Tomečakov teži put do reprezentacije: Sto puta sam htio utrčati u teren i pomoći Hrvatskoj

Foto: HNK Rijeka 

SIMBOLIČNO je s Andrejom Kramarićem do reprezentacije došao u dresu Rijeke, iako je bio ozbiljni potencijal Dinama. Ivan Tomečak za Dinamo je odigrao više od 70 utakmica, zabijao u Ligi prvaka. No, nije bio i Mamićev omiljeni "igrač". Dinamo je na njegovom mjestu radije plaćao Ivu Pinta 450 tisuća eura godišnje, a da misterij bude potpun, ljetos je doveo Borasa koji je Tomečaku bio zamjena u Rijeci.

Kramarić i Tomečak odabrali su teži, zaobilazni put do reprezentacije u koju se brže ulazi kao eksponat Dinama. No, s Rijekom je ovaj dvojac stvorio respektabilan europski klub i konačno dobio mjesto u hrvatskoj reprezentaciji što je uistinu specifičan domet.

Prijatelj mu javio da je pozvan 

Tomečak je s reprezentacijom prošao mlađe kategorije, igrao je pod Grnjom i Ladićem, a 2011. godine pozvao ga je i Slaven Bilić nakon teške nesreće Drage Gabrića. Poziv Nike Kovača za kvalifikacijske akcije u Sofiji i Osijeku potpuno ga je iznenadio. Sretnu vijest doznao je od prijatelja koji je pročitao članak na webu. Tako su do popisa, uostalom, došli i novinari, Kovač nije organizirao press konferenciju.

"Veliko je priznanje, prije svega. Braniti boje reprezentacije i države je ponos je za svakog Hrvata. Sretan sam i zahvalan za ovu priliku, trenirat ću s najboljim igračima na svijetu. To zaista nije mala stvar. Zna se kakve igrače Hrvatska ima. Počašćen sam, ali to nije to, ovo je tek početak. Treba se izboriti na treningu kako bi me izbornik i u budućnosti vidio u uskom krugu. Zahvalan sam svim svojim trenerima i suigračima bez kojih ne bih došao do reprezentacije. Nitko od nas nije najbolji ako nema pomoć suigrača", za Index govori 24-godišnji Tomečak.

Jeste li poziv zaslužili i prije?

"Pozvao me jednom Slaven Bilić, ali ovaj poziv bio je potpuno nenadan. Nisam ga nimalo očekivao, ali obzirom na veliki rad u Rijeci i igru koju pružamo, sretan sam da je to izbornik prepoznao. Rijeka s Matjažom Kekom igra odličan nogomet, to više nije vijest" 

Je li vas Niko Kovač osobno kontaktirao?

"Ne, nazvao me prijatelj i rekao mi da je pročitao kako sam na popisu. Tek sam saznao za poziv, nisam se još ni zbrojio kako treba. No, spreman sam!"

Mamić je imao pravo odlučiti jesam li dobar za Dinamo ili ne 

Konačno ste na popisu reprezentacije i dojam je da imate namjeru ostati na njemu?

"Definitivno. Želim biti tu za iduće akcije, to je najveća čast. Ovo zaista smatram novim početkom"

Iza Hrvatske su razočaranja na SP-u, loše otvaranje kvalifikacija. Jeste li se i vi nervirali proteklih mjeseci uz reprezentaciju?

"Gradi se nova momčad. Bilo je burno gledati SP, znam da je tako bilo i običnom navijaču pred tv-om. Ja sam pratio svaki potez, sto puta sam pomislio da barem mogu uletjeti u teren. Svi smo mi dio reprezentacije, na ovaj ili ovaj način. Zato je to poseban osjećaj i obaveza"

Jeste li sa suigračem Kramarićem razgovarali o reprezentaciji?

"Naravno, bilo je puno pitanja! Krama se vratio pun impresija, radio je s igračima koji su vrhunske klase, s vrhunskim karijerama"

Navijači nisu pretjerano zadovoljni igrom, izbornikom ni vodstvom saveza. Zdravko Mamić uvijek je tu negdje, njegovu ste školu i vi prošli. Iskreno, što očekujete da će vas dočekati u reprezentaciji?

"Uvijek kažem da je Zdravko Mamić imao pravo da odluči jesam li dobar igrač za Dinamo ili ne. Dokazao sam svoje kvalitete. Nisam još bio u svlačionici reprezentacije i ne znam kako je unutra. Vidjet ću kada dođem, ali ne vjerujem da je situacija crna. Sve su to normalni i pošteni dečki, nema potrebe da vibracije oko ekipe budu loše", smatra Tomečak, dok čeka okupljanje i prvi trening.

Možda mu do tada dobrodošlicu poželi i izbornik..

>>> OPŠIRNIJE:

> Kovač otpisao Kranjčara, nova lica Antolić, Lešković i Tomečak!

> Antolić i Lešković o prvom pozivu

> ANKETA: Kako vam izgleda Kovačev vrtuljak? 

Pročitajte više