Španjolski velikani na udaru poreznika: Casillas, Xavi, Ramos, Iniesta utajili milijune eura?

Screenshot: El Mundo

SERGIO RAMOS, Iniesta, Piqué, Xavi, Casillas, Xabi Alonso, Puyol, samo su neke od španjolskih nogometnih zvijezda pod istragom porezne uprave zbog navodne utaje poreza.

Sportaše bogataše sumnjiči se da su od klubova veći dio plaće nego što je dozvoljeno primali na ime prava na korištenje imidža preko fiktivnih firmi. S obzirom da je porez na prihod u Španjolskoj 52, a u Kataloniji čak 56 posto, a plaće zvijezda enormne, lako je zamisliti (ako već ne izračunati) o kojim iznosima se radi.

Financijski savjetnici igrača odmah su izjavili kako će postići vansudske nagodbe s poreznom službom. Drugim riječima, platit će koliko bude trebalo da se njihovih ugledni klijenti ne razvlače po sudovima.

Akcija je usmjerena na zvijezde dva najveća španjolska kluba, ali pod nadzorom su Atletico i Valencija.

Porezne kontrole i inspekcije najbogatijih španjolskih klubova i nogometaša učestali su nakon skandala s Messijem i Neymarom, pri čemu se posebno ispituje "struktura" njihovih plaća.

Nogometaši smiju 15 posto plaće primati na ime prava za korištenje imidža. Porez uzima 30 posto od tog dijela, dok se preostalih 85 posto, oporezuje sa spomenutih 52 ili 56 posto.

 

Pročitajte više