Šimić: Šuker ne želi ni saslušati bankrotirane i gladne igrače!

Nogometna Hrvatska koju Šuker i HNS ne žele vidjeti: Igrači Šibenika i Karlovca sjede na terenu u znak prosvjeda zbog neisplaćenih plaća.

Foto: Nikša Stipaničev / Cropix

"ISPADA da se nogomet kod nas igra zbog par nogometaša koji će se prodati van i par funkcionera", ogorčen je Dario Šimić, predsjednik Udruge "Nogometni sindikat".

Šimić je odlično upućen u crnu nogometnu stvarnost hrvatskog nogometa, skrivenu iza blještave fasade reprezentacije, a sitauciju mu je dodatno razbistrio sastanak s kapetanima klubova Prve HNL:

"Igrači žive loše. Pet od sedam klubova samo plaćaju. Znači 60 posto igrača je trenutno u blokadi. Imamo jako velike probleme".

"Huliganizam je važan problem, ali najvažniji su obespravljeni i osiromašeni nogometaši"

Rekorder po broju nastupa za Hrvatsku razočaran je maćehinskim odnosom HNS-a prema vlastitim proizvođačima.

"Ono što najviše boli je što HNS ignorira problem s nogometašima. Pod svoje prioritete stavlja huliganizam, stavljaju ostale stvari koje su isto tako važne, međutim, okreće glavu od možda najvećeg problema jer su glavni glumci, to jest nogometaši, u velikim problemima", ističe Šimić.

"Nogometaši su zbog neplaćanja klubova obrtnici u bankrotu, dužni po 100 tisuća kuna"

Problem je što su igrači prijavljeni kao obrtnici i kao takvi igraju nogomet za svoje klubove.


"Ali problem je što igrači odlaze u osobni stečaj. Za razliku od firmi, oni jednostavno sami moraju platiti doprinose, tako da imamo masu igrača koji su dužni do 100 tisuća kuna na ime i prezime i to je jednostavno ono što nas zgražava. Da nitko iz Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s Davorom Šukerom koji je bio igrač ne nađe vremena da pozove te igrače i da im objasni na koji način im možemo pomoći", napominje Šimić.

"HNS ignorira ogromne probleme igrača, ne želi s njima sjesti za stol"

Šuker i Šimić zajedno ispisali su najsjajnije stranice našeg nogometa. Danas su na suprotnim stranama, ali ne Šimićevom krivnjom:

"Uspostavili smo dijalog, no međutim ništa se ne rješava. Mi smo ih pustili da rade šest mjeseci. Imaju vjerojatno jako puno posla. Kao što kažem, ništa se nije konkretno promijenilo, jednostavno nas ignoriraju. Ne žele razgovarati, ne žele da sjednemo za stol s igračima da vidimo na koji ćemo način riješiti te probleme", otkriva Šimić.

Kao i većinu nezadovoljnih u Hrvatskoj, štrajk je za nogometaše jedini način da skrenu pozornost na sebe i svoje teško stanje, smatra Šimić.

"Nije HNS Švicarska banka, ali nije ni siromašan"


"Mi nismo tu da rušimo. Mi ne želimo rušiti. Klubovi su naši partneri. Mi želimo dobro hrvatskom nogometu. No, međutim, jednostavno neprihvatljivo je da te skroz ignoriraju i da guraju glavu pod tepih kao da se ništa nije dogodilo", naglašava predsjednik Udruge 'Nogometni sindikat'.

"Nije HNS Švicarska banka, ali nije ni siromašan", poručio je Savezu koji se upravo seli u novu Kuću nogometa, vrijednu dva milijuna eura i ne obazire se na one koji "nemaju ni za režije".

Šimić poručuje: "Nogometna vrhuška mora naći načina i zaštiti igrače. Ispada na kraju da se nogomet igra samo zbog četiri ili pet igrača koji će se prodati van i eventualno par funkcionera".

Pročitajte više