemo tamo odraditi utakmicu s rosterom koji imamo. Znači, bez Tomasa i Babića, i odigrati jednu korektnu utakmicu, u smislu da nam ona u ovom trenutku nije u fokusu jer imamo dvije domaće utakmice, protiv Širokog u ponedjeljak i u četvrtak protiv Budućnosti. Svjesni smo zadataka ispred sebe, bez obzira što imamo par tih problema vezanih uz momčad. Međutim, od prošle nedjelje moramo biti fokusirani na taj ponedjeljak da se što kvalitetnije spremimo za Široki", rekao je trener Cedevite Aco Petrović. Prije dva dana Cibona je bez pobjede zaključila još jednu europsku sezonu, a njihov trener Daniel Lutz, koji je Petrovića nadmudrio u derbiju prošlog vikenda, nakon poraza od Ulma priznao je svoju krivnju jer je više razmišljao o utakmicama ABA lige.

Cedevitu je prilično potresao poraz kod Cibone. U slučaju pobjede u sljedećem kolu Cedevita bi sada bila na pobjedu zaostatka iza drugog Partizana.

"Sigurno da nas je poraz protiv Cibone uzdrmao. Prilično detaljno smo nakon svega analizirali utakmicu i shodno tome postavili treninge nakon toga", priznao je Petrović. "Propustili smo jednu šansu da se približimo vrhu ljestvice. Međutim, što je tu je. Biti će tu i pobjeda i poraza, ali treba ostati hladne glave."

Zbog nezadovoljavajućih rezultata u ABA ligi Aco najavljuje moguće promjene u momčadi: "Polako se približava kada ćemo definitivno morati resetirati momčad. To je neminovnost tamo negdje u božićnoj pauzi. U ta tri-četiri dana sigurno da ćemo morati malo promijeniti izgled momčadi jer će se dogoditi neke promjene."

Baždarić: Još boli poraz od Cibone

Kapetan Marino Baždarić također Cibonu nije zapamtio po dobrome: "Više od poraza igrače boli činjenica na koji način smo izgubili tu utakmicu. Bez goleme količine energije. Nismo se potukli kako smo trebali i nismo odigrali na način na koji smo trebali igrati tu utakmicu. Mi smo objektivno bili favoriti u toj utakmici. Trebali smo se na terenu od samog početka postaviti s čvrstom obranom. Kad nismo, Cibona je pogodila neke šuteve, odvojila se i onda smo morali stizati rezultat. To je različito od onoga što smo očekivali i kako smo se pripremali."

Osvrnuo se Baždarić i na susret s Cajom Laboral?

"Idemo tu utakmicu iskoristiti prije svega za jedan dobar trening, dodatno uigravanje ekipe i hvatanje forme. To će nam biti potrebno u nastavku sezone. Sigurno da nas čeka jedna teška utakmica, napaljen domaćin pred vjerojatno punom dvoranom. Neće biti lako, ali mislim da smo ovdje, kad smo ih pobijedili, pokazali da možemo igrati s njima. Idemo bez nekog velikog pritiska odigrati dobru utakmicu."

"Sigurno da su u dosta teškom trenutku za nas došle ove ozljede i odlazak Gelabalea. Nakon Vitorie nas čekaju tri vrlo važne utakmice do kraja godine. Igrači koji su tu moraju se skupiti, dati dodatnu snagu i energiju da nadomjeste one kojih nema. Bez obzira na sve te stvari koje su nas zadesile, mislim da imamo dovoljno kvalitete i da ćemo izvući pouke iz utakmica koje smo dosad odigrali, a koje nisu bile na pravom niovu", rekao je Baždarić za kraj.
 

Pročitajte više