Spektakl na Marakani: Bit će svega osim kvalitetnog nogometa

Foto: Index

VEČERAS (20.45) je na Marakani na rasporedu utakmica godine za hrvatsku reprezentaciju. Ukoliko žele ostati u borbi za prvo mjesto kvalifikacijske skupine, odnosno direktan plasman na SP u Brazil, Štimčevi puleni u Beogradu moraju po tri boda.

Neće to biti nimalo lagan zadatak, pogotovo jer su nogometni analitičari složni kako je Mihajlovićeva momčad puno bolja no u maksimirskoj utakmici. Nadalje, Hrvatska ne igra bajno u posljednje vrijeme, štoviše, zaredali su se porazi od Škotske i Portugala te mizerna pobjeda nad Lihtenštajnom.

Mihajloviću slijedi otkaz i ako dobije Hrvatsku

Marakana je tako prava prilika da stručni stožer pokaže kako još drži sve konce u svojim rukama i kako su posljednji rezultati tek mali pad u formi. Mihajlović je s druge strane gotov, barem tako tvrde srpski novinari koji ističu ga da od otkaza ne može spasiti ni pobjeda nad Hrvatskom.

Što se tiče sastava koji bi Štimac večeras trebao poslati na beogradski travnjak, postoji još samo jedna dvojba. Naravno radi se o mjestu lijevog beka, za koji su otpali Hrvoje Milić i Ivan Strinić. Postoje indikacije kako bi trebao uskočiti Domagoj Vida, iako je po mnogima realistična varijanta s Dejanom Lovrenom.

Lovren na lijevom beku

Sastav Hrvatske trebao bi po svemu sudeći izgledati ovako. Pletikosa na golu, Srna, Ćorluka, Šimunić i Lovren u posljednjoj liniji, Rakitić, Vukojević, Modrić u sredini te naprijed Olić, Mandžukić i Jelavić. Vrlo je to ofenzivna postava, koja baš i ne ide u skladu s Štimčevim najavama kako neće srljati i kako je Srbija ta koja mora napasti.


"Nikada ovako rano nismo osigurali drugo mjesto, koje je već zabetonirano. Hrvatska u Beogradu ne mora juriti rezultat. Imam sreću da imam igrače koji iz tjedna u tjedan igraju velike utakmice, u jakim prvenstvima i europskim kupovima, naviknuti smo na velike utakmice i sutra je jedna takva", rekao je Štimac u najavi susreta.

Matić se vratio u Srbiju

Srpski mediji već su prije nekoliko dana otkrili formaciju s kojom popularni Miha planira napasti Hrvatsku. Stojković bi trebao biti na gol, Ivanović, Subotić, Nastasić i Kolarov u posljednjoj liniji, Matić, Fejsa, Radić i Marković u sredini, a Đuričić i Mitrović u napadu.

"Znamo kako treba igrati, ne zanima nas kako će Hrvatska igrati. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti provesti u djelo ono što smo zamislili. Oni su osmi na svijetu, dobro poznajemo Mandžukića, Olića i Modrića, a i oni nas dobro znaju", istaknuo je Mihajlović.

Inače, Hrvatska i Srbija odigrali su do sada četiri utakmice. Još dok je bila pod imenom SR Jugoslavija, ove dvije reprezentacije su u kvalifikacijama za EP 2000. godine dvaput remizirale, jednom 0:0, jednom 2:2, zbog čega su hrvatski nogometaši ostali bez plasmana u Belgiju i Nizozemsku. Posljednji susret datira iz ovih kvalifikacija, kada je Štimčeva momčad slavila na Maksimiru.

Pročitajte više