UFC 164: Bendo i Pettis u reprizi meča godine iz 2010. koji je ušao u anale

Foto: Fight Site

PRVI dvoboj Bensona Hendersona i Anthonyja Pettisa je završio spektakularnim "showtime kickom" koji je ušao u anale slobodne borbe. Tada je ulog bio pojas WEC prvaka, danas je ulog nešto veći - prestižna UFC-ova kruna.

U noći sa subote na nedjelju 1. rujna s početkom u 04:00 h ekskluzivno na Fight Channel PPV-u, pogledajte sjajni UFC 164 s Bensonom Hendersonom i Anthonyjem Pettisom u glavnim ulogama. Bendo će pokušati ono što mu nije uspjelo prije tri godine - obraniti protiv Pettisa pojas u svom vlasništvu, dok će izazivač pokušati ono što mu je već jednom uspjelo - iznenaditi favoriziranog Hendersona.

Otkako je stigao u UFC nakon poraza od Pettisa u njihovom prvom dvoboju, Henderson je nanizao čak sedam pobjeda, a već je tri puta uspješno obranio titulu koju je uzeo do tada neprikosnovenom Frankieju Edgaru. Doduše, niti jedan njegov meč nije završio prije konačnog sudačkog gonga, a mnogi smatraju da su dvije podijeljene odluke sudaca mogle otići i na Edgarovu odnosno Melendezovu stranu. No, nitko zaista ne može ništa prigovoriti do sada sjajnoj karijeri ovog američko-korejskog borca koji uvijek oduševljava svojim atraktivnim i vrlo raznovrsnim stilom.

Dvoboj protiv Pettisa je zapravo dvoboj iz snova kada govorimo o stilskom sučeljavanju ova dva top borca lake kategorije. Prvi njihov meč je proglašen borbom 2010. godine, a ne treba posebno naglašavati da je "showtime" kick, kojim je Pettis odrazivši se od ograde gotovo nokautirao Hendersona, proglašen najatraktivnijih udarcem općenito u povijesti MMA-ja. Američkom izazivaču motiv više mogu biti i kladionice koje su ga opet proglasile "underdogom" iako je već jednom svladao Hendersona i oteo mu tada WEC-ov pojas prvaka.

Da bi stigao do šanse za naslov, Pettis je zaredom morao svladati Stephensa, Lauzona i Cerronea. Posebno impresivne bile su dvije posljednje pobjede; Lauzon je stradao od high kicka, a Cerrone od udarca nogom u tijelo. Stoga ne treba biti posebno vidovit kako bi se shvatilo od kuda prijeti najveća opasnost za aktualnog prvaka.

Uvod u ovaj šampionski meč će također biti "šampionski". Doduše, s vremenskim odmakom s obzirom da su i Frank Mir i Josh Barnett bivši UFC-ovi prvaci u teškoj kategoriji. Neki će reći da su odavno prošla vremena kada je Frank Mir bio važan faktor u UFC-u, kao i da je u posljednja dva dvoboja poražen od Dos Santosa i Cormiera. No, neovisno o tome što je ovog majstora BJJ načeo zub vremena i što su stigli neki mlađi i potentniji teškaši, Mir je i dalje sposoban iznenaditi i pobijediti borce protiv Cro Copa, Royja Nelsona, Minotaura Nogueire ili Cheicka Konga. Dva poraza u nizu su mu sigurno motiv više za pobjedu protiv velikog imena kao što je Barnett.

"Ubojica dječjeg lica" ili kako se danas naziva "Warmaster", je na davnom UFC-u 36 2002. svladao Randyja Couturea i okitio se naslovom UFC-ovog šampiona. Kasnije mu je pojas uzet radi pada na doping testu koji ga je ujedno i koštao ugovora s danas najjačom svjetskom MMA promocijom. 11 godina kasnije Barnett se kao velika zvijezda vraća u svoj nekadašnji dom. Iako je s predsjednikom Whiteom imao mnogo nesuglasica te mu je čak gnjusno sugerirao u jednoj od njihovih mnogih medijskih prepirki da bi bilo dobro da mu se "pomokri u usta", dvojac je zakopao ratnu sjekiru i Barnett je jedan od posljednjih Strikeforceovih boraca koji su dobili šansu za prelazak u UFC. Od 2008. Amerikanac je poražen tek od Daniela Cormiera u finalu Strikeforceovog GP-a, a u međuvremenu je uspio svladati i imena poput Rizza, Monsona, Rogersa Kharitonova, i Yvela i Yoshidu. Sve u svemu, Mir je odličan test u povratničkom dvoboju za UFC koji će pokazati gdje je Barnettu mjesto među najboljim teškašima svijeta.

Zanimljiva i rijetka činjenica koja krasi UFC 164 jest da ćemo u glavnom dijelu priredbe gledati još jedan teškaški obračun; onaj između Bena Rothwella i Brendona Vere. Ovaj potonji se vraća među "velike dečke" nakon što je nekoliko godina proveo u poluteškoj kategoriji gdje se i nije proslavio. Nekoć smatram "čudom od borca" koji bi mogao promijeniti povijest sporta, a danas je Vera tek jedan od onih koji očajnički žele zadržati svoj posao. Nema sumnje da je Rothwell velik i tvrd zalogaj koji će trebati dobro prožvakati, ako na kraju meča želi vidjeti svoju ruku u zraku.

Sjajan UFC 164 će u "main cardu" ponuditi i okršaj bivšeg izazivača u pero kategoriji Chada Mendesa i uvijek opasnog Clayja Guide, te još jedan dvoboj top imena iste divizije - onaj između Erika Kocha i Dustina Poiriera. Nema sumnje da će ova dva meča uvelike odrediti budućnost izazivačke pozicije u kategoriji do 66 kilograma.

Ljubitelji MMA-ja će sigurno vrlo budno pratiti i što se događa u uvodnom programu jer će tamo nastupiti i imena poput Ryana Couturea, mlade ruske teškaške nade Nikite Krylova i Brazilca Gleisona Tibaua.

Prijenos iz MBO Bradley Centra u Milwaukeeju pogledajte uživo i ekskluzivno na Fight Channel PPV-u u noći sa subote na nedjelju 1.rujna s početkom u 04:00h.

UFC 164: Henderson vs. Pettis

Benson Henderson vs. Anthony Pettis
Josh Barnett vs. Frank Mir
Clay Guida vs. Chad Mendes
Ben Rothwell vs. Brandon Vera
Erik Koch vs. Dustin Poirier

Uvodne borbe:

Gleison Tibau vs. Jamie Varner
Tim Elliott vs. Louis Gaudinot
Pascal Krauss vs. Hyun Gyu Lim
Chico Camus vs. Kyung Ho Kang
Nikita Krylov vs. Soa Palelei
Ryan Couture vs. Al Iaquinta
Magnus Cedenblad vs. Jared Hamman

Pročitajte više