Stan The Man - čovjek koji je pokazao da tenis igraju i ostali

Foto: Guliver Image/Getty Images

"MOŽDA jednog dana i pobijedim Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na nekom Grand Slam turniru", komentirao je Stanislas Wawrinka nakon jednog od brojnih poraza protiv tog dvojca.

"Svaki put ste pokušavali i niste uspjeli? Nema veze. Pokušajte ponovo", citat je irskog pisca Samuela Becketta kojeg je istetovirao švicarski tenisač.

I zaista, 14 puta je pokušao pobijediti Đokovića, niti jednom nije uspio. Protiv Nadala je imao dvanaest pokušaja, a nije osvojio niti jedan set.

Međutim, "Stan The Man" nije odustajao. Krajem 2010. godine odlučio je na jednu godinu napustiti suprugu i kćerkicu kako bi se posvetio samo tenisu.

"Vratio se s Davis Cupa, uzeo svoje stvari i rekao mi da ima nove prioritete u životu", šokirano je tu situaciju medijima prepričala njegova supruga Ilham kojoj se kasnije zaista vratio.

Sav uloženi trud isplatio se u Australiji. Najprije se u četvrtfinalu osvetio Đokoviću za prošlogodišnji poraz na istom mjestu u pet setova, a zatim je u finalu izbombardirao i Nadala.

Titulom, prvom Grand Slam u karijeri, skočio je na treće mjesto ATP ljestvice. Prvi put je ispred sunarodnjaka Rogera Federera, tenisača u čijoj je sjeni bio godinama i s kojim je u paru 2008. postao olimpijski pobjednik.

Sada, nakon što se dogodila promjena na švicarskom vrhu i nakon što je konačno sebi dokazao da može pobijediti najbolje na svijetu, nema smisla više pričati o TOP 4 bez Wawrinke. Od 2005. godine samo su Wawrinka i Del Potro uspjeli osvojiti Grand Slam pored Nadala, Đokovića, Federera i Murraya. A na novog Stana ili Delpa ćemo vjerojatno još pričekati.

Jedan od najboljih jednoručnih bekenda u povijesti, monstruozni forhend i servis-bombe oružja su kojima će Wawrinka još godinama uništavati suparnike.

Pročitajte više