Što čeka Hrvatsku u celjskoj skupini: Oslabljeni prvaci, motivirani domaćin i tri utakmice istine!

Foto: Tonči Plazibat / Cropix

PRED početak 38. Europskog prvenstva u košarci donosimo vam analizu i presjek skupine C, koja će svoje utakmice igrati u Celju i u kojoj će se za prolazak u drugi krug boriti i hrvatski košarkaški reprezentativci.


Osim izabranika Jasmina Repeše, skupinu C čine aktualni europski prvaci Španjolci, domaća reprezentacija Slovenije, Gruzija, Poljska i Češka.

Grupu će otvoriti dvoboj Gruzije i Poljske u dvorani Zlatorog čiji je početak zakazan za 14 i 30 sati, nakon čega će u popodnevnom terminu naši košarkaši odmjeriti snage s Španjolcima, a večer će biti ostavljena za domaćina koji će svoju prvu pobjedu pokušati izboriti protiv čeških košarkaša.

Gruzija "crna mačka" skupine

Momčad je to koja itekako razmišlja o drugom krugu natjecanja iako bi je najradije svi otpisali u samom startu ovog natjecanja. Riječ je reprezentaciji s timskim karakterom i dobrim trenerom, za koju će mnogi reći kako nema individualnu kvalitetu na kojoj bi mogla bazirati svoju igru. Imali bi Gruzijci itekakvu individualnu kvalitetu da Eurobasket ne moraju propustiti njihova dva NBA igrača, Zaza Pačulia i Toko Šengelija koji su se podvrgnuli operaciji u nadi spasa ostatka sezone.

Prošlogodišnji igrač Siene, Viktor Sanikidze jedan je od najboljih i najiskusnijih igrača ove momčadi. Naturalizirani Amerikanac Ricky Hickman sjajni je bek izraelskog Maccabija i u suradnji s dva beka koja igraju pametnu košarku, a to sigurno Cincadze i Markoišvili jesu, u stanju je napraviti veliku pomutnju u obrani bilo koje momčadi koja će stajati sa suprotne strane. Petorka koja bi trebala najviše biti naoružana iskustvom i stvarati prijetnje favoritima za prolazak u drugi krug je ona u kojoj će se najvjerojatnije naći sljedeći igrači: Ricky Hickman (Maccabi Tel Aviv), Manučar Markoišvili (Galatasaray), Viktor Sanikidze (trenutno bez kluba, prošle sezone u Montepaschiju), Nika Metreveli (bez kluba) i Giorgi Šermadini (CAI Zaragoza). Iako je Gruzija prije dvije godine na prvenstvu u Litvi pobjedama nad Belgijom i Ukrajinom izborila drugi krug, barem po imenima suparnika iz grupe sada će joj to biti znatno teže. Ova momčad sa istoka nije za podcjenjivanje, a kao znak za opasnost treba uzeti u obzir njihovu pobjedu nad Srbijom tijekom priprema ovoga ljeta.


Češka s najmlađim izbornikom na EP-u nakon šest godina

Reprezentacija Češke spada u krug momčadi koju kao i Gruziju ne krasi neka visoka kvaliteta, ali će kao ekipa biti dobro pokriveni i zasigurno je da će barem ponekom pobjedom pokušati nekom od favorita pomrsiti račune prolaska dalje. Češka, za razliku od Hrvatske, u svojim redovima ima NBA igrača. Nekadašnje krilo Partizana, Jan Vesely danas je član Washington Wizardsa. Igrač je to sjajnih atletskih sposobnosti, ali nije koš igrač i nije igrač koji može puno toga kreirati niti za sebe, niti za druge.

Česi imaju i jednog najdarovitijih europskih playmakera Tomasa Satoranskog. Iako su mu tek 22 godine, već sezonama igra ACB ligu i prvi je play Cajasola iz Seville. Tu su i dvojica veterana Lubos Barton i Jiri Welsch koji će donijeti dozu mirnoće i iskustva, ali najbolje godine igračke karijere sad su već davno iza njih. Češki izbornik Pavel Budinsky najmlađi je od svih izbornika u skupini, 39 mu je godina i bio je u stožeru češke reprezentacije i 2007. kada su Česi posljednji puta bili na Eurobasketu. Trener je Dečina, a vođenje ove ekipe na ovako važnoj smotri zasigurno će mu biti velik izazov.


Aduti Poljske su njemački izbornik i zvijezda Phoenixa

Poljska nakon dugo vremena dolazi na veliko natjecanje puna motiva. Dobar dio njihove igre bazirat će se na igraču Phoenix Sunsa, Marcinu Gortatu koji se etablirao u NBA ligi i jedan je od većih zvijezda ovog prvenstva. Imaju Poljaci još jednog igrača s NBA iskustvom, Macieja Lampea koji je trenutačno član Barcelone i spada u red najboljih strijelaca na visokim pozicijama u Europi.

