Spahija upozorava: Prvenstvo počinje protiv Grčke! Pritajeni smo favorit za medalju, ali idemo korak po korak

Foto: Guliver Images/Getty Images

ŠEST uzastopnih pobjeda sasvim je dovoljno za euforiju. Košarka je ponovno hit u Hrvatskoj, a hrvatski košarkaši napokon uživaju potporu kakvu imaju rukometaši i nogometaši. Sasvim zasluženo, rekli bismo. Hrvatska u ponedjeljak utakmicom protiv Grčke zatvara drugi krug Eurobasketa i automatski otvara nova vrata, ona začarana - četvrtfinalna. Hrvatska je u posljednjih deset godina čak tri puta igrala u četvrtfinalu Eurobasketa. Aktualni izbornik Jasmin Repeša u dva je navrata morao potpisati nesretnu kapitulaciju. Prvi put na Euru 2007. godine, gdje smo favoriziranu Litvu držali u šahu sve do posljednje sekunde utakmice kada je Zoran Planinić, pri rezultatu 74:72, promašio dva slobodna bacanja za produžetak i nastavak borbe.

Sve vijesti s Eurobasketa pratite na Indexovoj temi:



Dvije godine kasnije, sličan scenarij. Slovence smo razmontirali u prve dvije četvrtine, ali čim su se Repešini igrači vratili s predaha, prednost se počela topiti. Slovenci su na kraju slavili 67:65. 
Kao što smo napisali u uvodu, Hrvatska je tri puta nesretno ispadala u četvrtfinalu Eurobasketa. Osim Repeše, tužnu je sudbinu doživio i Neven Spahija, kojeg su 2005. godine na Euru u bivšoj Srbiji i Crnoj Gori zaustavili suci Luigi LaMonica, Vladimir Drabikovski i Virginijus Dovidavicius. Dobro, imali su i Španjolci svojih trenutaka.

Spahija: Iznenadile su me izjave nekih košarkaških djelatnika nakon poraza od Španjolske


Hrvatska je na Eurobasketu u Sloveniji osigurala plasman među osam najboljih, a hoće li Jasmin Repeša po treći put u izborničkoj karijeri pognuti glavu u četvrtfinalu te po čemu je ova generacija različita od ostalih za Index je prokomentirao Neven Spahija.

Loši rezultati na pripremama, potop protiv Španjolske na otvaranju Eura i onda šest pobjeda u nizu. Koja je tajna?

"Vrlo objašnjivo! Pripremni je period bio jedan pokusni rad trenera i igrača. Bilo je logično da se kroz turnir uđe u formu i da se tada počne pobjeđivati. Međutim, nije bilo sve kako je izbornik htio. Nesretno otvaranje prvenstva i tih 28 poena razlike, ali to nije bila prava slika reprezentacije. Javnost je taj poraz dočekala na nož, očito je da je to na neki način dodatno motiviralo igrače. Rekao sam da bi meni bilo draže da moja momčad izgubi 20 razlike, nego da dobije toliko, jer znam da prva utakmica nikad neće presuditi", rekao je Spahija, koji je pohvalio svog kolegu Repešu.

"Repeša je apsolutno pogodio s pripremama i igrom. Nitko nije mogao očekivati da će naša reprezentacija doći do četvrtfinala nakon prve utakmice. Javnost i navijači imaju pravo kritizirati rad reprezentacije, međutim iznenadile su me izjave nekih košarkaških djelatnika. Prva utakmica na Euru, bez obzira koliko izgubili, ne može biti podloga za konačnu ocjenu".

"Nemamo najbolje igrače, ali imamo zajedništvo!"


Čini se da je zajedništvo glavni forte ove ekipe.

"Točno, to je najveća snaga ove ekipe. Koliko god imali dobre pojedince, ako nema tog zajedništva, nemamo ništa. U ovom trenutku Hrvatska nije reprezentacija koja ima najbolje igrače, ali igramo najbolju košarku - košarku tima. To nam je na početku nedostajalo, a upravo to sada imamo".

