Slučaj Murić i Dinamova škola straha: Zbog maloljetnika su se "čupali i grkljani"

Foto: Hina

ZDRAVKO MAMIĆ optužen je da je prijetnjama fizičkim nasiljem i smrću pokušao osigurati ostanak Roberta Murića u Dinamu u zimu 2013/2014. No, to je samo dio još jedne maksimirske krimi-priče koja baca ljagu na slavno ime zagrebačkog kluba.

Godinu dana nakon Mamićevih prijetnji Ćurkoviću zapaljen Jeep ispred kuće

U prosincu 2013. Murićev otac Branko, obiteljski prijatelj Željko Pakasin i Murićev zastupnik Davor Ćurković sastali su se sa Zdravkom Mamićem na pregovorima o budućnosti tada 17-godišnjeg hrvatskog reprezentativca. Pregovori su navodno završili Mamićevim riječima: "Ubit ću vas i odslužiti. Iščupat ću vam grkljan", što su uplašeni Murićevi zastupnici prijavili policiji.

Davor Ćurković je pravnik koji je u Zagreb doselio iz Vojvodine, a poznat je kao suradnik uglednog nogometnog menadžera Vlade Lemića koji je sudjelovao u transferu Luke Modrića iz Real Madrid. Ćurkoviću je u veljači ove godine ispred kuće na Jarunu zapaljen automobil Jeep Wrangler, a policija je tada, prema pisanju Nacionala, istraživala je li taj događaj povezan sa Zdravkom Mamićem, te je ispitan i Pakasin. Zbog straha za svoj i život svoje obitelji Ćurković je želio odseliti iz Hrvatske.

Murićev otac za Index je nakon incidenta kazao "da je sve u najboljem redu", no pouzdano smo znali da je to daleko od istine. Nisu čudile ni priče o Mamićevim novčanim "pritiscima", za kojima bi često posezao kada bi presušile ostale opcije. Murićeva obitelj, ipak, nije bila lakoma.

HNS registrirao i raskidao Murićeve ugovore s Mamićem

Murić i Dinamo su 1.2.2013. raskinuli stipendijski ugovor iz 2012. koji ga je vezao za Maksimir do lipnja 2015. godine, te je potpisan novi profesionalni ugovor do lipnja 2014. godine, nakon čega je najavljeno produljenje do 2019. Međutim, u prosincu 2013. Mamić se sukobio s Murićevim zastupnicima oko nastavka suradnje.

U prvim danima 2014. Zoran Mamić odlučio je prvoj momčadi priključiti mladog Murića kojeg je poveo na pripreme u Tursku, čime je nakratko udobrovoljio Muriće. Murićev tada aktualni ugovor s Dinamom vrijedio je još pet mjeseci, kada je trebao potpisati aneks na još pet godina. Međutim, u ožujku je navršavao 18 godina što mu je omogućilo da se oslobodi ugovora i aneksa jer ga je potpisao bez nazočnosti socijalnog radnika, što propisuje Obiteljski zakon.
 
Već u veljači je Murić objavio da će nakon isteka ugovora prijeći u Ajax s kojim je sve dogovorio, čime Dinamu umjesto milijuna pripada samo 250 tisuća eura odštete. Bijesna braća izbacila su Roberta natrag među juniore, a on se više nije pojavio na treninzima. Bio je to težak period za mladog nogometaša koji je pola godine bio bez treninga. Murićev otac je u javnom pismu je, pak, napisao kako se više ne želi sa svojim sinom osjećati ugroženo u zemlji za koju se borio te najavio rastanak s Mamićevim klubom. Uslijedio je novi udarac.

U ekspresnom roku HNS je poništio Murićev ugovor s Dinamom i na snagu vratio stari, stipendijski koji je trajao godinu dana dulje te je u pitanje došla cijela Murićeva karijera. Bio je to i dokaz Mamićeve snage i utjecaja unutar nogometnog saveza.

Mamićeva strana priče: Nisam prijetio, Murića bih napravio milijunašem

Par dana kasnije Zdravko Mamić je svoj novi "urbi et orbi" "Kad Tata prodaje, onda to izgleda drugačije" posvetio slučaju Murić. Mamić je pokazao ugovor kojeg su potpisali Dinamo (Zoran Mamić) te Robert Murić i njegovi roditelji za stipendiju od 1600 kuna. Nakon toga, tvrdio je, aneksom je povećao primanja mladog igrača, ponudio je 10 tisuća eura mjesečno, ali i ugovor na sedam godina.

