Putin obećao najbolje SP do sada: "Uživat ćete u ruskom gostoprimstvu"

Foto: Hina

OHRABRENI uspjesima Zimskih olimpijskih igara u Sočiju Rusi se već pripremaju za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine, najveći sportski projekt od raspada SSSR-a, a pritom će paziti da ne ponove brazilske pogreške u organizaciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju će kao domaćin narednog Svjetskog prvenstva nazočiti finalnom dvoboju Argentine i Njemačke na stadionu Maracana, a Putin je, poput Igara u Sočiju, SP 2018. već najavio kao svoj osobni poduhvat, u kome nema mjesta pogreškama i kašnjenjima.

"Nakon Sočija znamo da smo sposobni organizirati i Svjetsko nogometno prvenstvo kao najveći sportski događaj u svijetu. Budite sigurni da ćemo učiniti sve da to prvenstvo bude najbolje dosad, a svi će uživati u ruskom gostoprimstvu", kazao je Putin agenciji Itar-Tass.

Rusi su za ZOI u Sočiju potrošili nevjerojatnih 50 milijardi dolara, a ruski ministar sporta Vitalij Mutko tvrdi da će ih SP 2018 koštati manje, oko 680 milijardi rubalja ili oko 15 milijardi eura.

"Oko pola sredstava za prvenstvo doći će iz privatnih fondova, a ostala polovica će se financirati iz proračuna regija u kojima će biti stadioni. Nama je najvažnije da obnovimo infrastrukturu, poglavito prometnu", kazao je Mutko.

SP 2018 će se igrati na stadionima u Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju, Kazanu i Jekaterinburgu na Uralu, Kalinjingradu, Njižne Novgorodu, Samari, Saransku, Rostovu na Donu i Volgogradu.

Glavni stadion na kojem će se igrati utakmica otvaranja i finale bit će Lužnjiki, ali će se taj moskovski stadion na kojemu je bilo otvorenje OI 1980. potpuno renovirati i pretvoriti u "ljepoticu" od 81.000 mjesta. Drugi moskovski stadion je onaj Spartakov od 42.000 mjesta koji je potpuno novi, kao i stadion u Kazanu, koji je izgrađen za potrebe Univerzijade. U Sankt Peterburgu se gradi stadion Gazprom kapaciteta 70.000 gledatelja koji će biti gotov 2016., Olimpijski stadion u Sočiju će biti dograđen da primi 42.000 gledatelja, dok su započeli radovi na stadionu u Jekaterinburgu. Ostalih šest stadiona zasad postoje samo na skicama, a radovi počinju već krajem ovog ljeta, s čime je zadovoljan i predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

"Rusi započinju s radovima već ove godine što je svakako novi pristup kojeg pozdravljamo. Tvrdim da u Rusiji neće biti problema sa stadionima kao u Brazilu i zato smo vrlo sretni", kazao je Blatter.

Očekuje se da će glavni problem biti prometna povezanost, ali i ruska nogometna reprezentacija, koja je razočarala na prvenstvu u Brazilu, iako ju je vodio poznati strateg Fabio Capello. Ruska liga je jaka, ali u njoj igra mnogo stranaca, pa je svojedobno i Capello priznao da mu je izbor igrača jako sužen. Također, Rusija ima veliki problem s huliganima, možda i najveći u Europi, o čemu svjedoči i kazna Ruskom nogometnom savezu zbog divljačkoga ponašanja navijača na nedavnom EURU u Poljskoj i Ukrajini.

Pročitajte više