Platini: Španjolska i Njemačka su prvi favoriti Eura, a u četvrtfinalu volio bih vidjeti Poljsku i Ukrajinu

MICHEL PLATINI, predsjednik UEFA-e, naveo je Španjolsku i Njemačku kao prve favoite za europski nogometni naslov u razgovoru za France-Presse.

Platini, koji je predvodio Francuze do pobjede na domaćem Euru 1984. godine, još uvijek je najbolji strijelac jednom završnom kontitentalnom turniru s devet pogodaka.

"Kada govorim o favoritima uvijek pravim razliku između reprezentacija koje mogu otići do kraja, i onih koje će pritom biti teško pobjediti. U prvu kategoriju ubrajam Španjolsku i Njemačku, a praktički sve druge u drugu jer ne smijemo zaboraviti što se dogodilo 2004. kada je Grčka postala prvakom", izjavio je Francuz i dodao koje karakteristike smatra najvažnijima kod branitelja naslova, te Nijemaca.

"Španjolska je prepuna iskustva i željet će obraniti naslov dok još imaju u svojim redovima ovu nevjerovatnu generaciju igrača. Njemačka je nešto mlađa, ali izrazito željna i gladna velikog uspjeha. Evidentno je da ove dvije reprezentacije posjeduju nešto posebno", smatra Platini.

Predsjednik UEFA-e pohvalio je i Nizozemsku "koja mora učiniti iskorak jer su uvijek u najužem krugu favorita", dok je najvećim hendikepom za Engleze proglasio neigranje Waynea Rooneya u prve dvije utakmice u skupini.

"Izostanak Rooneya je veći problem nego iznenadan odlazak Fabija Capella jer je napadač Manchester Uniteda jedan od najboljih nogometaša svijeta."

Platini bi u drugom krugu volio vidjeti zemlje domaćine Eura, Ukrajinu i Poljsku.

"Ja moram biti neutralan, ali dok god su u natjecanju domaćini jednostavno je bolja atmosfera oko cijelog turnira, to je nepobitna činjenica. No, ovo je teško natjecanje i neka uvijek pobjedi bolji takmac na terenu", zaključio je Platini.

Pročitajte više