"Pomozite mi da ne budemo servis menadžera i pohlepnih roditelja", zavapio je i dodao:

"Pozvao sam Murićevog oca na razgovor. Došao mi je u društvu gospodina Pakasina i mog prijatelja Ćurkovića. Pitao sam ga za novi ugovor, a on mi je rekao da su nastali neki novi momenti i: ja bi htel da razgovarate s tom gospodom. Potjerao sam dvojac van i obavio najnormalniji razgovor s ocem. Nisam mu prijetio. On mi je obećao da će se javiti, ali nikada nije došao", otkrio je Mamić svoju stranu priče.

"Zamolio sam Murića da razgovara sa svojim roditeljima, da ih zamoli da mi daju šansu za razgovor, a onda smo saznali da je sve dogovorio s Ajaxom. Zoki je rekao da ga neće trenirati i Murić od tada nije došao niti na jedan trening. Materijalno smo oštećeni jer smo se dogovorili da je Murić igrač Dinama do 2019., a garantiram mu da ću ga napraviti milijunašem, ako me poslušaju i ostane u Dinamu", obećao je Mamić.

FIFA spasila Murića i opalila šamar HNS-u

Prošao je i Murićev 18. rođendan, a u lipnju 2014. je Ajax konačno potvrdio njegov dolazak, na što su iz Dinama oštro odgovorili uz poruku kako Roberta i dalje smatraju svojim igračem te da imaju podršku Hrvatskog nogometnog saveza koji je zadužen za registraciju svih ugovora između igrača i klubova.

"Ajax ovim putem sigurno nije pokazao manire velikog europskog kluba, pokazali su razbojničko ponašanje", bile su Mamićeve riječi.

Nakon nekoliko upozorenja s Maksimira, Ajax je potražio pomoć FIFA-e koja je zadala velik udarac Dinamu proglasivši stipendijski ugovor s Murićem nevažećim, a Murića i službeno igračem Ajaxa. Na udaru se našao i HNS zbog uloge koju ima u nadzoru i registraciji ugovora između Dinama i njegovih igrača, ali Savez nikada nije objasnio kako je došlo do toga da FIFA poništava ugovor kojeg je HNS priznao.

Time je Murićeva agonija završila i mogao se okrenuti nogometu, iako se do danas nije nametnuo među "Kopljanicima".
 
Eduardo, Modrić, Lovren, Kramarić, Murić...

Nova optužnica protiv Zdravka Mamića, koju je u petak objavilo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, još je jedan dokaz da hrvatske vlasti pokazuju sve više interesa za nogometne transfere i ugovore nogometaša u kojima se posljednjih godina i u Hrvatskoj vrte stotine milijuna kuna. Prate se i transferi u Hajduku (Ante Vukušić), a najviše u Dinamu.

Braća Mamić su nedavno pritvorena zbog sumnji da su oštetili Dinamo za više od 100 milijuna kuna, između ostalog i kroz transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena. Godinu-dvije ranije Mamić je prvi put završio na sudu zbog ugovora s nekim nogometašem kada ga je Eduardo da Silva optužio za lihvarenje i prestao mu plaćati dio svojih prihoda.

Murićev slučaj je drugačiji jer pokazuje kakva se u Dinamu politika provodila prema mladim igračima, posebno onima koji bi odbijali Mamićeve ponude poput Murića, Andreja Kramarića ili Alena Halilovića.

Upravo u vrijeme afere s Murićem, iz Dinama je "bježao" i Halilović, no on je, kaže Mamić, "imao više strpljenja". Iako je mogao napustiti Maksimir poput Murića, koristeći isti propust kod potpisivanja ugovora, Alen je odlučio rastati se s klubom u mirnijim okolnostima i donijeti Dinamu makar 2,2 milijuna eura (uz bonuse). No, i njegov put bio je teži zbog odbijanja Mamićevih ponuda pa je njegovog oca Sejada Dinamo svojevremeno suspendirao kao trenera mlađih selekcija, a najavljivala se i Alenova suspenzija iz nogometa na čak dvije godine ako ne potpiše za Dinamo.

Andrej Kramarić slovio je za najvećeg talenta u novijoj povijesti Dinama, ali nikada nije dobio pravu priliku na Maksimiru. Njegov otac je davno progovorio o razlozima.

"Ne želim nagađati zašto ne igra, ali mislim da su problemi nastali oko potpisivanja ugovora. Bojim se da ga tretiraju tako jer ne želimo potpisati za menadžersku agenciju. Nitko nije bolji trgovac od Zdravka, to svi vide, ali potpisali smo ugovor s Dinamom, zašto me još vežeš za vrat?", rekao je Indexu u proljeće 2011. Od tada je igrao na posudbi u Lokomotivi, da bi se tek preko Rijeke probio na veliku scenu, do reprezentacije i Premiershipa.

U Dinamovoj nogometnoj "školi straha" takvih bi primjera moglo biti na desetke u Mamićevoj eri, a sa svakom novom istragom sve više se razbija fama o najsposobnijem menadžeru Balkana.

 

Pročitajte više