Preminuo legendarni prvak F1 Jack Brabham

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠI svjetski prvak u Formuli 1 Australac Jack Brabham (89) preminuo je u svom domu u Gold Coastu nakon što se posljednjih godina borio s bolešću jetre.

Brabham je tri puta bio svjetski prvak - 1959. i 1960. u Cooper-Climaxu, a 1966. godine za upravljačem Brabham-Repca, bolida kojeg je sam složio. Nastupio je na 126 Grand Prix utrka, upisao je 14 pobjeda, a ukupno se 31 put uspinjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja. Prvu pobjedu je ostvario u Monacu 1959. godine, a posljednju u Južnoj Africi 11 godina kasnije.

Brabham je 1960. godine osnovao svoj tim, a tu je momčad kasnije vodio i sam Bernie Ecclestone. Momčad Brabhama osvojila je dva konstruktorska i 4 vozačka naslova u 60-im i 80-im godinama prošlog stoljeća, a u posljednjoj utrci sudjelovali su 1992. kada je za upravljačem njihovog bolida bio Damon Hill. Australac je za svoje zasluge 1979. godine proglašen vitezom.

"Tata je imao nevjerojatan život. Ostvario je više nego što je ikada sanjao," kazao je njegov sin David Brabham, dok je australski premijer Tony Abbott dodao: "Australija je izgubila sportsku legendu."

 

Pročitajte više