Raspada se Mamićeva vizija Dinama? "Prestajemo biti udruga građana, sve će biti OK!"

Foto: Index, Hina 

ZAJEDNO ZA DINAMO borbu za svoja prava u udruzi GNK Dinamo traži putem zagrebačkog Gradskog kontrolnog ureda koji je danas u svom nalazu istaknuo da maksimirski klub krši zakon. Upitno je bira li se klupsko vodstvo na legalan način, sudeći nalazima inspektorice. Indexu je iz ureda potvrđeno da su utvrđene nepravilnosti u radu kluba, a svakako je najvažnija ona u kojoj stoji da klub krši članak 6. stavak 3. Zakona o udrugama i to na način:

“Unutarnji ustroj udruge mora biti zasnovan na načelima demokratskog zastupanja i demokratskog očitovanja volje članova”.  

Drugim riječima, članovi udruge imaju pravo birati i biti birani. 

Riječ je o pravima članova udruge, koji imaju pravo birati vodstvo i biti birani, a poznato je da to u Dinamu nije slučaj. Štoviše, članovi kluba ne mogu ni prisustvovati Skupštini kluba koju vode Zdravko Mamić i njegovi pobočnici, poslovni, politički ili rodbinski, pa se između sebe i biraju. I to nije sve, jer inspektorica Ana Matijević utvrdila je Dinamo krši i famozni članak 13. Zakona o sportu, koji kaže:

"Osoba pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za neko od kaznenih djela počinjenog s namjerom, a nije primijenjena uvjetna osuda, ne može sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe.”

To bi značilo da u Dinamovoj upravi ili Skupštini sjedi osuđivana osoba, no to Dinamov direktor Tomislav Svetina demantira u izjavi za Večernji list jutros. Tvrdi da je osobno nosio potvrde u nekažnjavanju osobe iz Skupštine, Nadzornog odbora i uprave kluba. Index je u više navrata ova pitanja postavljao na Dinamovim "skupovima", no iako je obećao, izvršni Dinamov predsjednik nikada nam na njih nije odgovorio. 

Nadalje, kontrolni ured istaknuo je da klub ne podnosi račun dobiti i gubitka, ali ni izvješće o članovima kluba i članovima tijela kluba, kao i neka druga izvješća čime krši članak 24. stavak 6. Zakona o sportu. Propisane su kazne i do sto tisuća kuna, ali goruće je pitanje hoće li klub postupiti po zakonu i otkloniti nepravilnosti, što bi značilo - nove izbore! Retroaktivno gledajući, dosadašnje ustrojstvo moglo bi se proglasiti i ništetnim, upozoravaju nas pravnici.

Mamić: Nismo nelegalni, sve će biti OK 

No, Zdravko Mamić na press konferenciji nije dao preveliku važnost ovom nalazu. Tek ovlaš dobacio je da Dinamo ionako mora prestati funkcionirati kao udruga građana. To nije tek sitna opaska, iako ju Mamić takvom prikazuje. Kako će urediti klub i prilagoditi ga zahtjevima inspekcija i novom Zakon o udrugama, tek ćemo vidjeti.  

"Dvije godine se pisalo o sportkoj inspekciji, gangsterima, lopovima i isušivanju močvare. Oni su sada došli u klub i ovdje je rješenje koje je Dinamo dobio, ovdje je potpis sportske inspektorice koja je vršila nadzor i tu piše sljedeće: Naređuje se Dinamo da statutom kluba propiše načine obavještavanja javnosti o funckioniranju kluba. Mi smo to i dosad radili. Poreznici su ovdje bili 200 puta u zadnje dvije godine i uvijek je sve čisto", rekao je Mamić i nastavio:

"Dinamovu skupštinu čini 98 ljudi, svi imaju čisti dosje, niti jedna osoba nema osuđujuću presudu i nema zabranu rada u sportu. Jedino je gospodin Boris Vidić uvjetno osuđen na 11 mjeseci, ali za uvjetne presude ne postoji zabrana rada u sportu."

"Sazvat ćemo skupštinu, ove članke izmijeniti koje moramo i bit će sve ok. Imamo 60 dana da to napravimo i prestanemo postojati kao udruga građana jer tako propisuje novi zakon. Mi smo sve te stvari o kojima ja govorim dužni otkloniti" 

Inicijativa Zajedno za Dinamo vjeruje da je ostvarena velika pobjeda, iako inspekcije u Dinamu još traju. 

"Dragi prijatelji, Dinamovi članovi i navijači, ovo je velika pobjeda Građanske inicijative Zajedno za Dinamo, ali i Vaša pobjeda. Zato sada ne smijemo stati! Kao što smo već mnogo puta rekli - mi kao članovi kluba ne želimo niti jednu poziciju u klubu ili njegovim tijelima, ne želimo nikakvu osobnu korist, već samo da oni kojima Dinamo pripada ostvare svoja zakonska prava", stoji u u priopćenju inicijative 'Zajedno za Dinamo'. 

Na posljednjoj skupštini kluba Mamić je inicijativu nazvao spregom kriminala i politike. 

"Jedan član, jedan glas", govore, ali pogledajte, masovno se u Dinamo učlanjuju oni koji imaju zabrane dolaska na utakmice. To je sprega politike i kriminala, koja je formirala "hobotnicu", kojoj su centri u Draškovićevoj i ZZD-u, a novinarske redakcije povezane s njima, ispaljuju topovsku đulad", rekao im je Mamić. 

 

Pročitajte više