Veliku trojku i okosnicu ove reprezentacije zatvara dobar vanjski igrač i ubojit šuter, naturalizirani Poljak Tomas Kelati. Poljake s klupe vodi iskusni njemački stručnjak Dirk Bauermann koji je puno toga prošao ( i dobrog napravio) s reprezentacijom Njemačke. Tada je doduše imao u rosteru Dirka Nowitzkog, ali i ovaj sastav ima mnogo toga za ponuditi. Na prošlom Eurobasketu u Litvi Poljaci su zauzeli tek sedamnaesto mjesto.

Prvaci favoriti turnira i bez Navarra, Ibake i Paua Gasola

Aktualni europski prvak o kojem ne treba puno pričati. I ovom trenutku kada im nedostaje trojac Navarro - Ibaka - Pau Gasol mnogi ih smatraju prvim favoritima turnira. Navarra  će nadoknaditi sjajni bekovi poput Calderona, Rodrigueza, Lulla, Rubia i Fernandeza, ali centarski dvojac mogao bi biti nenadoknadiv. Svoju priliku dobit će Rey, German i Aguilar, a u reprezentaciju je vraćen i Alex Mumbru.

Tijekom pripremnog razdoblja nitko ih nije svladao, iako ova Španjolska ne izgleda uvjerljivo i moćno kao nekada. Igraju brzu košarku, košarku tempa s puno šuteva u prvim sekundama napada i tu je njihova prednost jer imaju igrače koji su u stanju i pogađati takve šuteve. Izuzetno dobra i agresivna obrana omogućuje brzu tranziciju i lagane koševe. Glavno ime i okosnica igre pod koševima ove momčadi bit će Marc Gasol, prvi igrač Španjolske i čovjek koji je primio kao centar Memphisa nagradu za najboljeg obrambenog igrača NBA lige prošle sezone. Iako momčad izgleda za nekoliko nijansi slabije u odnosu na prijašnja prvenstva, i ova ekipa još je debelo iznad većine reprezentacija Europe, a očekivanja španjolske javnosti od njih, kao i uvijek su najviša.


Slovenija na domaćem parketu traži povijesni iskorak

Ekipa domaćina već duže vrijeme živi u euforiji, i ovo je zacijelo pravi trenutak da prvi put u europskoj košarci naprave korak više. Cijela Slovenija diše za ovu momčad, očekivanja javnosti su velika, a mnogi već i vide medalju oko vrata svojih junaka.

Imaju Slovenci odličnog trenera u vidu legendarnog Bože Maljkovića, a i respektabilno posložen roster. Iako su im otkazala dva vrlo važna igrača Beno Udrih i Erazem Lorbek, imaju Slovenci svoje udarne igle koje će natjerati svakog protivnika na maksimalan angažman. Ponajprije se tu misli na trojku Dragić - Nachbar - Laković koji su vođe i šefovi ove momčadi. Ostatak reprezentacije je jako mlad, ali svakako pozornost treba obratiti na Jaku Blažića, koji je sve bolji i dat će ruku iskusnom trojcu. Domaćini će tako u prvenstvo ući s jakom momčadi i širokom rotacijom, a mladost, energija i podrška publike trebale bi biti ključ garancije do uspjeha.

Hrvatskoj će nedostajati Tomas

Hrvatska reprezentacija odigrala je kaotičan pripremni period, a ono što posebno zabrinjava je način igre Repešinih odabranika. Obrana je bila loša i nekompaktna dok se u napadu uglavnom igralo jedan na pet i išlo na individualnu kvalitetu igrača.

Nekoliko dana uoči Eurobasketa dočekala nas je vijest o ozljedi Marka Tomasa i ona će se zasigurno odraziti na igru Hrvatske, u to ne treba dvojiti, jer je riječ o velikom gubitku u ovom sastavu. Tomas je bio važan adut u obrambenom dijelu i sigurno najbolji branič, ali i također važna napadačka opcija Repešine momčadi.

Ako treba gledati pozitivno, puno se očekuje od sjajnog Mostarca Bojana Bogdanovića koji će biti naša prva opcija u napadu. Odigrao je Bogdanović odličnu prošlu sezonu u turskom Fenerbahčeu, te će tako s bekovskim tandemom Ukić - Draper činiti efikasan napadački trojac koji bi se trebao moći suprostavit svakome. Dario Šarić u prošlogodišnjoj završnici prvenstva Hrvatske igrama u dresu Cibone pokazao je da može igrati na vrhunskom nivou, pa ćemo se uzdati u njegovu mladost i snagu kojom bi trebao činiti prevagu pod košem i biti od koristi našoj prvoj centarskoj violini Anti Tomiću. Partner bi im trebao biti Luka Žorić koji je vrlo dobar u defenzivnom dijelu i trebao bi odraditi posao oko skokova.

Utakmica sa Španjolskom kojom Hrvatska otvara Eurobasket, mogla bi se pokazati kao ključna. Uz dosta rizika, Repešini odabranici morati će Španjolcima oduzeti glavno oružje, a to su polukontre. Tomić i društvo pod koševima sigurno će se teško nositi s Marc Gasolom u igri "jedan na jedan", ali vjerujmo da je to Repeša sve dobro izučio i da je ovu talentom sigurno naoružanu momčad dobro pripremio za današnju utakmicu protiv aktualnog prvaka Europe.

Pročitajte više