Vesele i predstave Darija Šarića. Kako se, po vašem mišljenju, snašao biser hrvatske košarke?

"Dario Šarić je rođeni pobjednik, koji je igrajući za mlađe selekcije hrvatske reprezentacije osvajao medalje. Bio je najbolji igrač na tim turnirima i ovo je samo logičan slijed. Moram napomenuti da bez obzira na godine i iskustvo, svi ostali igrači igraju možda postotak više od očekivanog. Naravno, Bojan Bogdanović jedan je od najeksponiranijih, koji ima najviše koševa u ruci, ali on ne bi mogao igrati. Svi igrači određuju svoj posao i zato igramo dobro"

"U boljoj smo formi od Grka, ali njima je ova utakmica biti ili ne biti"

Prije nego počnemo pričati o četvrtfinalu, Hrvatska ima vrlo bitan ogled protiv Grčke. Utakmica nam ne ovisi o plasmanu među osam najboljih, ali je vrlo bitna. Nije isto igrati protiv, recimo, Litve ili protiv Ukrajine.


"Reprezentacija je napravila ogroman korak prema naprijed, ali od ponedjeljka kreće novi turnir. Igramo protiv Grčke koja je najjači protivnik protiv kojeg ćemo igrati. To je momčad s odličnim rosterom, njihovi igrači imaju puno toga iza sebe, što u reprezentativnim, a što u klupskim utakmicama. Sutra (ponedjeljak) ćemo znati više o našoj reprezentaciji. U ovom trenutku smo u boljoj formi i igramo za cilj koji nitko nije očekivao - za prvo mjesto u skupini! To nitko nije očekivao. Naravno, bilo bi idealno kad bi osvojili prvo mjesto, to bi nam olakšalo put za dalje", objasnio je Spahija.

"Pritisak javnosti - pozitivna stvar!"

Kako bilo, sigurni smo da nas očekuje infarktno četvrtfinale. 

"Znate i sami kakve smo sreće u četvrtfinalima, što se događalo na prijašnjim turnirima. Međutim, uvjeren sam da možemo. Doduše, ova ekipa ima jedan problem, a to je što igramo s devetoricom igrača i to je iscrpljujuće. Sve ostalo ide u našu korist".

Hrvatska javnost očajnički priželjkuje medalju bilo kakvog sjaja. Posljednji put vidjeli smo je 1995. godine na Euru u Grčkoj. Od tada ni traga ni glasa.

"Kod nas je euforija zaštitni znak. Meni je drago da Hrvatska ima velike kriterije i pobornik sam toga, jer samo veliki kriteriji i pritisak javnosti mogu vas tjerati da dođete do velikog uspjeha. Vidjet ćemo kako ćemo se posložiti protiv Grka. Za mene kao trenera prvenstvo počinje utakmicom protiv Grčke, koja još uvijek ne zna svoj status, iako je bliže ispadanju", odgovorio je Spahija, koji vidi šansu za osvajanje medalje.

"Neke reprezentacije koje ne igraju dobro, recimo Francuska, imale su na otvaranju prvenstva po jedan poraz. Vjerujem da će Francuzi samo rasti i da su jedan od najvećih favorita. Tu je i Španjolska, koja je bez obzira na oscilacije jedan od favorita. Mene je Slovenija ugodno iznenadila. Vidjeli ste što je napravila Grčkoj. U svakom slučaju nikad ne bih otpisao Srbiju, koju vodi najiskusniji trener na Euru i koji je jedan od najboljih trenera svih vremena. Dakako, tu je i Hrvatska. Mi smo se pojavili kao jedan pritajeni favorit za medalju, ali idemo korak po korak".

Prvi korak je već u ponedjeljak od 14:30 sati protiv Grčke, a nakon Grka pripremite se za kidanje živaca, jer Hrvatska 18. ili 19. rujna po četvrti put u posljednjih deset godina traži prolaz u to prokleto polufinale i borbu za medalju.
 

Pročitajte više