Predivna tajna Dina Rađe: Dvadeset godina stipendira sina poginulog branitelja!

Foto: Guliver Image/Getty Images
 
SPORTAŠI diljem svijeta, pa tako i hrvatski, često su puta imali suosjećanja s onima koji nisu imali sreću izboriti financijsku bezbrižnost poput njihove, a jedna od lijepih ljudskih priča veže se i uz Dina Rađu, nekadašnjeg jugoslavenskog i hrvatskog reprezentativca, NBA zvijezdu i legendu splitske košarke.
 
Već dvadeset godina Rađa drži u tajnosti podatak o stipendiranju Josipa Silovića, danas 21-godišnjaka koji je gotovo cijeli svoj život povezan s istaknutim košarkašem. Bio je to i u trenucima kad je Rađa većinu godine provodio na sjevernoameričkom kontinentu ili nekoj europskoj državi.
 
Naime, još od lipnja 1993. Rađa stipendira Josipa Silovića, danas studenta medicine u Osijeku, no nekoć dječaka kojem je rat uzeo oca, a koji bi s majkom vjerojatno proživljavao mnogo teže djetinjstvo i mladost da nije bilo ranije spomenute novčane potpore.
 
No, nije ta potpora bila samo novčana, kao što često samo na tome ostane. Silov samo s biranim riječima opisuje svoj odnos s Rađom, način na koji mu je u posljednjih dvadesetak godina pomogao u odrastanju, bilo kroz obične pozive i posjete, bilo kroz savjete ili druženja na odmorima ili upoznavanje s cijelom obitelji igrača.
 
"To je moja osobna stvar i za to nitko ne treba znat. Nikad nije problem pomoći. Ali me užasno živciraju oni koji stalno žicaju. Onda im ti daš novac, a uopće ne znaš da je i stigao onome kome je potreban. Za Josipa sam bio siguran i to je to", riječi su bivšeg košarkaša.
 
Rađa ističe kako mu je neizmjerno drago da je imao prilike pomoći Josipu, a nakon otkrivanja ove priče potvrdio je kako skrbi o još nekoliko djece. No, zbog njihove maloljetnosti želi im identitet sačuvati u tajnosti.
 
 

Pročitajte više